Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Kuru Fasulyenin Merkezinden Dar Gelirliye Kötü Haber 

Kuru Fasulyenin Merkezinden Dar Gelirliye Kötü Haber
 
TÜRKİYE'DE KURU FASULYE ÜRETİMİNİN YÜZDE 12'SİNİ KARŞILAYAN KONYA'NIN ÇUMRA İLÇESİNDE, ALTERNATİF ÜRÜNLERE YÖNELİŞ VE GEÇEN YIL DÜŞEN FİYATLAR NEDENİYLE KURU FASULYE EKİM ALANLARINDA YÜZDE 15-20 CİVARINDA AZALMA YAŞANDI -ÇUMRA GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK İLÇE MÜDÜRÜ ARIK: ''ÜRETİMDEKİ DÜŞÜŞE BAĞLI OLARAK GEÇEN YIL KİLOGRAMDA 1,20 LİRA OLAN ÜRETİCİ FİYATI, BU YIL İLK ALIMLARDA YÜZDE 50 ARTIŞLA 1,80 LİRADAN GERÇEKLEŞTİ''

KONYA (A.A) - Kemal Uğuz - Türkiye'de kuru fasulye üretiminin yüzde 12'sini karşılayan Konya'nın Çumra ilçesinde bu yıl ekim alanlarında yaşanan yüzde 15-20 civarında azalmanın, kuru fasulyenin fiyatında yüzde 50'ye varan artışlara neden olduğu bildirildi. 
 
     Çumra Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Üzeyir Arık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede her yıl yaklaşık 2 bin çiftçinin, 80 bin dekar alanda kuru fasulye ektiğini söyledi. 
 
     Kuru fasulyenin kavun ile beraber Çumra'nın en önemli markası olduğunu ifade eden Arık, Türkiye'deki 200 bin ton toplam kuru fasulye üretiminin yaklaşık yüzde 12'lik kısmı olan 25 bin tonunun ilçeden karşılandığını belirtti. 
 
     Arık, Çumra'da üretimi yapılan kuru fasulye çeşitlerinin başında ''şeker'', ''dermason'', ''horoz'', ''Kanada'', ''battal'' ve ''çalı''nın geldiğini dile getirerek, sertifikalı tohum kullanımının yaygınlaştırılması gerektiğini bildirdi. 
 
     Kuru fasulye üretiminin kısa dönemde yapılsa da yoğun bir emek gerektirdiğini vurgulayan Arık, yoğun emeğe karşın son yapılan maliyet hesaplamalarında kuru fasulye karlılığının, buğdayla eşit olduğuna, mısır ve ayçiçeğine göre ise oldukça düşük kaldığına dikkati çekti. 
     Arık, piyasada oluşan düşük fiyatın yanı sıra alternatif ürünlere yöneliş nedeniyle bu yıl ekim alanlarında yüzde 15-20 civarında azalma yaşandığını dile getirerek, ''2011 yılında kuru fasulye üretimine alternatif olarak yağlık ayçiçeği, silajlık ve danelik mısır üretimi artış gösterdi. Çiftçiler, kuru fasulyedeki hastalık riski, işçi teminindeki güçlük, hasat mevsiminin yağışlı döneme kalması gibi riskli durumları da düşünerek ekimden uzaklaştı'' dedi. 
     
     -BİR MİKTAR DAHA ARTABİLİR- 
     
     Üretimdeki düşüşün, daha çok dar gelirlinin sofrasını süsleyen kuru fasulyenin fiyatında önemli miktarda artışlara neden olacağını ifade eden Arık, ''Üretimdeki düşüşe bağlı olarak geçen yıl kilogramda 1,20 lira olan üretici fiyatı, bu yıl ilk alımlarda yüzde 50 artışla 1,80 liradan gerçekleşti'' diye konuştu. 
 
     İlçede kuru fasulye hasadının 15 Ağustos'ta başladığını ve Eylül sonuna kadar devam edeceğini dile getiren Arık, üretici fiyatlarının bir miktar daha artarak 2 lirayı bulmasını beklediklerini belirtti. 
 
     Arık, kuru fasulyede, üretim gücü ve potansiyeli dikkate alınarak Tarımsal Üretici Birliği kurulması gerektiğini sözlerine ekledi. 

Ekleme Tarihi
23.08.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Kuru Fasulyenin Merkezinden Dar Gelirliye Kötü Haber




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız