Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 07 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Fındığa yapılan 1 liralık zam kararı olumlu karşılandı
 
 
Düzce Ticaret Borsası'ndan yapılan açıklamada fındığa yapılan 1 lira zammın ülke ekonomisine önemli katkı sağlayacağı belirtildi.
 
Düzce Ticaret Borsasından yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi: "20 Haziran 2011 Tarihinde, TMO’ nun satışa çıkarmış olduğu 2008 ürünü fındıkların 4.80 liradan satışa devam ederken, 28 Temmuz 2011 tarihinde alınan yeni bir uygulama ile 15 Ağustos’ a kadar 5.80 liradan satışa devam edilmesi kararının alınarak kiloda 1,00.lira zam yapılması, 2011 fındık ihracat sezonunda ülkemize yaklaşık 250 milyon dolar fazla döviz getirmesini sağlayacaktır. TMO’nun zamlı satışından dolayı hem ihracat gelirini arttırmış olacak hem de bu fiyat aynı zamanda stokçu, vurguncu oluşmasını minimuma indirecektir. En önemlisi ise bu değer direkt üreticinin gelirine yansıyacaktır. 2011 fındık hasat döneminde Türkiye’nin beklenen fındık üretim rekoltesinin 400- 450 bin tonlarda olması bekleniyor. Buna rağmen tahmini ülkemizin yapacağı 2011 yılı tahmini fındık ihracatı yaklaşık 220 bin ton olarak öngörülmektedir."
Türkiye’nin Dünyanın değişik ülkelerine 268 bin ton iç fındık ihracı gerçekleştirdiği belirten Düzce Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Karslıoğlu, "2010-2011 fındık sezonunda, ülkemiz bu gün itibarı ile dünyanın çeşitli ülkelerine yaklaşık 268 bin ton iç fındık ihracatı yaparak, karşılığı 1 milyar 684 milyon dolarlık döviz geliri elde etmiştir.Fındık ürünümüzün hasat dönemi açılış fiyatı, tüm fındık üretim bölgelerinde ayrı bir önem arz etmektedir. Başta toplama işçilerinin paraları olmak üzere mazot, gübre, ilaç, patoz, yiyecek iaşesi gibi zaruri giderlerin yanında okulların açılması, alınan borçların ödenmesi, banka ve tarım kredi ödemelerinin tamamı Eylül- Ekim arasına sıkışmaktadır. Bu gerçeği kimse göz ardı edemez ve görmemezlikten gelemez. Bu durum batısı ve doğusu ile tüm Karadeniz’in bir gerçeğidir. Fındık ürünümüzün, serbest piyasada oluşacak başlangıç fiyatı ne kadar yüksek olursa, o kadar çok aile bir az önce sıraladığımız bu ödemeler dengesinde rahat nefes alacaktır. Bu durum da, dar gelirli ve yoksul fındık üreticilerimizi koruyacak ve kollayacaktır.
Ben Düzce Ticaret Borsası başkanı olarak fındık ürününün üretimi, ticareti ve ihracat olmak üzere her kademesinde bulundum. Geçmiş dönemlerde FKB ve TMO gibi kuruluşların geç mübaya ve geç ödeme yaklaşımlarını hep eleştirdim. Çünkü geç olan her durumda, dar gelirli ve yoksul üretici mağdur oldu. 3. dönemine giren Tarım Bakanlığının yeni fındık sratejisinin kalıcı olabilmesi için üreticinin de üzerine düşen görevleri yerine getirmesi, hem fındık tarımından elde edeceği gelirleri artıracak hem de piyasa dengelerinin oluşması, fiyatlarda belirli bir istikrarı sağlayacak ve bunların sonucu olarak fındık ticaretinden ülkemiz 2 milyar Dolar gelir elde etmiş olacaktır." degerlendirmesinde bulundu.
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
11.08.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Fındığa yapılan 1 liralık zam kararı olumlu karşılandı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız