Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Daldaki Fındığını Satışa Çıkardı ÖZER AKBAŞLI 

Daldaki Fındığını Satışa Çıkardı
 
GİRESUN ZİRAAT ODASI BAŞKANI AKBAŞLI, YENİ FINDIK HASADI ÖNCESİ FİYATIN DÜŞÜK OLMAMASINA DİKKATİ ÇEKMEK AMACIYLA 5 TON FINDIĞINI İNTERNET ÜZERİNDEN SATIŞA ÇIKARDI -AKBAŞLI: ''FINDIKTA SÖZLEŞMELİ TARIMIN YAPILABİLECEĞİ VE ÇİFTÇİMİZE YENİ HASAT DÖNEMİ ÖNCESİNDE FİYAT KONUSUNDA MESAJ VERMEK AMACIYLA BÖYLE BİR UYGULAMA BAŞLATTIM'' 

GİRESUN (A.A) - Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, yeni fındık hasadı öncesi fiyatın düşük olmamasına dikkati çekmek amacıyla daldaki 5 ton fındığını internet üzerinden satışa çıkardı. 
 
     Akbaşlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni fındık hasat dönemine çok kısa bir zaman kaldığını ve şu anda çiftçilerin bahçe temizliğine başladığını belirtti. 
 
     Bölgede yağışlardan dolayı fındığın henüz iç olgunluğunu tamamlayamadığına, çiftçilik tecrübelerine göre hasadın 18-20 Ağustos tarihlerinde başlanabileceğine dikkati çeken Akbaşlı, ''Fındığın toplanmaya başlamasına çok kısa bir zaman kala bir çok üreticimizin aklında bir fiyat meselesi var. Fakat bu fiyat meselesini birazcık da olsa Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) satışları netleştirdi. TMO elinde bulundurduğu 4 yılık eski fındıkları 6 liradan satışa sundu. Şuan itibariyle TMO'nun elinde bulunan 4 yılık fındığı tüccarımız, sanayicimiz 6 lira vererek alıyor. Son bir haftada TMO'dan alınan fındıklar 5 bin tonun üzerinde'' dedi. 
 
     Akbaşlı, TMO'nun 4 yılık eski fındığının 4 liradan alıcı bulduğu bir ortamda yeni mahsul Giresun kalite fındığın 7,50 liradan, Ordu kalite fındığın da 7 liranın altına satılmayacağını düşündüklerini ifade ederek, şöyle konuştu: 
 
     ''Fındık üreticileri olarak her yıl fındık hasadı öncesi hazırlıklarımızı yapabilmemiz, işçi paralarımızın temini, bahçe altı temizlikleri için bir miktar parayı bulmak amacıyla bankalardan kredi kullanıyorduk. Bu yıl fındığın az oluşu nedeniyle büyük bir talep olacağını düşündüğümüz için bir miktar fındığımı, fındık öncesi satışa çıkardım. Giresun kalite 2 ton fındık için 7,50 lira, Ordu kalite 3 ton fındık için de 7 lira fiyatla internetten tüccar ve sanayicilere ilan gönderdim. Eğer benimle bu ilanımdan yola çıkarak herhangi bir tüccar anlaşma yaparsa fındığımı 20 Ekim tarihinde teslim etmeyi taahhüt ediyorum. Parasının da yüzde 80'ini bugünden peşin almayı düşünüyorum. Çünkü bu sene fındık fiyatlarının nerede durabileceği konusunda kimsenin bir fikri yok. Bugün benden 7,50 liraya fındık alanlar, belki 8,50 ile 10,50 lira arasında değişen fiyatlarla da satabilirler.'' 
     
     -FINDIKTA SÖZLEŞMELİ TARIM UYGULAMASINA DOĞRU - 
     
     Akbaşlı, geçen yıl 630 bin ton olan Türkiye fındık rekoltesinin bu yıl 400 bin ton olarak tahmin edildiğini, bu rakamın son derece düşük olmasından dolayı da fiyatların yüksek olacağını düşündüklerini ifade ederek, şöyle devam etti: 
 
     ''Bu yıl Türkiye, rekoltesi çok az bir fındık sezonu geçirecek. Dünyanın birçok yerinde de fındık az. Dolayısıyla fındık bu sene çok para edecek. Ben bir miktar fındığımı fındık öncesinde satmak için böyle bir yola başvurdum. Böyle bir satışla elde edeceğim gelirle fındığımı toplarım. Bankaya faiz vermemiş olurum. Tüccarımız da bir nevi daha önceden benimle bağlantı yaparak fındık sahibi olur. Türkiye'deki bu tür satışlar artık Tarım Kanunu ile fındık satışı esası üzerinden yapılıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili yönetmelikleri var. Her çiftçiyle tüccarımız, sanayicimiz sözleşmeli tarım yapabilir. Sözleşmeyle beraber biz avans alırız, fındığımızı toplar tüccara, sanayiciye verir geri kalan bedeli de mahsup ederiz. Dolayısıyla bu kanuni bir satış şeklidir. Bu aynı zamanda fındık hasadı öncesinde fındık fiyatının düşük olmamasına da etki edecektir. Fındıkta sözleşmeli tarımın yapılabileceği ve çiftçimize yeni hasat dönemi öncesinde fiyat konusunda mesaj vermek amacıyla böyle bir uygulama başlattım. Bu ilanla fındık satmayı çok beklemiyorum ama ilanda adı geçen rakamların çiftçimiz tarafından telaffuz edilmesini, 'bizim başkanımızın en az böyle bir fiyat öngörüsü var' deyip benim öngörüme sahip çıkmasını bekliyorum. Bunun bir mesaj olduğuna inanıyorum.'' 

Ekleme Tarihi
09.08.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Daldaki Fındığını Satışa Çıkardı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız