Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 SİLİFKE'DEN AVRUPA ÜLKELERİNE BÖĞÜRTLEN İHRACATI
BU YIL 170 DÖNÜM ALANDA ÜRETİMİ YAPILAN BÖĞÜRTLENDEN YAKLAŞIK 400 TON REKOLTE ELDE EDİLMESİNİN BEKLENDİĞİ BELİRTİLDİ
 
MERSİN (İHA) - Mersin'in Silifke ilçesinde, bu yıl ilk defa başta Almanya, İngiltere, Fransa olmak üzere Avrupa ülkelerine ilk defa böğürtlen ihraç ediliyor.
 
 
 
Silifke Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yusuf Gün ve Silifke Böğürtlen Üreticileri Birliği Başkanı Fatih Güngör, ilçedeki böğürtlen bahçelerini gezerek yapılan hasat çalışmalarını yerinde inceledi.
Gün, bu yıl 170 dönüm alanda üretimi yapılan böğürtlenden yaklaşık 400 ton rekolte elde edilmesinin beklendiğini kaydetti.
Türkiye'de ilk böğürtlen hasadının Silifke'de yapıldığını, kilosunun 1.80 TL'den satıldığını ve bu yıl ilk defa ürünün ihracata gönderildiğini ifade eden Gün, bunun üreticilere büyük avantaj sağladığını belirtti.
Böğürtlenin ilçede çiftçilerin önemli geçim kaynaklarından birini oluşturmaya başladığını vurgulayan Gün, "Böğürtlenler bu sene hem verim hem de fiyat bakımından üreticileri memnun ederken, bu ay sonuna kadar sürecek hasat dolayısıyla da istihdama katkı sağlıyor" dedi.
Böğürtleni ilçede ilk defa 2002 yılında Antalya'dan getirilen fidelerle 5 dönümlük bir arazide üretmeye başladığına değinen Gün, ürünün rağbet görmesinin ardından üretim alanının her geçen yıl arttığını söyledi.
Böğürtlenin üretim maliyetinin düşük olması nedeniyle çiftçiler tarafından tercih edilen bir ürün olduğuna belirten Birlik Başkanı Fatih Güngör ise "Böğürtlen ilçenin iklimine iyi şekilde adaptasyon sağladı. Yüksek verimi ise üreticinin yüzünü güldürüyor. Taze tüketiminin yanında reçel, marmelat, pasta ve kozmetik ürünler gibi çok çeşitli alanlarda kullanımı ise üreticileri böğürtlene yönlendiriyor" dedi.
Böğürtlenin antioksidan ve C vitamini açısından oldukça zengin bir meyve olduğuna dikkat çeken Güngör, şunları söyledi:
"Yapılan araştırmalarda böğürtlenin, bünyesinde barındırdığı antioksidanlar ve renk veren maddeler nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirerek kanser türlerine karşı koruyucu etkisi olduğunu belirlenmiştir. Böğürtlen, organik asitler, mineraller ve vitaminler bakımından çok zengin bir meyve. Özellikle bitkilerde bulunan flavanlar açısından zengin olan böğürtlen, kansere karşı adeta kalkan görevi üstleniyor. Ayrıca kanı incelterek kan şekerini dengeleyen böğürtlen, diyabet rahatsızlıkları olan hastalar
için önemli bir şifa kaynağı. Çok sayıda özelliği dolayısıyla günde bir avuç böğürtlen yenmesi, sağlık açısından son derece yararlıdır".
Böğürtlenin cildi yenileyerek canlılık sağladığına, bu yönüyle de kozmetik sanayisi tarafından değerlendirildiğine değinen Güngör, böğürtlenin sindirim sistemi ile kalp damar rahatsızlıklarına iyi geldiğinin bilindiğini, özellikle hasadın başladığı bugünlerde taze ve ucuz bir şekilde tüketilmesinin yararlı olduğunu bildirdi.
 
 

Ekleme Tarihi
11.08.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Silifke'den Avrupa Ülkelerine Böğürtlen İhracatı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız