Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
TMO 

TMO'ya Mısır İthalatı İçin Yetki Verilmesi
 
TMO'YA HASAT ÖNCESİ SIFIR GÜMRÜK İLE 500 BİN TON MISIR İTHALATI İÇİN TARİFE KONTENJANI AÇILMASI, YEM VE YUMURTA SEKTÖRÜNÜ MEMNUN ETTİ -ANCAK, MISIRDA GDO'LU GENLER KONUSUNDA HENÜZ BİYOGÜVENLİK KURULU'NA YAPILAN BAŞVURU SONUÇLANMADIĞI İÇİN, İTHALATIN GERÇEKLEŞTİRİLMESİNİN ZOR OLDUĞU BELİRTİLİYOR

ANKARA (A.A) - Fatma Orhan - Mısırda yıllık üretim 4 milyon tonun üzerine çıkmasına karşın ihtiyacını karşılayamayan yem ve yumurta sektörü, Toprak Mahsulleri Ofisi'ne (TMO) sıfır gümrük vergisi ile 500 bin ton mısır ithalatı için tarife kontenjanı açılmasını olumlu karşıladı. 
 
     Kararı ''geç kalınmış, ama olumlu'' olarak niteleyen sektör temsilcileri, Biyogüvenlik Kurulu'na GDO'lu mısır genlerinin ithalatı konusunda yapılan başvurunun henüz sonuçlanmaması nedeniyle, ithalatın yapılmasının oldukça zor olduğunu belirtiyor. 
 
     Biyogüvenlik Kurulu'nun, henüz GDO'lu mısır genleri konusunda karar vermemiş olması nedeniyle, ithalatın 2012 yılına sarkabileceği kaydediliyor. 
 
     Yem sektörünün ana hammaddesi olan mısır üretimi, Türkiye'de son 10 yılda, yaklaşık yüzde 90 artarak, 2,3 milyon tondan 4,3 milyon tona çıktı. Aynı dönemde, hektar başına verim de 4,1 tondan 7,2 tona yükseldi. Ancak, hayvancılık sektörünün de gelişmesi ile hammadde ihtiyacını karşılayamayan yem sektörü, yılda ortalama 1 milyon ton mısır ithal etmek durumunda kalıyor. Türkiye'nin kayıtlı yem üretimi, son 10 yılda, 6,6 milyon tondan 11,5 milyon tona yükseldi. Ancak, kayıtdışı dahil toplam üretimin 14-15 milyon ton olduğu tahmin ediliyor. 
 
     Diğer taraftan 2009 yılında genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) konusunda yapılan mevzuat düzenlemelerinin ardından, mısır ithalatı oldukça zorlaştı. 2007 ve 2008 yıllarında 1 milyon tonun üzerinde olan mısır ithalat rakamı, 2009'da 464 bin tona, 2010'da 434 bin tona geriledi. Bu yılın Ocak-Mayıs döneminde ise büyük bölümü dahilde işleme rejimi kapsamında, yumurta ve tavuk ihracatçıları tarafından kullanılmak üzere 205 bin 357 ton mısır ithalatı gerçekleştirildi. 
 
     Geçen yıl mısır üretimi, önceki yıla göre artmasına karşın, yem sektörünün talebi ve mısır ithalatının hemen hemen durması nedeniyle, mısırın ton fiyatı hızla arttı. 2010 yılı sonunda 550 lira olan mısırın ton fiyatı, son dönemlerde 750 liraya kadar çıktı. 
 
     Sektör, fiyatın 750 lira çıkmasına karşın piyasada mısır olmadığı için hammadde olarak buğdaya yöneldi. Kış aylarında TMO'ya mısır ithalatı için önlem alınması amacıyla başvuran sektör örgütleri, ancak Ağustos ayı başında ithalat için tarife kontenjanı açılmasını ''gecikmiş bir karar'' olarak nitelendiriyor. 
 
     Diğer taraftan, tarife kontenjanının hasat öncesinde açılmış olmasına karşın, Biyogüvenlik Kurulu'ndan GDO'lu mısır genleri ile ilgili karar çıkmadığı için, ithalatın ancak 2012 yılında yapılabileceği belirtiliyor. Geçen yıl pamuk fiyatlarının dünyada ve Türkiye'de çok hızlı artması ve 5-6 liraya çıkması nedeniyle mısır ekim alanlarının yüzde 20'sine pamuk ekildiğini, bu yüzden mısır rekoltesinde 200-300 bin ton bir düşüş olabileceğini, bunun da fiyatları olumsuz etkileyebileceğini anlatan yetkililer, TMO'ya 500 bin ton mısır ithalatı için tarife kontenjanı açılmasının bu açıdan yararlı olduğunu kaydetti. 
 
     Kararnamenin hasat dönemi öncesinde çıkarılmasına karşın TMO'nun piyasanın ihtiyacına göre gelecek yıldan önce ithalatı planlamadığı, ancak bu kararname ile piyasaya, ''üretici açısından fiyatların çok yükseltilmemesi, sanayici açısından da çok düşürülmemesi'' mesajı verildiği belirtiliyor. 
     
     -GDO SORUNU 
     
     GDO konusunda yapılan mevzuat düzenlemelerinden sonra, geçen yıl mısır ve soya ithalatı hemen hemen durmuştu. Biyogüvenlik Kurulu, GDO konusunda binde 9 (yüzde 0,9) eşik değer belirlemişti. Buna göre, yüzde 0,9'dan daha yüksek oranda GDO içeren ürün ithal edilemiyor. 
 
     Ancak, dünyada GDO'suz mısır veya soya bulmak fazla mümkün olmadığına dikkat çekiliyor. Mısır üreten ve ihraç eden ülkeler, yaygın olarak GDO'lu tohum kullanıyor ve maliyetler nedeniyle GDO'lu ve GDO'suz ürünler aynı ortamda depolanıyor. Depolama aşamasında GDO'lu ve GDO'suz ürün ayrımı yapılmıyor. GDO'suz ürün bulunsa bile, bunlar mevcut gemilerle taşınırken, daha önce taşınan GDO'lu ürünler nedeniyle ''bulaşmaya'' maruz kalabiliyor. İhracat menşeinden GDO'suz sertifikası ile ihraç edilen bir ürün, GDO bulaşığı olan gemilerde taşınması nedeniyle, ithalatçı ülkede GDO'lu çıkabiliyor. 
 
     Bu sorunun aşılması için AB, yüzde 0,1'in altındaki bulaşıklığın kabul edilmesi yönünde bir ilke kararı aldı. Ancak, Biyogüvenlik Kurulu henüz bu konuda bir karar alabilmiş değil. 
 
     Bu nedenle, TMO'nun GDO'suz mısır bulması gerekiyor. Diğer taraftan, Biyogüvenlik Kurulu'nun GDO'lu mısır genleri hakkında bu süreçte karar vermesi halinde, ithalat daha kolay yapılabilecek. 
     
     -BİYOGÜVENLİK KURULUNA YAPILAN BAŞVURULAR- 
     
     Yem sektöründe hammadde sorununun çözümü amacıyla, TÜRKİYEM-BİR'in başvurusu üzerine Biyogüvenlik Kurulu, bu yıl başında GDO içeren 3 soya geninin ithalatı için uygun görüş bildirmiş, bu görüşe paralel olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı GDO içeren soya ve soya küspesi ithalatına izin vermişti. 
 
     Hammadde sorununun çözümü amacıyla geçen yıl Ekim ayında, Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) 3 soya, 21 mısır, 3 kolza, 1 şeker pancarı ve 1 patateste olmak üzere 29 GDO'lu genin gıda üretiminde kullanılmak üzere ithalatına izin verilmesi için Biyogüvenlik Kurulu'na başvurmuştu. 
 
     ''İthalat izni için başvurulan GDO genlerinin büyük bölümünün AB'nin onayladığı ürünler olması nedeniyle ithalata ilişkin başvurunun basitleştirilmiş işlem kapsamında değerlendirilmesi'' yönündeki talebi, Biyogüvenlik Kurulu ret ederken, çalışmaların yeterli sayıda Risk Değerlendirme ve Sosyo-Ekonomik Değerlendirme Komitesi oluşturularak başlatılmasına karar vermişti. Mevzuat uyarınca kurulun karar alma süresi azami 270 gün. Ek bilgiler istenirse bu süre 1-2 ay daha uzayabiliyor. Bu nedenle kurul kararının yıl sonundan önce çıkmayabileceği belirtiliyor. 
 
     TGDF, 3 soya, 21 mısır, 3 kolza 1 şeker pancarı ve 1 patates geninin gıda amaçlı kullanılmak üzere ithalatına izin verilmesini istiyor. 
 
     Biyogüvenlik Kurulu, Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Derneği İktisadi İşletmesi'nin başvurusu üzerine, bu yıl Ocak ayında ''A2704-12, MON 89788 ve MON40-3-2'' genlerini ihtiva eden soya fasulyesinin ve ürünlerinin hayvan yemlerinde kullanılması amacıyla ithalatına izin vermiş, bu başvuru, basitleştirilmiş işlem kapsamında değerlendirmişti. 
 
     TÜRKİYEM-BİR, YUM-BİR,ve BESD-BİR daha sonra 3 GDO'lu mısır geninin yem hammaddesi olarak kullanımı için Biyogüvenlik Kurulu'na başvurmuştu. 
 
     Kurul, inceleme sonuçlarına göre, hangi genlerin ithalinin uygun bulunduğunu bildirecek, ithalat için bakanlık izin verecek. 
     Bu nedenle mısır ithalatında gümrük vergileri sıfırlansa bile, Biyogüvenlik Kurulu GDO için izin vermeden ithalat yapılması fazla mümkün görülmüyor. 
 
     TÜRKİYEM-BİR'in verilerine göre, yem sektöründe hammadde olarak kullanılmak üzere, geçen yıl 440 bin 881 ton hububat, 53 bin 518 ton balık-tavuk-karides unu, 1 milyon 977,5 bin ton soya, rep ve kolza gibi yağlı tohumlar, 924 bin 558 ton küspe, 406 bin 341 ton kepek, 305 bin ton mısır türevleri, 48 bin 453 ton yağ, 823 bin 824 ton diğer hammaddeler olmak üzere toplam 5 milyon 17 bin 983 ton ithalat yapıldı. İthalat için, 1 milyar 751 bin 985 dolar döviz ödendi. Sektör geçen yıl ayrıca, 147 milyon 275 bin dolar karşılığında 577 bin tonluk mamul ihracatı yaptı. 
 
     Resmi Gazete'nin 5 Ağustos tarihli sayısında yayımlanan kararı uyarınca, TMO, sıfır gümrük vergisi ile 500 bin ton mısırı 31 Ağustos 2012'ye kadar ithal edebilecek. 

Ekleme Tarihi
10.08.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: TMO'ya Mısır İthalatı İçin Yetki Verilmesi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız