Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 

 
Nar, Üreticisinin Yüzünü Güldürecek
 
TÜRKİYE NAR ÜRETİMİNİN YÜZDE 65'İNİ KARŞILAYAN MERSİN'İN TARSUS İLÇESİNDE BU YIL 250 BİN TON REKOLTE BEKLENDİĞİ BİLDİRİLDİ -GEÇEN YIL OLUMSUZ HAVA KOŞULLARI NEDENİYLE 50 BİN TONA YAKIN ÜRÜN KAYBI OLAN TARSUS YÖRESİNDEKİ ÜRETİCİLER, BU DÖNEMDEKİ ÜRÜNÜN KALİTESİNDEN MEMNUN -ZİRAAT ODASI BAŞKANI ERGEZER: ''BU YIL 80 BİN DEKAR ALANDA HASAT YAPILACAK'' 

TARSUS (A.A) - Volkan Kaşık - Türkiye nar üretiminin yüzde 65'ini karşılayan Mersin'in Tarsus ilçesinde bu yıl 250 bin ton rekolte beklendiği bildirildi.
 
     Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl olumsuz hava koşulları nedeniyle 50 bin tona yakın ürün kaybı yaşanan yöredeki üreticilerin, bu yıl, ürünün kalitesinden memnun olduğunu ifade etti.

     Türkiye nar üretiminin yüzde 65'inin karşılandığı yörede geçen yıl 200 bin ton üretim yapıldığını hatırlatan Ergezer, bu yıl rakamın 50 bin ton artarak 250 bin tona yükselmesini beklediklerini söyledi.

     Ergezer, üreticinin narda yüksek rekolte beklediği ve umutlu olduğunu bildirerek, şunları kaydetti:

     ''Yöre çiftçisini alternatif ürünlere yönlendirerek gelir düzeyini artırmak amacıyla başlattığımız çalışmalar kapsamında, nar üretim alanlarını genişlettik. İlçede nar üretiminde önemli bir gelişme yaşanıyor. Geçen hasat döneminde 200 bin ton olması beklenen rekolte, nisan ve mayıs aylarında havaların soğuk gitmesi ve yağış nedeniyle yüzde 25 oranında düşmüş, 50 bin ton dolayında rekolte kaybı yaşamıştık. Ancak bu dönem havalar güzel gitti. Bunun yansımalarını ise hasatta göreceğiz. Bu hasat döneminde 250 bin ton rekolte bekliyoruz. Ürün kalitesinde de artış gözleniyor.''

     Bu yıl yeni meyve veren ağaçlarla birlikte 80 bin dekar alanda hasat yapılacağını belirten Ergezer, ağaç sayısının her geçen dönem arttığını söyledi.

     Ergezer, geçen hasat döneminde dalında kilosu ortalama 1 liradan satılan narın, üreticisini bu yıl da sevindireceğini ifade etti.
    
     -ÜRETİMİN YÜZDE 85'İ İHRACAT EDİLİYOR-

    
     Yörede üretilen narın çok kaliteli olduğunu, başta Rusya, Almanya, Fransa başta olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ettiklerini anlatan Ergezer, şöyle devam etti:

     ''Yöremizde yetişen nar iklim koşulları nedeniyle çok kaliteli. Bu özelliği ile ürünlerimizin yüzde 85'ini Avrupa ülkelerine ihraç ediyoruz. Geri kalan yüzde 15'lik üretimi ise iç piyasada değerlendiriyoruz. Hedefimiz nar üretim alanlarını daha da genişleterek ihracat ve üretim rakamlarını artırmak.''

     Ergezer, yöre çiftçisini alternatif ürünlere yönlendirerek gelir düzeyini artırmak amacıyla çalışmalarının sürdüğünü de sözlerine ekledi.


Ekleme Tarihi
25.08.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Nar, Üreticisinin Yüzünü Güldürecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız