Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 06 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Fındık üreticileri, alan bazlı gelir desteğinin sürmesini istiyor
 
Giresun'un Keşap ilçesi Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Şahin, alan bazlı gelir desteğinin sürmesini istediklerini söyledi.
 
Şahin, yaptığı açıklamada, 2011 yılının, çiftçi açısından oldukça zor geçeceğini savundu. Bölgede fındığın olmayışından ziyade, Çiftçi Kayıt Defterleri'nin işlenmesi, Ürün Pasaport'un sağlanması, il dışından işçi gelmemesi, alan bazlı desteğin sona ermesi, Hayvancılık Desteğinde konsept değişimi, tarımsal kurumların yeniden yapılanması gibi nedenlerin 2011 yılında çiftçiyi zorlayacağını kaydeden Şahin, "Özellikle fındığa dayalı yaşamını sürdüren çiftçilerimizin, hayatlarının bundan sonraki bölümlerinde, maddi sıkıntılarından dolayı, kendilerini, oldukça zor günlerin beklediği de bilinen bir gerçektir." dedi.
Çiftçilerin yaşadıkları sorunların giderilmesi noktasında devletten bekledikleri bazı adımların henüz atılmadığını ifade eden Şahin, şöyle konuştu: "Elbette ki bu sorunların bir bölümü; çiftçi ve çiftçi örgütlerinin gücünü aşan ve siyaseti ilgilendiren sorunlardır. Bunlardan, fındığın olmaması gerekçesinde, bakanlık çalışmalarında insan kaynaklı hata ve kabahatlerinde, bakanlığın yeniden yapılanmasındaki gecikmede, desteklerin zamanında ödenmemesinden, üretim girdilerinin pahalı olmasından, rezidü analiz laboratuvarlarının yakın illerde dahi olmamasından, toprak analizi laboratuvarının ilde tek oluşundan kaynaklanan veya buna benzer sıkıntıların oluşumundan çiftçilerin ve çiftçi kuruluşlarının bir dahli sözkonusu değildir. Biz, buna rağmen, çiftçi örgütleri olarak bizler, zamanında olabilecekleri görerek devletten, çiftçilerimizin bu sıkıntılarının bir nebze de olsa hafifletebilmek için, kamu bankaları ile TKK’den, faiz indirimli (Sübvansiyonlu) veya normal faiz normları üzerinden tarımsal kredi kullananların, kredi borçlarının, 2012 ürünü sonuna kadar ertelenmesini, İyi Tarım Uygulama Desteği, fındık üreticilerine verilen Alan Bazlı Gelir Desteği, Mazot, Gübre ve Toprak Analizi Desteği ödemelerinin, ödeme zamanlarının öne alınmasını, 2011 yılı Ürün sigortası yaptıranların, ürün sigorta bedellerinin bir defaya mahsus olmak üzere tamamımın hazineden karşılaması hususlarını bir talepler manzumesi içinde arz ettik. Bu isteklerimize karşın ilgililerden henüz yeterli ve somut cevap alamadık. Ancak, bazı bölge milletvekillerinin, alan bazlı desteğin, önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini söyledikleri duyumunu aldık. Burada esas olan, elbette desteğin, önümüzde yıllarda da devam etmesi arzumuzdur. Ancak, bu destek, bizim öteden beri arzu ettiğimiz, alana değil de ürüne verilen ve üretim artışını sağlaması gereken bir destek olmasıdır."
Şahin,"Eğer, alanın desteklenmesine aynı usullerle devam edilecekse, üretmenin, nitelikli üretim olan, üretimde ürün artışı ve kalitenin aranmasında bir anlam yok demektir" diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu da, bugünkü olduğu gibi, tembelliği teşvik etmekte, üretim alanlarının üretim dışında kalmalarını sağlamaktadır. Kısaca, bu hali ile alan bazlı destek, arazi varlıklı kişilere yarayan bir varlık ödülü olmaktan başka bir şey ifade etmemektedir. Anlamlı olan destek, üretim arzusunda olan insanların, eksikliklerini destekleme yöntemleri ile tamamlayarak, ürettiği üründe üretim artışı sağlatmak, dolayısıyla, ülke ve aile ekonomilerine katkı sağlayarak, iç ve dış pazarlarda kendi rekabet gücümüzü yükseltmektir. Bunları ifade ettikten sonra, bu yıl ürünü olan çiftçilerimizin ürünlerini satmakta acele etmemelerini, emanete verme uygulamasının tamamen kaldırılmasını tavsiye ederim." (CİHAN)

Ekleme Tarihi
12.08.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Fındık üreticileri, alan bazlı gelir desteğinin sürmesini istiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız