Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
aspir 

 Aspir Bitkisinin Ekim Alanları,Son Yıllarda Büyük Bir Artış Gösterdi
 
 
HEDEF 10 YIL SONRA 1 MİLYON HEKTAR -ANADOLU'DA ''DİKEN'' ADIYLA BİLİNEN, ZEYTİNYAĞI GİBİ RAFİNE EDİLMEDEN TÜKETİLEBİLEN, YAĞINDAN SABUN, BOYA, VERNİK VE CİLA ELDE EDİLEBİLEN ASPİR BİTKİSİNİN EKİM ALANLARININ, SON YILLARDA BÜYÜK BİR ARTIŞ GÖSTEREREK, 100-150 HEKTARDAN 30 BİN HEKTARA ÇIKTIĞI BİLDİRİLDİ -TÜRKİYE ASPİR DERNEĞİ BAŞKANI PROF. DR. AKINERDEM: ''HEDEFİMİZ 10 YIL İÇİNDE 1 MİLYON HEKTARA ULAŞMAK'' 

KONYA (A.A) - Önder Felek - Anadolu'da ''diken'' adıyla bilinen aspir bitkisinin ekim alanlarının, 100-150 hektar ekildiği 2000'li yıllardan bugüne kadar geçen sürede büyük bir artış göstererek, 30 bin hektara ulaştığı bildirildi.
     Türkiye Aspir Derneği Başkanı ve Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Akınerdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aspiri develere, atlara ve eşeklere yem olarak üreten Anadolu insanının bu bitkiye ''diken'' ismini verdiğini belirtti.
     Yağ kalitesinin yüksek olması nedeniyle aspir bitkisinin ıslah edilen çeşitlerinin 2000'li yıllardan itibaren ticari olarak ekilmeye başlandığını anımsatan Akınerdem, son yıllarda kolza ve aspir gibi bitkilerin üretiminin artmasının Türkiye'nin bitkisel yağ açığının kapatılması için ümit verici olduğunu dile getirdi.
     Akınerdem, özellikle kırsal alanlarda ve kuraklık yıllarında üretim açısından daha şanslı olan aspir bitkisinin üzerinde ısrarla durulması gerektiğini ifade ederek, ''Tohumunda yüzde 30-45 arasında yağ bulunan aspir, içeriğindeki oleik asit sayesinde zeytinyağı gibi rafine edilmeden tüketilebiliyor. Yağı, sabun, boya, vernik ve cila olarak kullanılabiliyor. Yine ürünün 3'te 2'sinden küspe olarak faydalanılabiliyor. Küspede yüzde 25 oranında protein barındırıyor. Renkli çiçekleri gıda ve kumaş boyasında kullanılabiliyor. Ayrıca, aspir bitkisinin yağı biyodizel olarak kullanılıyor. Bütün bu özellikler aspir bitkisini değerli kılıyor'' dedi.
     2000'li yıllarda 150-200 hektar olan aspir ekim alanlarının, doğru üretim politikaları ile sürekli artış gösterdiğini ve 2011 yılında ekim alanlarının 30 bin hektara çıktığını dile getiren Akınerdem, bu durumun aspirin özellikle üretici ve bitkisel yağ sanayicisi tarafından benimsendiğini gösterdiğini söyledi.
    
     -HASAT BAŞLADI-
    
     Prof. Dr. Akınerdem, aspir hasadının başladığını ve Ağustos ayı sonuna kadar devam edeceğini belirterek, şunları kaydetti:
     ''Bu üretim yılında aspirin tonu 700 liradan alınmakta ve ciddi bir alım talebi bulunmakta. Üreticinin cebine ürüne kilogramda verilen 40 kuruş destekle beraber ton başına ham olarak 1.150 lira girecek. Yine bu yıl uygun iklim şartları dolayısıyla ülkemizde ortalama aspir veriminin hektarda 2 tonun altında olmayacağını tahmin ediyoruz. Fiyat politikalarında da belirgin bir iyileşme var. Yine aspir bitkisine olan bakanlık desteğinin artarak devam etmesini temenni ediyoruz.''
     Aspir ekim alanlarının önümüzdeki yıllarda artarak devam etmesini beklediklerini söyleyen Akınerdem, ''Hedefimiz 10 yıl içinde 1 milyon hektara ulaşmak. Bunun karşılığında da 250 bin ton ham yağ almayı düşünüyoruz'' diye konuştu.
     Akınerdem, Türkiye'de 2 milyon hektar nadas alanının değerlendirilmesi ve yağ açığının kapatılması için aspirin son derece önemli olduğunu vurguladı.
     Aspirde geçmiş yıllarda yaşanan pazarlama sıkıntısının tamamen sona erdiğini belirten Akınerdem, tüccarın ürünü tarladan satın aldığını sözlerine ekledi.

Ekleme Tarihi
24.08.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Aspir Bitkisinin Ekim Alanları,Son Yıllarda Büyük Bir Artış Gösterdi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız