Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

  Giresun'da Yeni Ürün Fındık Hasadına Başlandı
 
ZİRAAT ODASI YÖNETİM KURULU ÜYESİ KESKİN: -''BU YIL FINDIK REKOLTESİNİN DÜŞÜK OLMASINDAN DOLAYI ÜRETİCİNİN ÜRÜNÜNÜN HAKKINI ALACAĞINI TAHMİN EDİYORUZ'' -PİRAZİZ ZİRAAT ODASI BAŞKANI AŞIK: -''İYİ KALİTE FINDIĞIN, İYİ FİYAT DEMEK OLDUĞU UNUTULMAMALI''
 
GİRESUN (A.A) - Giresun Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Musa Keskin, bu yıl fındık rekoltesinin düşük olmasından dolayı üreticinin ürününün hakkını alacağını tahmin ettiklerini söyledi.
 
     Keskin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yörede Valilik tarafından oluşturulan komisyon tarafından sahil kesimde fındık toplama tarihinin 15 Ağustos olarak belirlendiğini, bugün üreticilerin hasada başladıklarını belirtti.
     Yörede havaların yağışlı olmasından dolayı fındığın henüz tam anlamıyla olgunlaşamadığını ancak üreticilerin hasada başladığını ifade eden Keskin, ''Geçen sezon bu dönemde fındık toplama işleri büyük ölçüde azalmıştı. Bu yıl ise aynı şeyi söyleyemiyoruz. Fındığın daha randımanlı olması için aslında daldan dökülüp toplanması gerekir ama bu sezon üreticilerimiz daha çok daldan hasat ediyor'' dedi.
     Keskin, Giresun'da bu yıl tahmini fındık rekoltesinin 53 bin ton olduğunu ancak fındığın toplanmasının ardından bu rakamın daha da altında bir rekolte gerçekleşebileceğini tahmin ettiklerini vurgulayarak, şöyle konuştu:
     ''Türkiye'nin tahmini fındık rekoltesi bu sene 440 bin ton olarak açıklandı. Hasada başladığımızda bahçedeki duruma göre bu rakamın 350-400 bin ton civarında olacağını düşünüyorum. Rekolte çok düşük. Bu da üreticiye olumlu yansıyacaktır. Fındık az olunca fazla para eder. Toprak Mahsulleri Ofisinde (TMO) 2008 ürünü fındık 6 liradan işlem görüyorsa, bugün 2011 yeni fındığın 7 liranın üzerinde işlem görmesi gerekir. Bu yıl fındık rekoltesinin düşük olmasından dolayı üreticinin ürününün hakkını alacağını tahmin ediyoruz.''
    
     - ''İYİ KALİTE, İYİ FİYAT DEMEKTİR'' -
    
     Piraziz Ziraat Odası Başkanı Ünal Aşık ise yörede bugün itibariyle fındık hasadına başlanmasına rağmen fındıkların tam olgunlaşmadığını kaydetti.
     Aşık, fındıkta kalitenin düşmemesi için üreticilerin gerekli hassasiyeti göstermesi gerektiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:
     ''Fındıkların hepsi şu anda olgunlaşmamış durumda. Bunun nedeni fındıkların farklı tarihlerde doğmasıdır. Bu nedenle üreticilerimiz hasat, harman ve depolama döneminde çok dikkatli hareket etmelidir. Hasat edip harmana serilen fındıklar yağmurdan korunurken üzerine naylon örtü temas ettirilmemelidir. En az 30-40 santimetre fındığın üzerine çardak koyulmalıdır. Fındık hasattan sonra çok iyi kurutulmalıdır. Hoduk ve koruk olarak tabir edilen içindeki boş fındıklar ile yabancı maddeler seçilmelidir. İyi kalite fındığın, iyi fiyat demek olduğu unutulmamalıdır. Fındık toplanırken dalların diğer dallara temas etmesi önlenmelidir. Çünkü diğer dallara temas halinde gelecek senenin ürününe zarar verilebilir.''
    
     -FINDIKTA 7 LİRA FİYAT BEKLENTİSİ -
    
     Giresun'da merkeze bağlı Boztekke köyü Camiyanı Mahallesi'nde fındık hasadına başlayan üretici Hakkı Düdükçü de bu sezon fındık rekoltesinin oldukça düşük olduğunu belirtti.
     Düdükçü, bugün itibariyle ailesiyle birlikte fındık hasadına başladıklarını anlatarak, ''Fındık fazla olmadığı için dışarıdan işçi almadık. Sadece yakın akrabalarımızla imece usulüyle çalışıyoruz. 5-6 dönümden az bir bahçemiz var. Bahçemden geçen yıl 700 kilogram fındık aldık. Bu sene ise 300-350 kilogram fındık çıkacağını tahmin ediyorum. Üniversite öğrencisi 2 çocuğum var. Bu nedenle hasadın hemen ardından ürünümü satmak durumundayım. Yılın 12 ayı bahçede çalışıyoruz. Rekolte de göz önüne alındığında bu yıl fiyatın en az 7 ya da 8 lira olması gerekiyor. Aksi halde maliyetini karşılayamayız'' diye konuştu.
     Fındık üreticisi Şükrü Karslı ise bu yıl rekolte düşüklüğünden dolayı Güneydoğu illerinden işçi almayıp ürünü kendileri toplayarak masrafları azalttıklarını kaydetti.
     Fındık fiyatının bu yıl iyi olmasını beklediklerini vurgulayan Karslı, ''Başbakanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan'a güveniyoruz. Başbakanımızın fındığa 7 lira fiyat vereceğine inanıyoruz. Bahçelerimiz az. Bu yıl fındık da olmadı. Geçimimizi temin edebilmemiz için iyi bir fiyat istiyoruz'' dedi. 

Ekleme Tarihi
16.08.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Giresun'da Yeni Ürün Fındık Hasadına Başlandı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız