Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu 

 Mersin Tarımı, Teknoloji İle Atağa Geçecek

 
VALİLİK ÖNCÜLÜĞÜNDE KURULMASINA YÖNELİK ÇALIŞMALARIN SÜRDÜĞÜ TARIM TEKNOPARKI İLE KENTTEKİ TARIMSAL FAALİYETLERİN KALİTESİNİN ARTACAĞI VE TOHUM ÜRETİMİNDE YENİ ARAYIŞLARA GİRİLECEĞİ BİLDİRİLDİ -VALİ GÜZELOĞLU: ''TÜRKİYE'DEKİ TARIMSAL ÜRETİMİN YÜZDE 8'İNİ GERÇEKLEŞTİREN MERSİN'DE BU BÜYÜKLÜĞÜ ARTIRACAK ÇALIŞMALAR YAPILMASI GEREKİYOR'' -''TARIM TEKNOPARKI'NDAN YARARLANACAK OLAN GİRİŞİMCİLER, BAKANLIĞIN VE ÇUKUROVA KALKINMA AJANSI'NIN DESTEKLERİ SAYESİNDE RAHATÇA ARAŞTIRMALAR YAPABİLECEKLER''

MERSİN (A.A) - Mersin Valiliği öncülüğünde kurulmasına yönelik çabaların sürdüğü Mersin Tarım Teknoparkı ile kentteki tarımsal faaliyetlerin kalitesinin artırılması ve tohum üretiminde yeni çalışmalar yapılması hedefleniyor.
 
     Vali Hasan Basri Güzeloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülke genelinde Mersin deyince ilk akla gelenlerden birinin tarımsal faaliyetler olduğunu, bu nedenle yörede tarımın her geçen gün geliştirilmesi gerektiğine inandıklarını söyledi.
     Güzeloğlu, geçtiğimiz aylarda kentteki tarımsal faaliyetlerin kalitesini artırmak ve yeni tohumlar geliştirmek için Tarım Teknoparkı fikrinin gündeme geldiğini hatırlatarak, bu fikrin hemen ardından alt yapı hazırlıklarının tamamlandığı ve çalışmayı hayata geçirebilmek için gereken izinlerin alındığını kaydetti.
     Tarsus'ta kurulması planlanan Tarım Teknoparkı projesinin tarımı güçlendireceğini ve tarıma dayalı sanayinin de gelişimine katkı sunacağını vurgulayan Güzeloğlu, ''Gerek teknoloji kullanımı gerekse tohum ve benzeri faaliyetlerde teknolojiden yararlanma konusunda Türkiye'ye öncülük edecek bir çalışmayı bir an önce hayata geçirmenin çabası içerisindeyiz'' dedi.
     Güzeloğlu, Türkiye'deki tarımsal üretimin yüzde 8'ini gerçekleştiren Mersin'de bu büyüklüğü artıracak çalışmalar yapılması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:
     ''En kısa sürede faaliyetlerine başlaması düşünülen Tarım Teknoparkı'ndan yararlanacak olan girişimciler, Bakanlığın ve Çukurova Kalkınma Ajansı'nın (ÇKA) destekleri sayesinde de rahatça araştırmalar yapabilecekler. Yeni fikri olan herkes Teknopark'ın kapısını aralayabilir.''
    
     -NEDEN MERSİN?-

    
     Vali Güzeloğlu, Mersin'in, Türkiye'nin narenciye üretiminin yüzde 55'ini tek başına gerçekleştiren uluslararası öneme sahip bir şehir olduğunu belirterek, ''Bu yüzden Mersin'deki tarımsal faaliyetlerin doğru yönetilmesi ve her yanıyla incelenmesi gerekiyor'' diye konuştu.
     Tarım Teknoparkı hayata geçirildiğinde Türk tarımına çok büyük katkı sağlanacağına işaret eden Güzeloğlu, Akdeniz Bölgesi'nde yaş meyve sebze üretimi ve ihracatı yapanlara öncelik verilecek Teknopark'ta yürütülecek teknoloji çalışmalarının Akdeniz'de yetişen tüm yaş meyve ve sebzelerin tohumdan sofraya ulaşıncaya kadar her aşamasını yakından ilgilendireceğini sözlerine ekledi.
    
     -TÜRKİYE'YE KATMA DEĞER VE MARKA KAZANDIRACAK-

    
     Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut ise tarımsal katma değeri arttırmadan cari açığı kapatmanın mümkün olmayacağına işaret ederek, dünyada ekilebilir arazi büyüklüğü açısından Türkiye'nin önemli bir ülke olduğunu belirtti.
     Ancak Türkiye'nin verimlilikteki konumu nedeniyle ne yazık ki bu büyüklüğü yansıtamadığını savunan Aşut, ''Buradaki en önemli sorunumuz tarımda yüksek teknolojili bir üretim modeline geçememiş olmamızdır. İleri teknoloji denince sadece sanayi üretimi akla gelmemelidir. Tarım ve gıdada kullanılacak ileri teknoloji, hem verimliliği, hem de ürün değerini arttıracaktır'' dedi.
     Aşut, Mersin Valiliğinin önderliğinde, MTSO'nun sekretaryasında yürütülen, Mersin ve Çukurova Üniversitelerinin akademik desteğini alan, Tarım Teknoparkı'nın firmaların yüksek teknolojiye ulaştığı ve tarımda katma değerin yaratıldığı yer olacağını kaydetti.
     Mersin'in Türkiye'nin modern anlamda kurgulanan ilk Tarım Teknoparklarından birine sahip olacağını vurgulayan Aşut, ''Burada sadece üretim, tohum, gen çalışmaları değil, tarım ekipmanlarından doğru paketleme sistemlerine kadar tüm Ar-Ge çalışmaları yapılacak. Firmalarımız birçok destekten yararlanırken, ortak laboratuvar ve akademik desteğe de kolayca ve ucuz bir şekilde ulaşacaklar'' diye konuştu.
     Seçimlerin hemen ardından bakanlıklarda yapılan son değişiklikler nedeniyle ister istemez kurulum sürecinin biraz geciktiğini ifade eden Aşut, ''Ancak, Türkiye'nin katma değer ve marka yaratacak, yüksek teknolojili üretimin yapılacağı projeleri geciktirme lüksü kalmamıştır. Tarım Teknoparkı sadece Mersin'e ve bölgemize değil, ülkemize büyük katkı yapacak bir modeldir. Bu yüzden zaman kaybetmeden bu projeyi hayata geçireceğiz'' diye konuştu.

Ekleme Tarihi
18.08.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Mersin Tarımı, Teknoloji İle Atağa Geçecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız