Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 08 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Kavun Üreticisinin Yüzü Gülüyor 

 Kavun Üreticisinin Yüzü Gülüyor
 
KONYA'NIN ÇUMRA İLÇESİNDE, RAMAZAN AYI NEDENİYLE YÜZDE 50'YE VARAN TALEP ARTIŞI, KAVUN ÜRETİCİSİNİ SEVİNDİRDİ -ÇUMRA GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK İLÇE MÜDÜRÜ ARIK: ''70-80 KURUŞ ARALIĞINDA OLAN PERAKENDE SATIŞ FİYATININ RAMAZAN SONRASI BİR MİKTAR DÜŞECEĞİNİ TAHMİN EDİYORUM'' 
 
KONYA (A.A)  - Türkiye'de kavun üretiminde önde gelen Konya'nın Çumra ilçesinde, Ramazan nedeniyle kavun talebinde yüzde 50'ye varan artış yaşandığı bildirildi.
 
     Çumra Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Üzeyir Arık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çumra'da iyi kalitede ve lezzetli kavun üretildiğini, ilçenin özellikle son yıllarda yapılan atılımla kavun üretiminde adından sıkça söz ettirdiğini belirtti.
     Çumra kavununun kendine has tadı ve aromasıyla bir marka haline geldiğini, bu markanın tüm Türkiye'de bilindiğini ifade eden Arık, geçen yıl fiyatların yüksek olması nedeniyle bu yıl ekim alanlarında yüzde 25'e varan artış yaşandığını ve ekim alanlarının 4 bin dekardan 5 bin dekara yükseldiğini söyledi.
     Arık, ekili alanların yüzde 80'inde ''hibrit'' çeşidinin yetiştirildiğini dile getirerek, ''Verimi, kalitesi ve homojen yapısı nedeniyle çiftçilerimiz bu kavunu tercih ediyor. Yine ekili alanların önemli bir bölümünde Çumra'ya özgü kışlık kavun da yetiştiriliyor. Çok az da olsa 'kara kavun' ve 'çini kızı' gibi çeşitlerin de ekimi devam ediyor'' dedi.
     İlçede kavun hasadının Ağustos ayının ilk haftası başladığını ve Ekim sonuna kadar devam ettiğini anlatan Arık, bu yıl 25 bin ton rekolte beklediklerini belirtti.
     Arık, hasat döneminin Ramazan ayına denk gelmesi nedeniyle talep artışı yaşandığını, bu durumun çiftçilerin yüzünü güldürdüğünü vurgulayarak, şunları kaydetti:
     ''Yaz aylarına denk gelen Ramazan nedeniyle meyve tüketiminde artış söz konusu. Özellikle kavun ve karpuz iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Bu nedenle kavun talebinde Ramazanla birlikte yüzde 50'ye varan talep artışı yaşanıyor. Üreticinin yüzü gülüyor. Fiyatlar ise tarlada 30-50 kuruş aralığında seyrediyor. 70-80 kuruş aralığında olan perakende satış fiyatının Ramazan sonrası bir miktar düşeceğini tahmin ediyorum.''
     Kavunun geçen yıl aşırı sıcaklardan olumsuz etkilendiğini belirten Arık, bu yıl yağışların ve sıcaklıklarının istenilen seviyede olmasının kavunun lezzetinde artışa neden olacağını söyledi.
    
     -ÖRTÜ ALTI ÜRETİM-
    
     Arık, ilçede son yıllarda örtü altı kavun yetiştiriciliğinin başladığını ve her geçen yıl yaygınlaştığını da anlatarak, ''Örtü altı üretimin avantajı, ürünün, sahil bölgelerinde üretimin sona erdiği dönemde yani ara boşlukta piyasaya çıkması. Bu nedenle üretici açısından fiyat olarak oldukça avantajlı. Gelecek yıllarda ilçede örtü altı üretimin daha da yaygınlaşmasını bekliyoruz'' diye konuştu. 

Ekleme Tarihi
11.08.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Kavun Üreticisinin Yüzü Gülüyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız