Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
peynir helvası 

Ramazan, Peynir Helvasına Talebi Artırdı
 
ÇANAKKALE'NİN MEŞHUR TADI PEYNİR HELVASI, RAMAZAN AYINDA ARTAN İLGİYLE BİRLİKTE, İSTANBUL, İZMİR, ANKARA, BURSA VE ERZURUM GİBİ İLLERE KARGOYLA GÖNDERİLİYOR -PEYNİR HELVASI USTASI KADİR YAŞAR: -''İLK KEZ TADINA BAKANLAR, (PEYNİRDEN HELVA MI OLUR?) DİYOR. YEDİKTEN SONRA İSE İŞ DEĞİŞİYOR VE SÜREKLİ PEYNİR HELVASI İSTEMEYE BAŞLIYORLAR'' 

ÇANAKKALE (A.A) - Umut Özgan - Çanakkale'nin meşhur tadı peynir helvası, Ramazan ayında artan ilgiyle birlikte, İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa ve Erzurum'un da aralarında bulunduğu illere kargoyla ulaştırılıyor. 
     Kentte 32 yıldır peynir helvası üreten ve Arap İbrahim Paşa Caddesindeki küçük dükkanında satışını yapan Kadir Yaşar (55), Türkiye'nin çeşitli il ve ilçelerinden peynir helvası siparişi aldıklarını ve Ramazan ayında artan talebi karşılamak üzere çalıştıklarını söyledi. 
     Çanakkale'nin meşhur peynir helvasına ilginin diğer aylara oranla arttığını ve satışlar dolayısıyla hareketli günler geçirdiklerini belirten Yaşar, kente gelenlerin mutlaka peynir helvası aldıklarını bildirdi. 
     Kadir Yaşar, Ramazan ayında diğer il ve ilçelerden telefonla sipariş verildiğini ifade ederek, ''Biz de peynir helvasını kargoyla müşterilerimize ulaştırıyoruz. İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa ve hatta Erzurum'un Pasinler ilçesinden bile sipariş veriyorlar. Zonguldak ve Bartın'a kadar sürekli sipariş gönderiyoruz'' dedi. 
     Peynir helvasını yiyenlerin ilk önce yadırgadıklarını dile getiren Yaşar, ''İlk kez tadına bakanlar (peynirden helva mı olur?) diyor. Yedikten sonra ise iş değişiyor ve sürekli peynir helvası istemeye başlıyorlar'' diye konuştu. 
     
     -KOYUN SÜTÜNDEN YAPILIYOR- 
     
     Peynir helvasının koyun sütünden yapıldığını ve sabah erken saatlerde köylerden süt toplayıp peynir mayalayarak işe başladıklarını vurgulayan Yaşar, şunları kaydetti: 
     ''Mayalanan peynirin su tutmasını ve süzülmesini bekliyoruz. Peynir süzüldükten sonra da peyniri kazanlara alıyoruz. Orada belirli bir süre ateşte kalan peynir erir. Bu arada peyniri tutturmak için de irmiğini atarız ve pişirmeye devam ederiz. Ta ki yağlanıncaya ve kazana yapışmaz hale gelinceye kadar. Ondan sonra da şekerini ilave ederiz. Bir süre de o şekilde karıştırdıktan sonra tepsilere çıkartırız. Tepsilerde düzledikten sonra da fırına veririz. Normal ateşte yaklaşık 1 saat 15 dakika pişer. Daha sonra da müşterilerimize sunarız. Sofraya gelinceye kadar uzun bir süre işlemden geçen peynir helvasının yapımı yaklaşık 1 günlük zaman alıyor. Oldukça meşakkatli bir iş.'' 

Ekleme Tarihi
10.08.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Ramazan, Peynir Helvasına Talebi Artırdı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız