Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 12 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

''YALOVA PEMBESİ'' YAYGINLAŞTIRILIYOR -YALOVA'NIN MERKEZE BAĞLI BİR KÖYÜNDE YETİŞTİRİLEN PEMBE DOMATESLERİN BÖLGEDE YAYGINLAŞTIRILMASI İÇİN ZİRAAT ODASI TARAFINDAN ÇALIŞMA YAPILDIĞI BİLDİRİLDİ -ZİRAAT ODASI BAŞKANI BEŞLİ: ''KENDİMİZE AİT TOHUMU ÜRETEREK İSRAİL'E BAĞIMLILIKTAN KURTULMAK İSTİYORUZ''


YALOVA (A.A) - Yerli tohumdan üretilen ''Yalova Pembesi'' adlı domatesin il genelinde yaygınlaştırması için çalışma yapıldığı bildirildi.

     Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, domatesin, merkeze bağlı Sugören köyünde yetiştirildiğini belirtti.
     Sugören köyünün, Yalova'nın merkeze bağlı en büyük dağ köylerinden biri olduğunu ifade eden Beşli, ''1925 yılında Balkan göçmenlerince kurulmuş. Pembe domatesin bu köydeki geçmişi, kuruluş tarihi kadar eskidir. Köylülerin, yıllardır kendi ihtiyaçları için yetiştirdikleri bir çeşittir'' dedi.
     Domatesin tür olarak kaliteli olduğuna değinen Beşli, ''Orta boy elma büyüklüğünde, yuvarlak, ince kabuklu, kendine has kokusu olan, etli ve çok lezzetli bir domates. Son yıllarda, daha yüksek verim için üreticilerin hibrit çeşitleri tercih etmesi nedeniyle, pembe domates tohumları kaybolmaya yüz tuttu. Geçen yıl yaşlı köylülerden elde edilen az sayıda tohumla, üretim ve geliştirilmesi çalışmalarına başlandı'' diye konuştu.
     Beşli, 50 yıldır köylünün kendi ihtiyaçları için yetiştirdiği pembe domatesin sınırlı sayıda olan tohumlarının üreticilerden alındığını ve Sugören köyünde örnek bir bahçe oluşturulduğunu belirterek, şöyle konuştu:
     ''Üretim aşamasında, kimyasal kullanılmadan, zirai ilaç ve suni gübre yerine, hayvan gübresi ve göztaşı-kireç gibi doğal malzemelerle kullanıldı. Yıl içinde üretilen domatesler, büyük marketler aracılığıyla dolgun fiyatlarla pazarlandı ve Yalova halkının doğal pembe domatesi tanıması sağlandı. Ayrıca, bu yıl kullanılmak üzere 20 bin adet tohum alındı.''
     Bu yıl yapılacak üretim için Yalova İl Özel İdaresinin desteği, Yalova Ziraat Odası ve Sugören köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin organizesiyle, Sugören köyünde üretim için 10 üretici belirlendiğini ifade eden Beşli, şunları kaydetti:
     ''Her üretici için bir dönüm bahçede 2 bin kök domates ekimi planlandı. Mart 2011 sonunda Yalova Ziraat Odasınca, pembe domates tohumları fide haline getirilmek üzere seralara ekildi ve yetiştirildi. 1 Mayıs 2011 itibarıyla domates fideleri hazırlanan bahçelere ekilmeye başlandı. 15 Temmuz'da ilk domateslerimizin hasadına başlandı. Bizim amacımız, yerli pembe domates çeşidinin tanıtımının yapılması ve bölgede yaygınlaştırılması. Ziraat Odasınca, bu projenin tarla hazırlığından, hasat sonuna kadar tüm aşamasında, üretimin iyi tarım uygulamaları çerçevesinde gerçekleştirilebilmesi için üreticileri denetleyip yönlendirecek tecrübeli bir tarım danışmanı görevlendirildi.''
     İsrail'in ürettiği hibrit tohumlarından kurtulmak istediklerini belirten Beşli, ''Kendimize ait tohumu üreterek İsrail'e bağımlılıktan kurtulmak istiyoruz. Bu projemizle vatandaşlarımıza daha lezzetli ve kaliteli domates üreteceğiz. Gelecek sene 250 bin tohum ile üretimi artırmak istiyoruz. İlerleyen dönemde domatesin yanı sıra diğer sebzelerde de yerli tohumlara yöneleceğiz'' diye konuştu.

Ekleme Tarihi
08.08.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: ''Yalova Pembesi'' Yaygınlaştırılıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız