Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 07 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı EKER Trabzon'da

EKER: ''FINDIKLA İLGİLİ TMO'NUN BİR DÜZENLEYİCİ ROLÜ VE GÖREVİ VAR. BUGÜNE KADAR BU ROLÜNÜ DE ÇOK BAŞARILI ŞEKİLDE YAPTI'' -''FINDIKLA İLGİLİ ŞU ANDA ÜRETİCİ DE ÖZELLİKLE BU FİYATTAN VE BU GELİŞMELERDEN MEMNUN. DOLAYISIYLA BİZE BU MANADA YANSIYAN HERHANGİ BİR OLUMSUZLUK DA SÖZ KONUSU DEĞİL'' 

TRABZON (A.A) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, ''Fındıkla ilgili TMO'nun bir düzenleyici rolü ve görevi var. Bugüne kadar bu rolünü de çok başarılı şekilde yaptı'' dedi. 
 
     Eker, AK Partinin 10. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla geldiği Trabzon'da, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'nu makamında ziyaret etti. 
 
     Vizyonlarının ''2023 vizyonu'' olduğunu vurgulayan Eker, ''2023 yılında Türkiye çok daha iyi bir noktada, hem birikimini, hem kapasitesini, hem tecrübesini daha iyi kullanan, daha iyi geliştiren bir ülke olacak'' diye konuştu. 
 
     Bakan Eker, burada bir gazetecinin, ''Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) fındık satmayacağını söylemesine karşın elindeki 50 bin ton fındığı bir ay önce satıp fiyatın 4,80 liradan 5,80 liraya çıkmasına neden olmasını Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı devletin zarar uğratıldığı şeklinde yorumladı ve TMO yönetimini istifaya çağırdı. Siz bunu nasıl değerlendiriyorsunuz'' şeklindeki sorusu üzerine, şu yanıtı verdi: 
 
     ''Fındıkla ilgili TMO'nun bir düzenleyici rolü ve görevi var. Bugüne kadar bu rolünü de çok başarılı şekilde yaptı. Bizim bu seneki fındık ihracatından elde ettiğimiz gelir 1 milyar 700 milyon dolar civarında. Bu çok büyük bir rakam ve tarihinin en yüksek düzeydeki ihracat miktarını Türkiye gerçekleştirdi. Bu da iç fındık olarak 271 bin ton civarında. Ortada bir başarısızlık değil aksine önemli bir başarı var. Tabi bu seneki rekolte ile ilişkili piyasa düzenlemesi var. Bizim geçmiş yıllardaki alımlarımızdan şu an itibariyle elimizde 124 bin ton civarında fındık bulunmakta ve tabi talebe göre arzın durumu dikkate alınması suretiyle satıcı TMO, fiyatı düzenleme yetkisine sahip. Hem üreticiyi, hem sanayiciyi, hem ihracatçıyı, hem tüketiciyi, herkesi, bütün kesimleri dikkate alan bir politika izlemek durumunda. Dolayısıyla fındıkla ilgili şu anda üretici de özellikle bu fiyattan ve bu gelişmelerden memnun. Dolayısıyla bize bu manada yansıyan herhangi bir olumsuzluk da söz konusu değil.'' 
     
     -''DEVLET ZARARA UĞRATILMAMIŞ, AKSİNE KAR EDİYOR''- 
     
     Fındık üretiminin coğrafi şartlara ve iklime bağlı olduğunu anlatan Eker, şunları kaydetti: 
 
     ''Zaman zaman değişebiliyor, geçmiş yıllarda 600, 700, 800 bin tonlara çıkıldı ama 350 bin tonlara düşen yıllar da oldu.
 
Dolayısıyla TMO eldeki bu stoku iyi değerlendirmek zorunda. Aksine yüzde 25-27 faizle para alıp, kredi alıp fındık üreticisine para veren TMO eğer bütün bu yüksek maliyetle elde ettiği ürünü tutup da birkaç kişiyi memnun edeceğim diye çok daha düşük bir fiyata satarsa esas o zaman millete ve kamuya zarar vermiş olur. Esas onu söylemek lazım. TMO aksine hem kendini, hem Hazineyi, hem bütün milletimizin gelirini de dikkate alacak şekilde oradaki düzenlemelerini gerçekleştiriyor. Orada bir yanlışlık var. Sizin ifadelerinizde söylenen iddialarda bir yanlışlık var. Devlet zarara uğratılmamış, aksine devlet kar ediyor, kar edecek.'' 
 
     Ziyaretin sonunda Gümrükçüoğlu, Bakan Eker'e kazaziye işi fincan takımı armağan etti. 
 
     Buradan Yomra ilçesindeki Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsüne giden Eker'e, merkez müdürü Dr. Atilla Özdemir tarafından kurum çalışmaları hakkında brifing verildi. 
 
     Hükümet olarak balıkçılığa çok önem verdiklerini anlatan Eker, ''Balıkçılık yapan kardeşlerimize tedarikte, mazotta indirim sağladık. Kültür balıkçılığı üretimine prim desteği veriyoruz'' dedi. 
 
     Su ürünlerine gerçekleştirilen destekleri anlatan Bakan Eker, daha sonra merkezdeki kalkan ve mersin balıklarının üretim havuzlarını inceledi. Balıklara yem veren Eker, zaman zaman cep telefonuyla balıkların görüntülerini çekti. 

Ekleme Tarihi
15.08.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı EKER Trabzon'da




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız