Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler


Avrupalı, Osmanlı Tatlısı Pişmaniyeyi Sevdi
 
KOCAELİ'DE 1990'LI YILLARA KADAR İHRACATI YOK DENECEK KADAR AZ OLAN OSMANLI TATLISI PİŞMANİYE, YAPILAN TANITIMLARIN ARDINDAN BUGÜN AVRUPA ÜLKELERİ BAŞTA OLMAK ÜZERE BİRÇOK ÜLKEYE İHRAÇ EDİLMEYE BAŞLANDI -KENTTEN YAPILAN YILLIK PİŞMANİYE İHRACATININ 500 TON CİVARINDA OLDUĞU ÖĞRENİLDİ 

KOCAELİ (A.A) - Emrah Yorulmaz/Kadir Yıldız - Kocaeli'de 1990'lı yıllara kadar ihracatı yok denecek kadar az olan Osmanlı tatlısı pişmaniye, yapılan tanıtımların ardından bugün Avrupa ülkeleri başta olmak üzere çok sayıda ülkeye ihraç edilmeye başlandı.
 
     AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, İzmit'te küçük dükkanlarda üretime başlayarak zamanla büyük üretim tesislerine taşınan bazı pişmaniye firmaları, ürün çeşitliliğini artırarak yurtdışına açıldı.

     Pişmaniyenin meyvelisini, kakaolusunu ve çikolatalısını yapan firmalar, gerçekleştirdikleri tanıtımlar ve İzmit Belediyesinin her yıl düzenlediği Uluslararası Pişmaniye Festivalinin etkisiyle ihracatlarını da artırma fırsatı buldu.

     Kocaeli'de 1990'lı yıllarda 8 ton civarında pişmaniye ihracatı yapılırken, kentin önde gelen 3 pişmaniye firması Almanya, İsviçre, İsveç, Hollanda, Belçika, Danimarka, İngiltere, Fransa, ABD ve Avustralya gibi çok sayıda ülkeye 500 ton pişmaniye gönderiyor.

     Kocaeli'de 57 yıldır pişmaniye üretimi yapan Hayrettin Canıgeniş, AA muhabirine yaptığı açıklamada 1954 yılında babası Lütfi Canıgeniş'in 50 metrekarelik bir imalathanede 5 kişi ile pişmaniye üretmeye başladığını söyledi.

     İşletmeyi daha sonra 200 metrekarelik, ardından 600 metrekarelik bir yere taşıyarak üretime devam ettiklerini kaydeden Canıgeniş, zamanla yurtdışına açıldıklarını ve Avrupa'da ilk ihracatı Almanya'ya yaptıklarını söyledi.

     Almanya'nın ardından Hollanda, Belçika, İsviçre ve Avusturya'ya da ihracat yapmaya başladıklarını dile getiren Cangeniş, şöyle devam etti:

     ''Özellikle 1980'den itibaren Avrupa'ya sürekli numune göndererek pişmaniyeyi tanıttık. Yurtdışındaki büyük marketlere numune dağıttık. Pişmaniyeye hem Avrupa ülkelerinden hem de diğer ülkelerden talep gün geçtikçe artıyor. Avrupalı pişmaniyeyi sevdi. Mesela şu anda Avustralya'ya mal hazırlıyoruz. Kuveyt ile birlikte Suudi Arabistan ve Dubai'ye de ihracat yapıyoruz.''
 
     Uluslararası fuarlara katılarak pişmaniyeyi yurtdışında tanıttıklarına dikkati çeken Canıgeniş, ''Önümüzdeki aylarda Arabistan'da bir fuara katılacağız. Orada ürünümüzü tanıtma şansı yakalayacağız'' diye konuştu.

     Ürettikleri 400 ton pişmaniyenin 50 tonunu yurtdışına ihraç ettiklerini vurgulayan Canıgeniş, yıllık cirolarının ise yaklaşık 4 milyon 500 bin TL civarında olduğunu vurguladı.

     Pişmaniyenin sıcaktan zarar görmesini engelleyecek üretilmesi için ARGE çalışmaları da yaptıklarını vurgulayan Canıgeniş, şu an 40 çeşit pişmaniye üretimi gerçekleştirdiklerini, isteğe göre kakaolu, muzlu, çilekli, ananaslı şekilde pişmaniyeyi de tüketiciye sunduklarını sözlerine ekledi.
 
    
     -SAĞLIK AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ-
    
     Pişmaniye üreticisi, Gıda Mühendisi Suat Kaçar ise pişmaniye denince akla hızlı enerji veren, çok çabuk tüketilebilen ve insan sağlığına ciddi anlamda yararlı olan bir gıda ürünü geldiğini kaydetti.

     Pişmaniye üretiminde, gıda güvenliğinin ön planda tutulması gerektiğini vurgulayan Kaçar, ''Yaklaşık 100 gram pişmaniye 490 ile 500 kaloriye denk geliyor. Bu 500 kalori, günde ortalama bir insanın gün içerisinde tüketmesi gereken 2 bin kalorinin 4'te 1'i'' diye konuştu.

     Kaçar, pişmaniyenin tüketimi kolay olan bir tatlı olduğuna da dikkati çekerek, şunları söyledi:

     ''Örneğin, bir katı ürün bir de sıvı ürünü tüketirseniz ve her ikisi de aynı oranda tatlılık oranı içeriyorsa hangisinden hızlı bir şekilde enerji alırsınız, tabi ki sıvı üründen. Midenin onu eritmesi lazım. Baklava ile pişmaniyeyi karşılaştırırsak pişmaniye ciddi anlamda ağızda eriyip kana karışabilen, mideye hazımsızlık, mideye şişkinlik vermeyen bir ürün. Baklava ise mideye doğrudan ineceği için orada belli bir öğütülme süresi olacak ve bu süre içerisinde vücut yine enerji harcayacak. Katı gıdalardansa pişmaniyenin sindirimi çok daha kolay. Bu açıdan değerlendirilirse pişmaniye çok daha sağlıklıdır diyebiliriz.''

    
     -SAKLAMA KOŞULLARI-
    
     Pişmaniyenin ısı ve ışığa maruz kaldığı zaman yavaş yavaş deforme olduğunu, kimyasal açıdan ise bozulma süresinin minimum 6 ay olduğunu vurgulayan Kaçar, sözlerini şöyle devam etti:

     ''Raf ömrünü uzatmak için ciddi anlamda ARGE çalışmalarımız devam ediyor. Bizim hedefimiz bu süreyi minimum 8 ay ile 1 yıl arasına çıkarmak olacak. Biz pişmaniyede katkı maddesi kullanmıyoruz. Kullandığımız zaman raf ömrü bir yılın da üzerine çıkabilir. Fakat katkı maddesi kanserojen bir maddeye sahip olduğu için biz ürünlerimizi daha çok müşterilere hitap edebileceği her yaş grubunun yiyebileceği bir ürün haline getiriyoruz. Örneğin benim 7 aylık kızım var ve ben ona azar azar pişmaniye veriyorum.''


Ekleme Tarihi
25.08.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Avrupalı, Osmanlı Tatlısı Pişmaniyeyi Sevdi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız