Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 08 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
döviz piyasa ekonomi dolar 

Kriz Üzdü, Kur Rahatlattı

ANTALYA İHRACATÇILAR BİRLİĞİ BAŞKANI SATICI: -''AVRUPA'DA YAŞANAN KRİZ TÜKETİM AZALMALARINI DA BERABERİNDE GETİRİYOR. ANCAK, DÖVİZ KURU İHRACATÇIYI RAHATLATTI''

ANTALYA (A.A) - Antalya İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, döviz kurunun şu anki seviyesinin ihracatçıyı memnun ettiğini belirterek, Avrupa'daki ekonomik krizden olumsuz etkilenen ihracatçının döviz kuruyla rahatladığını söyledi. 
 
     Mustafa Satıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa'daki ekonomik kriz nedeniyle dış pazardaki durgunluğun ihracatı olumsuz etkilediğini belirterek, ''Avrupa'da yaşanan kriz tüketim azalmalarını da beraberinde getiriyor. Ancak, döviz kuru ihracatçıyı rahatlattı'' dedi. 
     Kurdan en fazla etkilenenlerin başında ihracatçıların geldiğini kaydeden Satıcı, ''Döviz kurunun yükselmesi ihracatçının rekabet gücünü artırdı. Kurun daha fazla yükselmesi ileride tekrar birden düşmesi sonucunu getirebileceğinden kurun bu hali ihracatçıyı memnun ediyor. Kurda sert hareket istemiyoruz. Bu düzeyin altına inmesi de ihracatçı için sıkıntı yaratacaktır'' diye konuştu. 
     
     -''BİBER İHRACATINDA CİDDİ OLARAK ENGEL KALMADI''- 
     
     Satıcı, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine biber ihracatında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın uyguladığı yüzde 100 analiz zorunluluğunun tarla ürünlerinde yüzde 10'a, sera ürünlerinde ise yüzde 20'ye düşürülmesiyle Avrupa'ya biber ihracatının önünün açıldığını söyledi. 
 
     Mustafa Satıcı, Bakanlığın aldığı kararla Avrupa ülkelerine ihracatta yaşanan tıkanıklığın büyük ölçüde aşıldığını söylerken, ''Bundan sonraki süreçte 10 TIR'dan 1'i analize tabi tutulacak. İhraç edilen ürünün ayrıca Bulgaristan'da denetime tabi tutulmasıyla ilgili de işleyişi hızlandırmaya çalışıyoruz. Şu anda biber ihracatında ciddi olarak engel kalmadı'' diye konuştu. 
 
     Bundan sonra kalıntı konusunda üreticiye büyük görevler düştüğünü ifade eden Satıcı, ''AB ülkelerine ihraç edilen ürünün denetiminin zorunlu olması, yapılan analizlerde çıkan sonuçların pozitif olmasıyla ilgili, bu konuda da üreticiye büyük görev düşüyor. 2-3 ay sıkıntısız ürün gönderirsek, biber ihracatının önü tamamen açılmış olacak'' diye konuştu. 

Ekleme Tarihi
21.08.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Kriz Üzdü, Kur Rahatlattı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız