Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 09 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
 
Türkiye’yi 20 ülke için merkez yapacak, sulamada 1 milyon çiftçiye ulaşacak.

Hindistan’da 3 milyon çiftçiye ulaşan Jain Sulama Sistemleri, 2 yılda Türkiye’de 1 milyon çiftçiye uzanmayı hedefliyor.
 
Jain Sulama Sistemleri CEO’su Anil Jain, “Türkiye, gelişmekte olan ülkeler arasında dikkat çeken Hindistan ve Çin’den küçük olabilir ama ikisinden de daha hızlı gelişiyor. Türkiye’yi Orta Asya ve Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere 20 ülkenin merkezi yapacağız” dedi.
GELİŞTİRDİĞİ tasarruflu sistemle Hindistan’da 3 milyon çiftçiye ulaşan Hintli Jain Sulama Sistemleri CEO’su Anil Jain, “Türkiye nüfus ve yüzölçümü olarak gelişmekte olan ülkeler arasında en çok dikkat çeken Hindistan ve Çin’den küçük olabilir ama her ikisinden de daha hızlı gelişiyor. Türkiye’yi Orta Asya ve Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere 20 ülkenin merkezi yapacağız. 2 yıl önce geniş iç pazarı ve çevresindeki fırsatlar nedeniyle Türkiye pazarına girdik. Türkiye çok hızlı büyüyor. Özellikle tarım sektörünün gelişmişlik düzeyi bizi çok şaşırttı. Karşılaştığımız bu güzel sürpriz ile birlikte hızla büyüdük. Bir yılda yüzde 15 pazar payı elde ettik” dedi. 
 
1 milyon çiftçi
 
Hindistan’da 130 milyon çiftiçinin bulunduğunu kaydeden Jain, şunları söyledi: “Tarımla geçinen nüfus 600 milyon. Türkiye’de ise toplam çiftçi sayısı 3 milyon civarında. Nüfusun da 27 milyonu tarımla geçiniyor. Bizim hedefimiz Türkiye’de pazarın 3’te 1’ine yani 1 milyon çiftçiye ulaşmak. 2 yıl içinde yüzde 33’lük bir pazar payı elde etmeyi hedefliyoruz. Adana’da yaptığımız yatırım bizim için çok iyi bir deneyim oldu. Türkiye’de bizim faaliyet gösterebileceğimiz 3-4 milyar dolar büyüklüğünde bir pazar var. Türkiye’de yeni yatırım kadar şirket satın alma fırsatlarına da bakıyoruz. Pazar gelişmiş olsa da hâlâ büyüyecek çok alan var.” 
 
Yüzde 170 büyüme
 
Türkiye’de geçen yıl 10 milyon dolar ciro gerçekleştirdiklerini belirten Jain, 2011’de yüzde 170 büyüme ile 27 milyon dolar ciro hedeflediklerini bildirdi. Türkiye’de gerçekleştirdikleri sulama sistemlerine ilişkin makine ve ekipman üretimi ile satışının Türkiye’ye ilişkin planlarının ilk fazını oluşturduğunu kaydeden Jain, planlarını şöyle anlattı: “İkinci faz olarak Türkiye’de, boru, solar paneller ve güneş enerjsi ile çalışan sulama pompaları üretmek istiyoruz. İkinci fazda ayrıca planlarımız arasında Türk çiftçisinden tarım ürünü almak da var. Buradan aldığımız meyve ve sebzeleri işleyerek uluslararası gıda ve içecek şirketlerine satmak istiyoruz. Bunun için sebze-meyve işleme konusunda faaliyet gösteren şirket de satın alabiliriz. Türkiye’den çevre ve komşu ülkelere ihracat yapacağız.” 
Ar-Ge merkezi kuracak.
 
Tarımda verimliğin artırılmasında tasarruf sağlayan makine ve ekipman kadar, çiftçilerin eğitiminin de önemli olduğuna değinen Jain, bunun için Hindistan’da 3 bin hektarlık alana yayılmış bir Ar-Ge merkezlerinin bulunduğunu kaydetti. Üçüncü aşamada benzer bir Ar-Ge merkezini Türkiye’de de kurmak istediklerini vurgulayan Jain, şöyle konuştu: “Hindistan’daki dünyanın en büyük merkezlerinden biri. Onun kadar olmasa da Türkiye’de de çok büyük bir merkez kurmak istiyoruz. Aynı anda 50 farklı meşve ve sebzeye ilişkin araştırma ve geliştirme faaliyeti yürütebileck bir kapasite planlıyoruz. Türkiye tarım için bir eğitim ve inovasyon merkezi olacak.”
Yatırım Ajansı bizi güvende hissettirdi
BUGÜNE kadar Hindistan dışındaki ülkelere hep şirket satın alarak girdiklerini, ilk kez Türkiye’de sıfırdan yatırım yaptıklarını belirten Anil Jain, şunları anlattı: “Buradaki deneyimimiz çok pozitif gerçekleşti. Hükümet ile Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nız çok aktifti. Bize çok yardımcı oldular. Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın Hindistan ziyareti sırasında kendisi ile tanıştık. Türkiye’ye yatırım yapmak istediğimizi belirttikten sonraki süreç çok hızlı gelişti. Türkiye’den arazi almak için bize Yatırım Ajansı’ndan bir görevli eşlik etti. Bir devlet görevlisinin yardımcı oluşu tabiki çok önemli idi. Kendimizi güvende hissettik.
Köyden kente göçü önlemek için tasarrufa odaklandı
 HİNDİSTAN merkezli Jain Sulama Sistemleri’nin Türkiye dahil İngiltere, ABD, İspanya ve İsrail’de faaliyetleri bulunuyor. 10 binden fazla çalışanı olan şirketin ürünleri 110 ülkede satılıyor. Anil Jain, şirketin babası Bhavarlal Hiralal Jain’in öyküsünü şöyle anlattı: “Babam Hindistan’daki pek çokları gibi yoksul bir çiftçi ailesinde dünyaya geldi. Hayatı boyunca verimliliği artırmak için tasarrufa odaklı bir iş modeli geliştirmek için çalıştı. Çünkü verimliliğin geliri artacağını inanıyordu. Sonunda geliştirdiği sistemle çiftçilere yüzde 50 düzeyinde su ve enerji tasarrufu sağlamaya başladık. ”
Çeltikte su kullanımını yüzde 80 azaltabiliyor
ANİL Jain,pirinç (çeltik) denilince akla su dolu tarlalar geldiğini söylerken, kendi yöntemlerinin farklılğıını şöyle anlattı: “Oysa bizim geliştirdiğimiz yöntemle pirinç tarlasında yüzeyde su göremezsiniz. Tarlada su yoktur ama pirinç bitkisi büyümeye devam eder. Geliştirdiğimiz sulama yöntemiyle pirinç yetiştirmede yüzde 80 su tasarufu sağlıyoruz.”
Sürdürülebilir tarımsal üretime katkımız oluyor
ÇİFTÇİLERE sağladıkları tasarruf ile aynı zamanda doğaya da dost bir yaklaşım sunduklarını belirten Anil Jain, şöyle konuştu: “Su güvenliği, çifçilere gelir güvenliği ile birlikte sürdürülebilir tarımsal üretimi sağlıyor. Gelecekte gıda tüketimi artacak. Bundan dolayı da gıda fiyatları artacak. Şimdiden artış başladı. Bunun yaratacağı sakıncalar için şimdiden önlem alınmalı. Ayrıca çiftçinin kalkınması, kente göçün önlenmesini sağlıyor. Bu ülke kalkınmasında da çok önemli. Kırsal kesimin gelirinin artması ve tüketimin artması, beraberinde ülkeye sürdürülebilir büyüme getirir.”
Enerji ithalatçısıyız ama tarımda hovardalık yapıyoruz
JAIN Türkiye Sulama Sistemleri Genel Müdürü Abdurrahman Güngör, Jain’in sunduğu iş modelinin aslında Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu çok etkin bir model olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Türkiye’de sulamanın yüzde 75’i vahşi sulama dediğimiz geleneksel yollarla yapılıyor. Bu da su fakiri ülkemizde suyu yüzde 30 verimlilikle kullandığımız anlamına geliyor. Jain Sulama Sistemlerinde kullanılan yönetemle su tüketimi yarı yarıya düşüyor. Aynı yöntemle tarımda kullanılan 6 milyon ton gübreyi 3 milyon tona indirebiliriz.Suyun yüzde 40’ı yeraltından çekiliyor. Bunun için 10 milyar kilowatsaat elektrik harcanıyor. Bunu da yarıya indirmek mümkün. Bir taraftan enerji ithalatı yapıyoruz bir taraftan da tarımda hovardalık yapıyoruz. Tarımın milli gelirimiz içindeki payı yüzde 15’ten yüzde 8’lere düştü. Çiftçi fakirleşiyor, bu da  bazı sosyal sıkıntılara yol açıyor.”
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
08.08.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Türkiye’yi 20 ülke için merkez yapacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız