Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

  Karpuz, Trabzon'da Geçim Kaynağı Oldu
 
 
DAHA ÇOK SICAK BÖLGELERDE YETİŞTİRİLMESİNE RAĞMEN, NEMLİ VE ILIMAN İKLİMİN HAKİM OLDUĞU TRABZON'DA DA ÜRETİLMEYE BAŞLANAN KARPUZ, ÇİFTÇİNİN ADETA GÖZDE ÜRÜNÜ OLDU -5 YILDIR KENDİ ARAZİSİNDE KARPUZ YETİŞTİRİP SATAN HIZARCIOĞLU: ''KARPUZ FINDIKTAN DAHA ZAHMETSİZ VE KAT KAT FAZLA KAZANDIRIYOR'' 

TRABZON (A.A) - Daha çok sıcak bölgelerde yetiştirilmesine rağmen, nemli ve ılıman iklimin hakim olduğu Trabzon'da da yaygın şekilde üretilmeye başlanan karpuz, çiftçinin adeta gözde ürünü oldu.
 
     Yomra ilçesine bağlı Yalıncak Beldesinde bu yıl üretilen 40 tonun üzerindeki karpuz, bakkal ve marketlerin yanı sıra Karadeniz Sahil Yolu üzerinde kurulan tezgahlarda satışa sunuluyor.
     Beldede kendisine ait 1 dekarlık arazide ürettiği karpuzları Karadeniz Sahil Yolu'nda açtığı tezgahta satışa sunan Fethi Hızarcıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yazları çoğunlukla yağmurlu ve nemli geçen, ılıman iklimin hüküm sürdüğü Trabzon'da karpuz yetişeceğine inanmayanların tarlasını gördüklerinde şaşkınlıklarını gizleyemediğini söyledi.
     Ürettiği karpuzların 8 ile 17 kilogram arasında olduğunu belirten Hızarcıoğlu, ''Karpuz, son yıllarda Doğu Karadeniz'in sahil kesiminde yaygın şekilde yetiştirilmeye başladı. Beldemizde bu yıl 40 tonun üzerinde karpuz yetiştirildiğini biliyoruz. Taleple birlikte önümüzdeki yıl çiftçilerin karpuz üretimine ilgisinin artacağını, bu yıl üretilen miktarın iki katına çıkacağını tahmin ediyoruz. Karpuz fındıktan daha zahmetsiz ve kat kat fazla kazandırıyor'' dedi.
     Karpuzun sıcak bölgelerde yetişen bir meyve olmaktan artık çıktığını ifade eden Hızarcıoğlu, şöyle devam etti:
     ''Mayıs ayının ikinci haftası karpuz ekimine başlıyoruz. Ektiğimiz türe göre karpuzlar 2 ile 4 ay arasında olgunluğa erişiyor. Bu yıl kendi tarlamdan 1,5 ton civarında karpuz aldım. Trabzon şartlarını göz önüne aldığımızda bu çok iyi bir miktar. Akdeniz Bölgesi'ndeki illerde üretilen karpuz sudan, Karadeniz Bölgesi'nde üretilen karpuz ise maalesef güneşten mahrum kalıyor. Sıcak bölgelerde üretilen karpuzlar ile yöremizde üretilen karpuzlar arasında tat bakımından hiçbir bir fark bulunmuyor. Hatta bizimkilerin daha tatlı olduğunu, kimyasal ürün kullanılmadığı için daha fazla tercih edildiğini söyleyebilirim.''
    
     -TATLI YALINCAK KARPUZU 1,5 LİRA-
    
     Trabzon bölgesindeki market ve manavlarda karpuzun kilosunun 50 ile 75 kuruş arasında satışa sunulduğunu anlatan Hızarcıoğlu, adını beldeden alan ''Yalıncak Karpuzu''nun ise çok tatlı olmasından dolayı 1,5 liraya satıldığını söyledi.
     ''Yalıncak Karpuzu''nun kısa sürede haklı bir üne kavuştuğunu ve bu ürüne rağbet edildiğini kaydeden Hızarcıoğlu, ''Fiyatın yüksek olması tadının yanı sıra karpuzun tamamen organik üretimiyle ilgili. Yani bu karpuzları hiç kimyasal ürün kullanmadan üretiyoruz. Bu da bilindiği için ilgi gösteriyorlar'' ifadelerini kullandı.
     Hızarcıoğlu, amacının para kazanmaktan öte ilçenin ve beldenin tanıtımına katkı sağlamak olduğunu vurgulayarak, ''Bu nedenle 5 sezondur kendi tarlamda ürettiğim karpuzları bu tezgahta satıyorum. Satışlarımız oldukça iyi. Karpuzun tadını bilenler, araçlarını durdurup alıyorlar. Talebe cevap vermekte zorlandığımız zamanlar oluyor. Marketler karpuzlarımı satın almak istiyorlar ama vermiyorum. Çünkü ilçemde ve beldemde yetişen karpuzu burada satarak tanıtmak istiyorum'' dedi.
   

Ekleme Tarihi
25.08.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Karpuz, Trabzon'da Geçim Kaynağı Oldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız