Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 08 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

İhracatçı Firmalardan ''Biber'' Protestosu
 
BURSA'NIN YENİŞEHİR İLÇESİNDE FAALİYET GÖSTEREN BAZI FİRMALAR BİN ÇALIŞAN VE BİN ÇİFTÇİNİN KATILIMIYLA ''BİBER'' İHRACATINI DURDURACAK

BURSA (A.A) - Bursa'nın Yenişehir ilçesinde faaliyet gösteren bazı firmalar, bin çalışanı ve bin çiftçinin katılımı ile biber ihracatını durduracaklarını açıkladı. 
 
     28 firma adına yapılan yazılı açıklamada, ''AB ülkelerine biber ihracatında ülkemiz menşeli ürünlerin almış olduğu Hızlı Alarm Bildirimlerine istinaden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, AB ülkelerine yapılan biber ihracatında ülkemizde tüm ihraç partilerine yüzde 100 analiz zorunluluğu getirdiği ifade edildi. 
 
     Ülkede toplam biber üretiminin yaklaşık yüzde 5'inin ihracatta değerlendirildiği belirtilerek ''Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının getirmiş olduğu uygulama ile ülkemiz biber üretiminin kalan yüzde 95'lik iç piyasada tüketilen kısmı sadece yüzde 1 oranında denetlenebilmektedir'' ifadesine yer verildi. 
 
     Ayrıca, söz konusu uygulamanın, zirai ilaç kalıntısının kaynağı olan üretimde yapılması gerekirken ihracatçı firmalar üzerinden yapıldığı belirtildiği açıklamada, şöyle denildi: 
 
 
 
     ''Her tırda analiz yapılması, numune alımı ile analiz sonuçlarının verilmesi arasında geçen sürenin 24 saati aşması ve ihraç ürünlerinin raf ömrünü kaybetmesi nedenlerinden dolayı ihracatçı firmalar olarak iş yapamaz duruma gelmiş bulunmaktayız. Bu durum, sadece biber ihracatını değil, domates, patlıcan, kabak gibi tüm sebze ürünlerinin ihracatını da derinden etkileyecek ve bu ürünlerin ihracatı da mümkün olamayacaktır. Bu çerçevede, 10 Ağustos 2011 Çarşamba günü saat 15.00'da Yenişehir'in Yolören köyünde 1000 çalışan ve 1000 çiftçinin katılımı ile biber ihracatı durdurulacaktır.'' 
 
     Öte yandan Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu sıkıntıların yaklaşık 1 aydır sürdüğüne dikkat çekerek, ''Antalya İhracatçılar Birliği üyeleri benimle görüştüler. İlaç kalıntı analizleriyle ilgili birtakım sıkıntıları olduğunu, tahlile giden ürünlerden, 4 günlük yolu da hesapladığımız zaman bir haftada sonuç alındığına dikkat çektiler. Bu nedenle biber ihracatını bırakacaklarını kaydettiler'' diye konuştu. 
 
     Aktaş, firmaların bir çok katılımcıyla birlikte çarşamba günü Yolören köy meydanında toplu olarak biber ihracatına son vereceğini sözlerine ekledi. 

Ekleme Tarihi
09.08.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: İhracatçı Firmalardan ''Biber'' Protestosu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız