Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Elverişsiz Hava Şartları Arıcıları Da Olumsuz Etkiledi
 
ORDU ARICILAR BİRLİĞİ BAŞKANI AYDIN: ''BU YIL HAVALARIN YAĞIŞLI GİTMESİ NEDENİYLE ORDULU ARICILARIMIZIN BAL REKOLTESİ, 5 İLE 7 BİN TON ARASINDA DÜŞÜK BEKLENİYOR''
 
ORDU (A.A) - Ordu Arıcılar Birliği Başkanı Necati Aydın, ''Bu yıl havaların yağışlı gitmesi nedeniyle Ordulu arıcılarımızın bal rekoltesi, 5 ile 7 bin ton arasında düşük bekleniyor'' dedi. 

     Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde havaların elverişsiz olması nedeniyle bal üreticilerinin zarar ettiğini söyledi. 

     Özellikle ilkbahar döneminin fazla yağışlı geçmesi sonucu arıların çiçeklerden fazla yararlanamadığını söyleyen Aydın, bunun da bal rekoltesini olumsuz etkilediğini vurguladı.

     Aydın, şunları kaydetti: 
     ''Ordulu arıcılar olarak 2011 bal rekoltesi konusunda hayal kırıklığı yaşadık. Bunun nedeni de havaların arıların istediği gibi gitmemesidir. Çünkü arı güneşli havada dışarıda dolaşmayı sever ve çiçeklerle o zaman temasa geçer. Ancak bu yıl, maalesef arılar özellikle ilkbaharda çiçeklerden yeteri kadar faydalanamadı. Geçen yıl Ordulu arcılarımız yaklaşık 20 bin ton civarında bal üretimi gerçekleştirmişti. Bu balın tamamı 510 bin ton petekten üretilmişti. Bu yıl bu peteklerin biraz boş kaldığını görüyoruz. Bu aynı zamanda Türkiye'de bal rekoltesinin düşeceği anlamına geliyor. Geçen yıl Türkiye genelinde yaklaşık 80 bin ton bal üretimi gerçekleşmişti. Bizim Ordulu arıcılarımızın karşılaştığı aynı sorun ile diğer bölgelerimizdeki üreticiler de karşılaştı. Dolayısıyla bu yıl fındıkta olduğu gibi balın da rekoltesi düşük beklenmektedir.'' 

     Düşük bal rekoltesinin ürünün fiyatına yansıyacağına da işaret eden Aydın, ''Kilosu ortalama 15 lira olan büzme balda 2 ile 3 lira, kilosu 30 lira ile 80 lira arasında değişen petekli balda ise 50 kuruş ile 1 lira arasında bir artışın olacağını tahmin ediyoruz. Tüketicilerimiz de şimdiden buna hazırlıklı olsunlar'' diye konuştu. 

     Aydın, balda hasat döneminin bazı bölgelerde başladığını sözlerine ekledi. 

Ekleme Tarihi
16.08.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Elverişsiz Hava Şartları Arıcıları Da Olumsuz Etkiledi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız