Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
Çiftçilere uyarı: Şeker oranını ölçmeden üzümü hasat etmeyin 
 
Türkiye’nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu çekirdeksiz kuru üzümde sezon, bahar aylarındaki yağışlar ve serin hava sebebiyle yaklaşık 10 gün geç başlayacak.
 
Bu yüzden İzmir Ticaret Borsası (İTB) ve Ege İhracatçı Birlikleri (EİB)’nden, kurutmalık olarak değerlendirilecek sultaniye çekirdeksiz üzümlerin hasatının da geçen yıllara göre geç başlanmasının yararlı olacağı uyarısı geldi.
 
İTB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincircioğlu, konuyla ilgili açıklamasında, "Yağış ve hava sıcaklıklarında çok değişkenlik yaşadığımız bir yıl oldu. Üzümün yeterince olgunlaşmadan hasat edilmesi durumunda kuru üzüm rekoltesinin düşmesi sözkonusudur. Bu nedenle üreticimiz, hasada şeker oranı uygun seviyeye ulaştığında başlamalıdır. Ayrıca son dönemde yapılan ilaçlamaların bekleme süresine uyulmalı, hasat süresi kısa ilaçlar tercih edilmelidir. Üreticimizin bu konularda göstereceği özen, verimli ve kaliteli ürün elde etmesini sağlayacaktır." dedi.
 
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Öz ise, “Kuzey yarımkürede tüm ürünlerde hava şartlarından dolayı görülen gecikme, sultaniye üzümünün olgunlaşmasını da etkiledi. Üreticilerimiz, bu gecikmeyi dikkate alarak hasat yapsın. Aksi takdirde üzüm tanesindeki şeker oranı istenen düzeye ulaşamayacağı için verim kaybı yaşanacaktır.” şeklinde konuştu. İTB, EİB, Manisa Ticaret Borsası, Alaşehir Ticaret Borsası ve İzmir Ticaret Odası’nın işbirliğiyle yapılan tespit çalışmasında 268 bin 949 ton olarak açıklanan 2011/2012 sezonu çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesinin gerçekleşebilmesi için kesim zamanının çok önemli olduğunu vurgulayan Öz, şöyle devam etti: “Üreticilerimiz, bir yıl boyunca bağlarına çocukları gibi baktı. Aynı hassasiyette hasat yaparlarsa hem 55 bin üretici ailenin hem de ihracatçıların yüzünün güleceği bir sezon olur.”
 
Türkiye’nin 1 Eylül 2010 ile 6 Ağustos 2011 döneminde 194 bin 157 ton çekirdeksiz kuru üzüm ihraç ederek 447 milyon 920 bin dolar döviz girdisi sağladığını belirten Osman Öz, “Üreticilerimiz, uyarıları dikkate alarak kesim ve kurutma yaptığı takdirde 2011/2012 sezonunda 205-210 bin ton arasında ihracat yapıp 500 milyon doların üzerinde bir rakama ulaşabiliriz.” dedi.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
09.08.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Çiftçilere uyarı: Şeker oranını ölçmeden üzümü hasat etmeyin




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız