Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 11 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

'Denizli' domatesi üreticisini bekliyor
 
Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, halk arasında 'pembe domates' olarak bilinen ürünü aslına uygun yollarla üretecek çiftçilere orijinal tohum dağıtacak
Denizli Ziraat Odası, halk arasında 'pembe veya yıldız' domates olarak bilinen 'Denizli' domatesinin aslına uygun olarak yetiştirilmesi için çalışma başlattıklarını söyledi. Acıpayamlı üretici Mevlüt Şahal tarafından odaya bağışlanan orijinal Denizli domatesi tohumlarını yetiştirebilecek üretici aradıkları kaydeden Oda Başkanı Hamdi Gemici, tohumlarını tarlasında zirai ilaç kalıntısı bulunmayan, temiz toprakta organik olarak üretim yapan üreticiye ücretsiz vereceklerini belirtti.
 
HAFİF EKŞİLİ
 
Denizli domatesinin yaklaşık 200 gram ağırlığında ve pembe renkli olduğunu ifade eden Gemici, "Domatesin altında ise mührü bulunur. Bu domates kesildiğinde hoş domates kokusu ve hafif ekşiliği insana çok güzel bir damak tadı sunar. Dedelerimizin, ninelerimizin yıllarca yetiştirdiği bu domates türü ne yazık ki İsrail'den gelen genetiği oynanmış, domatesin baskısı altında kaldı, yok olma sürecine girdi. Kendimize ait olan bu türün yok olmasına gönlümüz razı olmadı. Yaptığımız araştırmalarda Acıpayam ilçesinde doğal olarak bu domatesi yetiştiren bir üreticiyi bulduk. Tohumları da bize o duyarlı çiftçimiz gönderdi. Bir kilogram domates tohumunun bir kilogram altın fiyatına eş olduğu bir dönemde biz üreticimize tohumu ücretsiz vereceğiz" diye konuştu. 
 
NESLİ TÜKENMESİN
 
Tohumları, tarlasında zirai ilaç kullanmayan, organik tarım yapan üreticiye vereceklerini ve domates tohumunu çoğaltmasını isteyeceklerini anlatan Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, "Elde edilen tohumların gelecek yıl farklı ilçelerdeki yine doğal üretim yapan çiftçilere vererek bu domates neslini sürdüreceğiz. Artık dünya yüzünü doğal üretime döndü. Denizlinin kendi ürünü domatesine sahip çıkan üreticimiz çok iyi paralarda kazanabilir" dedi.
 
'Kumkısık' kavunu korunacak
 
Gelecek yıl içinde Denizli'nin kendi tarım ürünlerinin korunması adına 'Kumkısık Kavunu' ve Ayşekadın olarak bilinen 'Denizli Fasulyesi'nin korunması ve dikim alanlarının artırılması için çalışacaklarını belirten Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, "Tadı ve olgunlaşmasına rağmen yeşil renkte olan kabuğu ile bölgemizde yetiştirilen ve 'Kumkısık Kavunu' olarak bilinen kavun cinsi artık bir elin parmaklarını geçmeyecek üreticiler tarafından kendilerine yetecek kadar yetiştirilir hale geldi. Ayşekadın adıyla bilinen yaş olarak tüketilen kılçıksız lezzetli fasulyemizin de ekim alanları daraldı. Oda olarak bu iki ürüne de sahip çıkacağız. Üyelerimizden bu konularda destek isteyeceğiz" dedi. 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
15.08.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: 'Denizli' domatesi üreticisini bekliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız