Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 12 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Şerpancarının,  

HUBUBAT-SEN GENEL BAŞKANI AYSU: -''TARIMIN DİNAMOSU SAYILAN ŞEKERPANCARININ, 'NİŞASTA BAZLI ŞEKER' SEKTÖRÜNE TANINAN ORAN ÖLÇÜSÜNDE EKİMİ AZALIYOR'' -''NBŞ KOTA ORANLARI, SIFIRA ÇEKİLMELİ''


ANKARA (A.A) - Hububat Üreticileri Sendikası (Hububat-Sen) Genel Başkanı Abdullah Aysu, ''tarımın dinamosu'' sayılan şekerpancarının, nişasta bazlı şeker (NBŞ) sektörüne tanınan kota oran ölçüsünde ekiminin azaldığını belirterek, ''Şeker sektöründe uzun zamandır, pancar üreticileri ve işçileri aleyhine kabul edilemez bir ekonomik-politik süreç işletilmektedir'' dedi.
  
   Başkan Aysu, Hububat-Sen Genel Sekreteri Hasan Karagöz ile birlikte kaleme aldığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin, mısır konusunda ''kendine yetmeyen bir ülke'' olduğunu belirterek, Nişasta Bazlı Şekerin (NBŞ) hammaddesinin de mısır olduğuna vurgu yaptı.
     Bu alanda uygulanan politikaları eleştiren Aysu, ''Mısır üretiminde fiyat değişiminin yarattığı darlığın yanı sıra tarımda uygulanan şirket yanlısı politikalar da mısır ithalinde etkili oldu'' dedi.
     Yapılan yasal düzenlemeyle NBŞ üretimine yüzde 10 oranında bir kota tanındığını anımsatan Aysu, AB-27 ortalamasının NBŞ üretim kotasının yüzde 6,5 olduğuna dikkati çekti.
    
     -''NBŞ KOTA ORANLARI SIFIR'A ÇEKİLMELİ''-

    
     Mısır fazlası olan ülkelerin ürettiği mısırların genel olarak genetik modifakasyona uğratılmış mısırlar olduğunu kaydeden Aysu, genetik modifiye ürünlerden üretilen ürünlere tepkilerin büyüdüğünü, doğal şekerin kullanımı yönündeki eğilimin gün geçtikçe arttığını anlattı. Aysu, şu görüşleri dile getirdi:
     ''Ayrıca kendisinden sonra ekilen ürün artışını yüzde 20 arttıran, toprağın yapısını düzelten, besiciler için yem desteği sağlayan bu ve diğer yararlarından dolayı tarımın dinamosu sayılan şekerpancarının NBŞ sektörüne tanınan oran ölçüsünde ekimini azaldığı bir başka gerçek olarak orta yerde duruyor.
     Başka bir deyişle, şeker sektöründe uzun zamandır, pancar üreticileri ve işçileri aleyhine kabul edilemez bir ekonomik-politik süreç işletilmektedir.
     Hububat Üreticileri Sendikası olarak diyoruz ki; kendi topraklarımızda üretme potansiyeline sahip olduğumuz ürünlerin ithali yasaklanmalı, NBŞ kota oranları '0' oranına çekilmeli, çokuluslu şirketlerin çıkarlarını gözeten değil, tüm vatandaşlarımızın sağlığını koruyacak, çiftçilerin ve işçilerin yararını gözetecek politikalar belirlenip, uygulanmalıdır.''

Ekleme Tarihi
13.08.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Hububat-Sen Genel Başkanı Aysu: ''Tarımın Dinamosu Sayılan ŞekŞerpancarının, 'Nişasta Bazlı Şeker' Sektörüne Tanınan Oran Ölçüsünde Ekimi Azalıyor''




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız