Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 Böğürtlen Üretimi Her Geçen Yıl Artıyor
 
- KANSER BAŞTA OLMAK ÜZERE PEK ÇOK HASTALIĞIN TEDAVİSİNDE KULLANILAN BÖĞÜRTLENİN KAHRAMANMARAŞ’TAKİ ÜRETİM KAPASİTESİ ARTIYOR
- BÖĞÜRTLEN ÜRETİCİSİ CUMA KARALAR:
- “HER GEÇEN YIL ÜRETİMİMİZİ DAHA DA ARTIRIP İHRACATA YÖNELMEYİ HEDEFLİYORUZ”
 
KAHRAMANMARAŞ (İHA) - Kanser başta olmak üzere pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan böğürtlenin Kahramanmaraş’taki üretim kapasitesi artıyor. Böğürtlen üreticisi Cuma Karalar, “Her geçen yıl üretimimizi daha da artırıp ihracata yönelmeyi hedefliyoruz” dedi.
 
Dünyaca ünlü Kahramanmaraş dondurmasının da vazgeçilmez aromalarından biri haline gelen böğürtlen, kanserin yanı sıra, yaşlılıktan kaynaklanan hafıza kayıplarında, ishal, ağızda meydana gelen yaralarda şifa kaynağı olarak kullanılıyor. Türkiye’de Yalova, Antalya, Bursa ve Hatay gibi kentlerde yetişen böğürtlenin, Kahramanmaraş'ın kaplıcaları ile meşhur turizm beldesi Ilıca'da da, üretim kapasitesi her geçen yıl artıyor.
 
 
 
Güzellik losyonu olarak da kullanılan böğürtlenin büyük kısmının dondurma aroması yapımında kullanıldığını kaydeden üretici Cuma Karalar, “Geçen yıl dondurma üreten firmalarımızla irtibata geçtik. Olabildiği kadar bize yardımcı oldular, aldılar. Üretim miktarımız her geçen gün artıyor. Gelecek yıllarda daha da iyi noktalara geleceğiz” diye konuştu.
Böğürtlen üretiminin oldukça zor olduğunu söyleyen Karalar, “Çok meşakkatli, çok hassas bir meyve türü. Anayurdunun Pakistan Afganistan olduğu vurgulanıyor. Sonra Avrupa üzerinden Türkiye'ye girdiğini biliyoruz. Çok hassas yani, aşırı sıcak iklimi de sevmiyor, aşırı soğuğu da sevmiyor. Bazıları sık sık hastalanıyor. Tarım İl Müdürlüğü'nden veya devlette çalışan mühendis arkadaşları getiriyoruz, baktırıyoruz. Yetişme mevsimi yani hasat mevsimi bu bölge itibariyle Temmuz'un ilk iki haftası. Hasat süresi ise iki ay sürüyor” şeklinde konuştu.
İlerleyen yıllarda kapasitenin daha da iyi duruma gelmesi halinde böğürtleni ihraç etmeyi de düşündüklerini vurgulayan Karalar, “Ancak bunlar için tabi ki üretimin artması lazım. Tonaj olarak iyi bir konuma gelmeliyiz. Diğer yandan soğuk hava depolarına, taşınabilir soğuk hava depolarına ihtiyaç var, bunlar sağlandığında ihracata da yöneliriz” ifadelerini kullandı.
 
 

Ekleme Tarihi
11.08.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Böğürtlen Üretimi Her Geçen Yıl Artıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız