Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
    Akköprü Barajı 

   Akköprü Barajı'ndan salınan su, çiftçiye yetmiyor

      
Muğla’nın Dalaman ilçesindeki Akköprü Barajı'ndan sulama için salınan su, çiftçilere yetmiyor.
 
Ege Bölgesi’nin en büyük barajı olan ve 1,4 milyar liraya inşa edilen Akköprü’nün suyu yetersiz kalınca yaklaşık 5 bin çiftçi, ürünlerini yetiştirmekte büyük zorluk çekiyor. Bu yıl su tutmaya başlayan barajdan salınan suyun, hidroelektrik santrallerinden (HES) geçerek Dalaman ve Ortaca ovalarına ulaşıncaya kadar azalması sebebiyle tarlalar 15-20 günde bir sulanabiliyor. Ovadaki yaklaşık 35 bin dekar tarım arazinde yetişen başta narenciye, nar, pamuk ve mısırlar susuz kaldığı için büyük kayıplardan endişe ediliyor.
Dalaman Sulama Birliği Başkanı Hasan Koyuncu, Akköprü Barajı'ndan saniyede 11 metreküp su salındığını fakat HES’lerden kendilerine ulaşıncaya kadar ciddi miktarda azaldını söyledi. Koyuncu, “Su, barajdan tarlamıza gelinceye kadar beş HES'ten geçiyor. Hepsinde göletler var, bunlarda su kayboluyor. Suyu Ortaca, Dalyan, Dalaman ve Güzelyurt paylaşıyor. Çiftçilerimizin tarlalarını sulama sırası 15-20 günde bir geliyor. Dalaman-Ortaca sulama projesi hayata geçirilmedi. Bu konuda yetkililerin bir an önce mağduriyetimizi gidermesini bekliyoruz.” dedi.
Devlet Su İşleri Aydın 21. Bölge Müdürü Ali Rıza Diniz ise barajda bu yıl su tutulmaya başladığını belirterek, şu andaki doluluk miktarının 95 milyon metreküp olduğunu kaydetti. Diniz, “Akköprü, ağırlıklı olarak enerji barajı. Bu yıl su tutmaya başladığı için tribünlerin denemeleri yapılacak. Tarlalarımıza geçici bir süre az su gidebilir ama önümüzdeki yıllarda bu sıkıntı ortadan kalkacaktır. Dalaman çayından gelen suya göre akım değerleri çok yüksek; yılda 1 milyon 600 metreküp su geliyor.” şeklinde konuştu.

İNŞAAT' 1995 YILINDA BAŞLADI
Türkiye’nin altıncısı, Ege Bölgesi’nin en büyüğü olan Akköprü Barajı ve HES'in inşaatı, 23 Haziran 1995'teki ihalenin ardından 20 Aralık 1995'te başladı. Dönemin Başbakanı Tansu Çiller tarafından temeli atılan barajın çalışmaları, ödenek sıkıntısı sebebiyle 2003 yılına kadar durdu. Ondan sonra AK Parti iktidarı tarafından devam ettirilen baraj, 2011 Mart ayında tamamlanarak su tutmaya başladı. Dalaman Çayı'nın yatağından çevrilmesi için sol sahilde 6,5 metre çapında, 888 ve 808 metrelik iki tünel, 7 ayda açıldı. Ayrıca toplam 4 bin metre tünel kazıldı. Kaya dolgu tipinde inşa edilen Akköprü Barajı'nın gövde yüksekliği 112 metre, su depolama hacmi 384,5 milyon metreküp. Baraj yapılmadan önce yörede etkili olan sağanak yağışlarla çayın taşması sonucu Dalaman ve Ortaca ovalarında çok sayıda yerleşim birimi ve tarım arazisi su altında kalıyordu. Taşkın koruma, enerji üretimi ve zirai gelir artışı dikkate alındığında barajın, Türkiye ekonomisine yıllık faydasının toplam 145 milyon lira olacağı belirtiliyor.
 
Barajın bünyesindeki HES'le de elektrik sistemine yılda 343 milyon kilowat/saat katkısında bulunulacak. Bu enerjiyle yaklaşık 200 bin konutun ihtiyacı karşılanacak. NTF firması tarafından inşa edilen ve 2011 yılı birim fiyatlarıyla 1,4 milyar liraya mal olan Akköprü Barajı'yla 141 bin 920 dekar tarım arazisi de sulanacak ve dekar başına 458 lira net gelir artışı sağlanacak. Turistik tesis ve yerleşim birimlerinin taşkın faydası yılda 40 milyon, arazinin uygun şartlarda sulanmasıyla tarım geliri artışı ise 65 milyon lira olacak. Enerji geliri yılda 31 milyon lira olarak hesaplanan tesisle sağlanacak yıllık millî gelir 145 milyon liraya, istihdam da 4 bin 731 kişiye ulaşacak. Baraj, 27 Mayıs 2011 tarihinde eski Çevre ve Orman Bakanı Veysel Erdoğlu tarafından hizmete açılmıştı. (CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
19.08.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Akköprü Barajı'ndan salınan su, çiftçiye yetmiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız