Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Saruhanlı 

Saruhanlı'da Üzüm Hasadı Başladı
 
İLÇE ZİRAAT ODASI BAŞKANI OKUR: ''İLK ÜZÜMLERİ KURUTUP SAYIN CUMHURBAŞKANI ABDULLAH GÜL'E, TBMM BAŞKANI CEMİL ÇİÇEK'E VE BAŞBAKAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN'A GÖNDERECEĞİZ''
 
SARUHANLI (A.A) - Manisa'da 2011 yılı sultaniye cinsi çekirdeksiz üzüm hasadı Saruhanlı ilçesinde başladı. 
 
     Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, üzüm üreticisi Adil Baltacı'nın 550 dekarlık arazisinde başlayan hasat kapsamında sezonun ilk üzümünü kesti. 
 
     Okur, ilçede 80 bin dekarlık alanda bağ bulunduğunu kaydederek, üreticilere bol ve bereketli bir yıl diledi. 
 
     Ege Bölgesi'nde bir milyon dekarlık bağ olduğunu, ihracata giden en fazla kurutmalık üzümün Saruhanlı'da üretildiğine dikkati çeken Okur, ''Üzümün başkenti olan Saruhanlı'da 2011 yılının hasadına başlandı. Hepimiz için hayırlı olsun. Bu yıl üzümün tanıtımı ve reklamı için hasat edilen ilk üzümleri kurutup Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ve bakanlarımıza göndereceğiz'' dedi. 
 
     Bu yıl Ege Bölgesi'ndeki üzüm rekoltesi konusunda farklı tahminlerin bulunduğunu söyleyen Aydoğan Okur, İzmir Ticaret Borsası'nın kuru üzüm rekoltesini 269 bin ton, Saruhanlı Tariş'in 230 bin ton olarak açıkladığını hatırlattı. 
 
     Manisa Ziraat Odası rekolte beklentisinin 200 ile 210 bin ton olarak olduğunu kaydeden Okur, şunları söyledi: 
 
     ''Bu sene dolu ve don gibi afetler meydana geldi. Bunların yanı sıra bazı zirai hastalıklar görüldü. Biz bunlara dayanarak rekolteyi 210 bin olarak açıkladık. Bizler de 300 bin ton ürün çıkmasını isteriz. Ancak, eldeki veriler düşük gösteriyor. Rekolteyi belirleyen bölge Saruhanlı'dır. Burada da görüldüğü gibi, çok fazla bir ürün yok.'' 
 
     Okur, bu yıl kuru üzümde kg başına 3 lira 30 kuruş maliyet belirlediklerini, üreticinin para kazanabilmesi için üzümün fiyatının bu yıl 4 lira olmasını beklediklerini kaydetti. 
 
     Aydoğan Okur, üreticilere ürünlerini açığa dökmemeleri konusunda da uyarıda bundu. 
     
     -İŞÇİLERİN DÜNYASI 
     
     Ramazan ayında, oruçlu olarak üzüm hasadında çalışan işçiler ise en çok susuzluk ve sıcaklardan etkilendiklerini ifade etti. 
 
     Üzüm hasadında çalışmak için Balıkesir'den gelen işçilerden Ömür Can, 10 yıldan bu yana her yıl hasat mevsiminde Saruhanlı'ya geldiklerini belirterek, bir ay boyunca sıcağın altında çalıştıklarını, hasat tamamlanınca memleketlerine döndüklerini kaydetti. 
 
     Üzüm hasadına çalışan, Dilek Meşe ise Balıkesir'deki Atatürk Anadolu Lisesinde öğrenci olduğunu, aile bütçesine katkı sağlamak amacıyla yaz tatilinde ailesiyle birlikte buraya gelip çalıştığını söyledi. 

Ekleme Tarihi
16.08.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Saruhanlı'da Üzüm Hasadı Başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız