Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 

 
Arı Ürünü Propolisli Sakız Dünya Pazarına Açılacak
 
TÜRKİYE'DE İLK KEZ ZONGULDAK'IN EREĞLİ İLÇESİNDE ÜRETİLEN SAKIZ, ARJANTİN'DE DÜZENLENECEK DÜNYA ARICILIK KONGRESİ'NDE TANITILARAK YENİ ÜRÜNLER YARIŞMASINA KATILACAK -ZAYBİR BAŞKANI GÜNEY: ''DÜNYADA BENZERİ OLMAYAN ÜRÜNÜMÜZÜ İHRAÇ ETMEYİ HEDEFLİYORUZ''

EREĞLİ (A.A) - Türkiye'de ilk kez Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde üretilen sakız, Arjantin'de düzenlenecek Dünya Arıcılık Kongresi'nde tanıtılarak yeni ürünler yarışmasına katılacak.
 
     AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, arıların kavak, meşe, kayın, akasya ve kozalaklı ağaçlar ve çalılardan toplayarak arka bacaklarında taşıdığı ve diğer arıların yardımıyla kovana boşalttıkları propolis, farklı alanlarda kullanılabiliyor.

     Arıların kovanda çatlakları kapatması, koloniye giren zararlıların mumyalayıp kokuşmasının önlenmesi, petek hücrelerin cilalanıp parlatılması ve kovanın steril hale getirilmesinde kullandığı propolisten, Zonguldak İli Arı ve Yetiştiricileri Birliğinin (ZAYBİR) girişimiyle üretilen sakızlar da ilgi görüyor.

     Başta Japonya olmak üzere bazı ülkeler pastil, tablet, krem ve solüsyon yapımında faydalanılan propolisten ilgili bakanlığın izniyle bir süre önce üretilen 80 bin kutu sakız, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Artvin gibi illerde satılıyor.

     Kentlerdeki arıcılıkla ilgili ürünlerin yer aldığı iş yerlerinde satışa sunulan sakızların uluslararası tanıtımı için Dünya Arıcılar Birliğinin 19-27 Eylül tarihleri arasında Arjantin Buenos Aires'te düzenlenecek Apimondia 2011'e (Dünya Arıcılık Kongresi) katılacak ZAYBİR, ürünün ihracına yönelik de girişimlerde bulunmayı hedefliyor.

     ZAYBİR Başkanı Selahattin Güney, AA muhabirine yaptığı açıklamada, propolisin çok yaygın kullanım alanı bulunduğunu, farklı hastalıklarda vücut direncinin korunması ve arttırılması amacıyla tüketildiğini söyledi.

     Arıların doğal yaşantılarında, yaşadıkları ortamı son derece temiz tutan hayvanlar olduğunu anlatan Güney, şöyle konuştu:

     ''Propolis, yurt dışında hastalıklara karşı kullanılan bir ürün. Özel tuzaklar veya çerçeve aralarından kazıma yöntemiyle kovan içinden topladığımız propolisleri özel işlemden geçirerek saflaştırıyoruz. Anlaştığımız bir firma aracılığıyla formülünü belirlediğimiz sakızın üretimini yaptırdık. Yurt dışında propolisli sakız üretiliyor. Bizim ürünümüzde ise propolisin yanı sıra bal, tarçın ve mentol var. Dünya Arıcılık Kongresi'nde bu ürünümüzü tanıtacağız. Ayrıca, yeni ürünlerin yer aldığı yarışmaya katılacağız. Dünyada benzeri olmayan ürünümüzü ihraç etmeyi hedefliyoruz. Bu sayede Türk arıcısı, bugüne kadar kazıyıp attığı propolisi, ekonomisine katkı amacıyla kullanabilecek.''

     Güney, Arjantin'deki fuarın ardından ikinci etap üretime başlayacaklarını, sakızlarının Türkiye'nin yurt dışına ihraç ettiği ürünler arasında yerini almasını istediklerini kaydetti.


Ekleme Tarihi
26.08.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Arı Ürünü Propolisli Sakız Dünya Pazarına Açılacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız