Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
BİYOGÜVENLİK KURULU BAŞKANI PROF. DR. HAKAN YARDIMCI 

BİYOGÜVENLİK KURULU BAŞKANI PROF. DR. HAKAN YARDIMCI: (1) -''KURUL, BUGÜNE KADAR YALNIZCA 3 SOYA GENİNİN YEM AMAÇLI KULLANILMASI HAKKINDA OLUMLU KARAR VERMİŞTİR. BUNLARIN DIŞINDA GDO İTHALATI İLE İLGİLİ BİR KARARI YOKTUR'' -''DÜNYA TİCARETİNE KONU OLAN GDO'LU MERCİMEK OLMAMASINA RAĞMEN, KANADA'NIN GDO'LU MERCİMEĞİNİN TÜRKİYE'DE KULLANILDIĞI GİBİ HABERLER MEDYADA YER ALMAKTADIR'' -''GERÇEKLE İLİŞKİSİ OLMAYAN VE TOPLUMSAL PANİK YARATABİLECEK BÖYLE HABERLERİN KAYNAĞININ GDO VE KLASİK ISLAH İLE ELDE EDİLEN ÜRÜNÜN FARKINI BİLMEYENLER YANINDA, BİLEN KİŞİ VEYA KURULUŞLAR OLMASI ÜZÜCÜ VE DÜŞÜNDÜRÜCÜ'' 
 
ANKARA (A.A) - Biyogüvenlik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hakan Yardımcı, Kurulun bugüne kadar yalnızca 3 soya geninin yem amaçlı kullanılması hakkında olumlu karar verdiğini hatırlatarak, bunların dışında GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) ithalatı ile ilgili bir kararlarının olmadığını kaydetti. 
 
     Dünya ticaretine konu olan GDO'lu mercimek olmamasına rağmen, Kanada'nın GDO'lu mercimeğinin Türkiye'de kullanıldığı gibi haberlerin medyada yer aldığını belirten Yardımcı, ''gerçekle ilişkisi olmayan ve toplumsal panik yaratabilecek böyle haberlerin kaynağının GDO ve klasik ıslah ile elde edilen ürünün farkını bilmeyenler yanında, bilen kişi veya kuruluşlar olmasının üzücü ve düşündürücü'' olduğunu ifade etti. 
     Hakan Yardımcı, Yenimahalle Tarım Kampüsü Tohum Gen Bankası binasında düzenlediği basın toplantısında, kurul çalışmaları, alınan kararlar, GDO'lu ürünlere ilişkin kamuoyunda ''çoğunlukla yanlış bilinen'' konulara ilişkin açıklamalar yaptı. 
     5977 sayılı Biyogüvenlik Kanunu'nun 26 Eylül 2010'da yürürlüğe girdiğini, kanun uyarınca kurulan Biyogüvenlik Kurulu'nun eş zamanlı olarak çalışmalara başladığı hatırlatan Yardımcı, kurulun yapısına ilişkin bilgi verdi. 
     Kurulun Sekretaryasını Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı adına Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'nün (TAGEM) yaptığını belirten Yardımcı, kurulun herhangi bir bakanlığa bağlı olmadığını, kararlarını bağımsız aldığını vurguladı. 
     Kurulun, GDO başvuruları ile ilgili kararlarını bilimsel komitelerden gelecek raporlardan sonra aldığını, komitelerde çalışmak için WEB üzerinden yapılan uzman başvurularının Kurulun onayından sonra bir uzman havuzunda toplandığını anlatan Yardımcı, Kurulun nihai kararını vermeden önce bilimsel komitelerin gen başvuruları hakkındaki çalışma sonuçlarını internet üzerinden kamu ile paylaştığını ifade etti. 
     Biyogüvenlik Kurulu'nun bugüne kadar Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Derneği İktisadi İşletmesinin başvurusunu yaptığı yalnızca 3 soya geninin yem amaçlı kullanılması hakkında olumlu karar verdiğini hatırlatan Yardımcı, şöyle konuştu: 
     ''Bunların dışında GDO ithalatı ile bir kararı yoktur. Bu başvurudan sonra Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu ve ÜNAK Gıda ve Kimyevi Maddeler San. Tic. Ltd. Şti'nin gıda amaçlı başvurularında genetiği değiştirilmiş 3 soya (ÜNAK), 21 mısır, 3 kolza, 1 şeker pancarı, 1 patates, Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Derneği İktisadi İşletmesi ve Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği'nin (BESD-BİR) ve Yumurta Üreticileri Merkez Birliği'nin (YUM-BİR) yemlerde kullanım amacıyla 22 mısır, 3 kolza ve 1 şeker pancarı (YUM-BİR hariç) yaptıkları basitleştirilmiş işlem başvuruları ret edilerek normal süreçte değerlendirilmek üzere bilimsel komitelere gönderilmiştir.'' 
     Yardımcı, komitelerden gelen sonuçların kamu görüşün açılması sondasında nihai kararın verileceğini ifade etti. 
     Hakan Yardımcı, Türkiye'nin GDO'lar konusunda hazırladığı kanunun AB kuralları ile karşılaştırıldığında oldukça katı olduğunu da belirtti. 
     
     -''DÜNYA TİCARETİNE KONU OLAN GDO'LU MERCİMEK YOK''- 
     
     Biyogüvenlik Kanunu yürürlüğe girdiğinden bu yana Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Biyogüvenlik Kurulu tarafından yem amaçlı olarak onaylanmış 3 soya geni dışında hiçbir GDO'ya ithalat izni vermediğini vurgulayan Yardımcı, şunları kaydetti: 
     ''Biyogüvenlik Kurulu'nun 3 soya geninin yem amaçlı kullanılması dışında bir kararı olmamasına, bu kararlar dışındaki ithalatın veya GDO üretiminin Biyogüvenlik Kanunu'nda ağır ceza gerektiren suç sayılmasına rağmen, GDO'ların Türkiye'ye denetimsiz şekilde girdiği, çarşı pazarın GDO ile dolu olduğu, Türkiye'de GDO tarımının yapıldığı ve son olarak da dünya ticaretine konu olan GDO'lu mercimek olmamasına rağmen, Kanada'nın GDO'lu mercimeğinin Türkiye'de kullanıldığı gibi haberler zaman zaman medyada yer almaktadır. 
     Gerçekle ilişkisi olmayan ve toplumsal panik yaratabilecek böyle haberlerin kaynağının GDO ve klasik ıslah ile elde edilen ürünün farkını bilmeyenler yanında bilen kişi veya kuruluşlar olması üzücü ve düşündürücüdür.'' 
     Hakan Yardımcı, biyoteknoloji ve GDO'lar konusunda toplumun sağlıklı bilgilendirilmesinin ve Kurulun alacağı kararlara aktif ve bilinçli bir katılımının sağlanmasında basının desteğinin önemli olduğunu da dile getirdi. 

Ekleme Tarihi
19.08.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: BİYOGÜVENLİK KURULU : 3 soya geninin yem amaçlı kullanılması hakkında olumlu karar verildi..




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız