Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 

 
Baklava Üreticilerinin ''Bayram'' Mesaisi (2)
 
USTASINDAN İYİ BAKLAVANIN SIRRI... -TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK BAKLAVA İMALATÇILARINDAN HACIBABA, RAMAZAN BAYRAMINDA GÜNDE 5 TON BAKLAVA ÜRETİYOR -BAKLAVA'DAKİ BİR YUFKANIN KALINLIĞI 0,13 MİLİMETRE

ANKARA (A.A) - Türk mutfağının en önemli tatlıları arasında yer alan baklava, Ramazan ayının ve Ramazan Bayramının da vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Türkiye'nin en büyük baklava imalatçılarından Hacıbaba'nın sahibi Abdurrahman Baday, Ramazan ayında günlük 1,5 ton baklava ürettiklerini, bayramda ise bu üretimin günlük 5 tonu aştığını söyledi.
 
     İyi bir baklavanın önce görüntüsü ile ayırt edileceğini belirten Abdurrahman Baday, baklavanın inceliklerini AA muhabirine anlattı. Baday, ''Baklava dilimi parlak olacak. Çatalı sapladığınızda gevrek yumuşak bir ses gelecek. Kokusunda tereyağı ve fıstığı hissedeceksiniz'' dedi.
    
     - 0,13 MİLİMETRE KALINLIĞINDA YUFKA -
    
     Yalnızca imalathanelerinde 40 kişinin baklava üzerine çalıştığını dile getiren Baday'a göre baklavanın yufkalarının ince olması gerekiyor. Baday, ''İmalathanede hamur yoğurulduktan sonra yufka önce makinelerle açılıyor. Sonrasında bu makinelerle açılan yufkalar, insan gücü ile inceltiliyor. Baklava yufkası 0,13 mm inceliğe ulaşıyor. İncecik yufkanın arkası bile görünür olur. Bir baklava diliminde 35 kat yufka olur. Piştikten sonraki kalınlığı ise 4 santimetreye ulaşır'' diye konuştu.

     ''Lezzetin sırrı en iyi malzemeyi kullanmaktır'' diyen Baday, baklavada kullanılacak malzemelerin Türkiye'nin çok farklı yerlerinden alınarak bir araya getirildiğini söyledi. Baday, baklavalarında kullanılan tereyağının Şanlıurfa'dan temin edildiğini, hatta tüm yıl boyunca kullanacakları yağı yalnızca Mayıs ayı ile Haziran ayları arasındaki bir aylık bir dönemde temin ettiklerini, sebebinin ise hayvanların bu dönemdeki beslenme alışkanlıkları ve süt kalitesi olduğunu belirtti.

     Atadan baklavacı olarak yetiştiğini ifade eden Baday, 400 yıllık baklavacı olduklarını, babası Hacı Sabri Baday'ın 1948 yılında Gaziantep'ten gelerek Ankara'da bugünkü ''Hacıbaba''yı açtığını söyledi.

Ekleme Tarihi
25.08.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Baklava Üreticilerinin ''Bayram'' Mesaisi (2)




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız