Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Pamuk İpliğinde Tarife Kontenjanı Dağıtım Esasları 

PAMUK İPLİĞİNDE TARİFE KONTENJANI DAĞITIM ESASLARI -12,8 BİN TON PAMUK İPLİĞİ İTHALATI İÇİN AÇILAN TARİFE KONTENJANI, ''İLK GELEN İLK ALIR'' YÖNTEMİNE GÖRE DAĞITILACAK -HER BİR İTHALAT LİSANSI KAPSAMINDA EN FAZLA 20 TON İTHALAT YAPILABİLECEK


ANKARA (A.A) - Yerli üreticiyi korumak için pamuk ipliği ithalatında getirilen ek teminat uygulaması kapsamında, tekstil sanayicinin korunmasına yönelik açılan 12 milyon 800 bin 285 kilogram (12,8 bin ton) ithalat için açılan tarife kontenjanının dağıtım esasları belli oldu.
    
Tarife kontenjanı, ''İlk gelen ilk alır'' yöntemine göre dağıtılacak ve her bir ithalat lisansı kapsamında en fazla 20 ton ithalat yapılabilecek.
     Ekonomi Bakanlığının pamuk ipliği ithalatında açılan 12,8 bin ton tarife kontenjanının dağıtımına ilişkin esasları düzenleyen tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
     Resmi Gazete'nin 4 Ağustos 2011 tarihli sayısında yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile 52.05 gümrük tarife pozisyonunda (GTİP) yer alan pamuk ipliği (dikiş ipliği hariç) (ağırlık itibarıyla yüzde 85 veya daha fazla pamuk içeren ve perakende olarak satılacak hale getirilmemiş olanlar) ithalatında 200 gün süreyle, kilogram başına net en düşük 0,29 dolar, en yüksek 0,85 dolar olmak üzere yüzde 12 ve yüzde 17 oranında ek mali yükümlülük uygulanması ve bunun teminata bağlanması kararlaştırılmıştı. Aynı karar çerçevesinde, tekstil sanayicilerinin zarar görmemesi için 12,8 bin ton için, belirli ülkeler menşeli olmak üzere tarife kontenjanı açılmıştı.
     Tarife kontenjanı kapsamında, 12,8 bin ton pamuk ipliği, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kriterlerine uygun olarak, Türkiye'nin toplam pamuk ipliği ithalatı içindeki payı yüzde 3'ü aşmayan gelişme yolundaki ülkelerden ithal edilebilecek.
     Pamuk ipliği ithalatında, yerli üreticiyi korumak için 2008 yılından beri korunma önlemi uygulanıyordu ve bu önlemin süresi 15 Temmuz 2011'de bitiyordu. Yerli sanayicinin korunma önleminin devamı yönündeki talebi üzerine pamuk ipliği ithalatı konusunda yeni bir soruşturma açılırken, soruşturma sonuçlanana kadar, 15 Temmuz'dan başlamak üzere 200 gün süreyle yüzde 12-17 düzeyinde, teminata bağlanmak suretiyle geçici önlem uygulanmasına karar verilmişti. Tarife kontenjanı belirlenirken, 2008 yılı itibarıyla ithalat rakamları dikkate alındı. Toplam ithalat içindeki payı yüzde 3'ün üzerinde olduğu için Çin, Hindistan ve Pakistan gibi büyük pamuk ipliği ihracatçısı ülkelerden ithalat yapılamayacak.
     Kararname ile ayrıca tarife kontenjanı kapsamındaki ülkelerden, her bir ülke ve gümrük bölgesinden yapılabilecek azami ithalat miktarı 4 milyon 266 bin 762 kilogram (4,2 bin ton) ile sınırlandırıldığı için ithalatçıların daha fazla ülkeden bağlantı yapması gerekebilecek.
     Türkiye yılda ortalama 150 bin ton civarında pamuk ipliği ithal ediyor ve ortalama ithalatın yüzde 9'u civarındaki ithalat için tarife kontenjanı açılıyor.
    
     -İLK GELEN, İLK ALACAK -
    
     Tarife kontenjanının dağıtım esaslarını belirleyen ve Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan tebliğ uyarınca, ithalat lisansı almak isteyen ithalatçılar, tebliğ ekindeki formu doldurarak gerekli belgelerle Ekonomi Bakanlığına gönderecek. Bakanlık, tebliğ kapsamında yapılan beyanın doğruluğuyla ve ithal mallarla ilgili incelemeleri yapmaya veya yaptırmaya yetkili olacak. Başvuruda sunulan bilgi ve belgelerde tutarsızlık olduğu durumlarda söz konusu tutarsızlık başvuru sahibi tarafından giderilinceye kadar talep karşılanmayacak. Bakanlık, gerekli görmesi halinde ek bilgi ve belge isteyebilecek.
     Tarife kontenjanı, İthalatta Kota ve Tarife Kontenjanı İdaresi Hakkında Karar çerçevesinde ''Başvuru sırasına göre ilk gelen ilk alır'' yöntemiyle dağıtılacak. Başvuru sırasının belirlenmesinde bakanlık genel evrak giriş tarih ve numarası esas olacak, postadaki gecikmeler dikkate alınmayacak. Bir ithal lisansında verilebilecek tarife kontenjanı miktarı net 20 bin 000 kilogramı (20 ton) geçemeyecek. Bir ithal lisansı sadece bir ülke veya gümrük bölgesi için düzenlenecek.
     Tarife kontenjanı kapsamında yapılacak ithalatta bakanlıkça düzenlenen ithal lisansı ve eşyanın tercihli menşeini gösterir belge, gümrük beyannamesinin tescilinde ilgili gümrük idaresince aranacak. İthal lisansının bir kopyası gümrük beyannamesine eklenecek.
     Tarife kontenjanı konusu eşya ancak ithal lisansının geçerlilik süresi içerisinde serbest dolaşıma girebilecek. İthal lisansı, geçerlilik süresinin bitiminden sonra bakanlığa iade edilecek ve devredilemeyecek. İthalatçıların yeni ithal lisansı taleplerinin değerlendirmeye alınabilmesi için daha önce düzenlenen ithal lisansının iade edilmiş olması gerekiyor.
     Gümrüklerce tespit ve kabul edilen kıymet veya miktarın, ithal lisansında kayıtlı kıymet veya miktarı, toplam yüzde 5'ten ( yüzde 5 dahil) daha az bir oranda aşması, ithalatın yapılmasını engellemeyecek. Ancak, ithalatı gerçekleştirilen fazla miktar ilgili ithalatçının bir sonraki lisansından mahsup edilecek.
 
 
 

Ekleme Tarihi
12.08.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Pamuk İpliğinde Tarife Kontenjanı Dağıtım Esasları




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız