Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 

Silifke'de Türkiye'nin İlk Nar Hasadı Yapıldı
 
OCAK AYINA KADAR İLÇE GENELİNDE 3 BİN DÖNÜM ARAZİDEN 5-6 BİN TON ARASINDA NAR HASADI YAPILACAK

MERSİN (A.A) - Türkiye genelinde yılın ilk nar hasadı Mersin'in Silifke ilçesinde yapıldı.

     Üretici İbrahim Persentili'nin 60 dönümlük hicaz narı bahçesinden hasat edilen 10 ton narın kilosu kalitesine göre 3 ile 4 lira arasında İstanbul'a gönderildi.

     Silifke Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yusuf Gün, hasadın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde ilk nar hasadını Silifke'de yapmaktan gurur duyduklarını kaydetti.

     Bu yıl bin 500 dönüm araziden 2 bin ton hicaz narı hasadının yapılacağını, ova kesimlerinde narenciyeye alternatif olarak 3 yıl önce dikimine başlanan hicaz narının erken hasat edilmesinin ise üreticiyi sevindirdiğini ifade eden Gün, bahçelerdeki hicaz nar fidanlarının yeni dikildiğini, rekoltenin önümüzdeki yıllarda ağaçların gelişmesiyle birlikte artacağını belirtti.

     Hicaz narının 2-3 yılda verimli hale geldiği ve yetişkinliğinde bir ağacın ortalama 50-60 kilo nar verdiğini belirten Gün, ''Hicaz narı toplandıktan sonra, kağıda sarılıp 6 ay korunabiliyor. Nar fidanı dikim alanları da her geçen yıl hızla artıyor. Özellikle ova kesiminde daha çok ihracata uygun tür olan hicaz narı üretimi ağırlıkta'' dedi.

     Keben başta olmak üzere Göksu Vadisi köylerinde yoğunlukta bulunan ve Tarım Bakanlığı onaylı Türkiye'nin tek sofralık narlarının hasadına ise Ekim ayı sonunda başlanacağını, hasat sezonunun ise Ocak ayına kadar devam edeceğini vurgulayan Gün, bu yıl ilçe genelinde 3 bin dönüm araziden 5-6 bin ton arasında nar hasadının yapılacağını söyledi.

     Narın C vitamini, demir ve potasyum deposu olduğuna işaret eden Gün, çiftçilerin, narenciyeye oranla çabuk yetişen, bol ürün veren bir ağaç türü olan hicaz narına ilgi duymaya başladığını belirtti.

     60 dönüm alana iki yıl önce nar diktiklerini belirten Üretici İbrahim Persentili de, ''İlçe Tarım Müdürlüğü yetkililerin de tavsiyesiyle hicaz narından dikim yaptığımız ilk yıl ürün alamaya başladım. Bu yıl da 70-80 tona yakın ürün hasat etmeyi hedefliyorum. Hasat edilen ürünü İstanbul'a gönderiyoruz. Narın içinin ve dışının kırmızı olması, boyutunun tüm ürünlerde eşit ve dayanıklı olması nedeni ile tüccarlar bu ürünü talep ediyor'' dedi.

Ekleme Tarihi
26.08.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Silifke'de Türkiye'nin İlk Nar Hasadı Yapıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız