Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
KAYISI 

Kayısı fiyatları düştü, borsa başkanı uyardı: Ürünü satmakta acele etmeyin

Malatya’da 35 bin ailenin geçim kaynağı kayısıda fiyatlar, talebi aşan ürün arzı nedeniyle yüzde 35 oranında düştü. Ticaret Borsası verilerine göre Nisan ayına kadar 7.5 TL’ye alıcı bulan kuru kayısı bu yıl 4.20 ile 5.20 TL arasında işlem görmeye başladı. 
 
    Malatya Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş, hasat döneminin sonuna yaklaşılması nedeniyle işçilik giderlerinin karşılanması amacıyla pazara fazla ürün getirildiğini, bunun da fiyatları düşürdüğünü söyledi. Düşüşün geçici olduğunu belirten Polatbaş, "Üreticilerimiz ihtiyaçları kadar kayısılarını satsın. Kayısıyı pazara getirmede acele etmesinler. Pazara fazla miktarda kayısı gelince haliyle fiyat da düşüyor." dedi.
 
    Malatya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Tahir Kalaycıoğlu, kayısı fiyatlarının fazla arz nedeniyle aşağı yönlü seyir izlediğini ifade etti. Bu yıl dolu nedeniyle kayısılarda çil oluştuğuna dikkat çeken Kalaycıoğlu, kaliteli kayısıların daha yüksek fiyatlardan satıldığını söyledi. Ülke dışından taleplerin şimdilik az olduğunu anlatan Kalaycıoğlu, “Böyle olunca da kayısı fiyatları da düşüyor. Kayısı üreticilerine tavsiyem, ihtiyaçları kadar kayısıyı pazara sunsunlar. İhtiyaçtan fazlası kayısılarını satmamalarını istiyorum. Yani 10 ton kayısısı olan ihtiyacı olan 1.5 ile 2 tona yakın kayısını satsın. Geriye kalan kayısını satmasın. Kayısı fiyatları önümüzdeki aylarda artacak talep sonucu mecrasına girecektir.” diye konuştu. 
 
    Kale ilçesinde üretim yapan kayısı yetiştiricisi Cemil Şire, kent merkezine satmak için 130 kilo ürün getirdiğini ancak fiyatların geçen yıla oranla çok aşağılarda olduğunu ifade etti. Geçen yıl aynı kayısı 7.7 liradan sattığını anlatan Şire, “Bu yıl ise 4 lira dahi vermiyorlar. Fiyat çok düşük. Yaklaşık 3 ton civarında kayısımız oldu. Bu kayısıları yaparken 10 kişinin emeği geçti. Her işlemini kendimiz yaptık. Devletin kayısı konusunda en azından taban fiyat belirlemesi gerekir. Kayısı üreticilerine belli zaman aralıklarla faizsiz krediler verilmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.
 
İbrahim Levent isimli üretici de 10 gün önce 5.4 TL’den sattığı ürünü bugün 4 TL’nin altında fiyat verildiğini dile getirdi. 
Akçadağ ilçesine bağlı Güzelyurt Köyü’nden yaklaşık 200 kilogram kayısı getiren üretici Ahmet Arı ise ürünü için 4.5 TL fiyat verildiğini anlattı. Fiyatların çok düştüğünden yakınan Arı, “Bu düşüşün temel nedeni de üreticinin işçi, mazot ve giderlerini karşılamak için kayısısını satmaya mecbur kalmasıdır. İşçi parası olmazsa kayısımı satmam. O kadar emeğim var, ama mecbur kaldığım için bir yılın emeğini yani 20 kişinin emeğini 3-5 kuruşa satmak zorunda kalıyorum." dedi.
 
    Kayısının bu seneki fiyatını yağışların belirlediğini söyleyen İrfan Oruç da şunları ile getirdi: “Piyasaya gelen malların hepsi yeni mahsul ürünlerdir. Vatandaşlar yaptıkları ürünleri kurutup hemen piyasaya sundukları için yeni ürün bulmakta zorluk yaşanmıyor. Bu sene kayısı yine para eder, ancak temiz kayısı para ediyor. Çünkü mevsimin verdiği zararlar büyük oldu. Hem çil hem de dolu kayısının kalitesini düşürdü. Ancak Malatya piyasasında her türlü kayısının ürünü para ediyor. Çilli de olsa dolu yarası da olsa kayısı alıcı bulabiliyor. Dolu yarası olan kayısının şuanda ki fiyatı 2 liradan başlıyor 4 lira arasında değişiyor.”(CİHAN)

Ekleme Tarihi
21.08.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Kayısı fiyatları düştü, borsa başkanı uyardı: Ürünü satmakta acele etmeyin




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız