Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Güven: Çiftçiler mağdur olmamaları için ürün sigortası yaptırsın 

Tarım İl Müdürü Kadir Güven, don, dolu, sel, yangın ve heyelan riskleri altında bulunan ürünlerin TARSİM kapsamında değerlendirilmeye alınmayacak olması nedeniyle, üreticilerin mağdur olmaması için ürün sigortalarını yapmaları konusunda uyardı.
 
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Tarım İl Müdürü Kadir Güven, “Bitkisel ve hayvansal üretimin stratejik bir faaliyet oluşturması ve dünyada nüfusun hızla çoğalıp, gıda ihtiyacının artması, tarım alanındaki üretim faaliyetlerinin üreticiler ve tüketiciler için çok önemli olduğunu ortaya çıkarmıştır. Ancak üretim süresi boyunca risklerin çok fazla olması, üreticilerin bu riskleri ve dolayısı ile geleceklerini güvence altına alma ihtiyacı olmuştur. Önceleri çeşitli sebeplerle olan ürün kayıplarını devlet bazı şartlarda karşılamakta iken gelişmiş ülkelerde uygulanan Tarım Sigortası Kanunu çıkarılmış ve uygulamaya konulmuştur.” dedi.
 
Samsun’un coğrafi konumu ve topografik yapısı, üretim dönemindeki risklerin diğer yörelere göre daha fazla olmasına neden olduğunu belirten Güven, “Bu da ilimizde tarım sigortasının önemini ortaya çıkarmaktadır. Bu kapsamda yapılan yayım ve tanıtım çalışmaları sonucunda, ilk yıllar çok düşük olan poliçe sayısı son yıllarda hızla artmıştır. Ekonomik değeri ve ekiliş alanı fazla olan fındık, çeltik, buğday ve ayçiçeği gibi ürünlerde poliçe sayısı yoğunlaşmasına rağmen 54 bitkisel üründe küçükbaş ile büyükbaş hayvancılıkta ve su ürünlerinde üreticiler sigorta yaptırmışlardır.” diye konuştu.
 
    Müdür Güven, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) konusundaki gelişmeye rağmen Samsun’da geçen yıl Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) göre kayıtlı işletme sayısının 59 bin 480 olduğunu ve bu konudaki tanıtım ve yayım çalışmalarının daha etkin yapılması gerektiğini vurguladı. Güven şöyle devam etti: "Tabi afetler sonucunda zarar gören üreticilere yapılacak yardımları düzenleyen 2090 sayılı kanuna göre, TARSİM kapsamındaki risklerin kanun kapsamında değerlendirilmeye alınmayacak olması, üreticilerin mağduriyetine sebep olmaması için mutlaka ürünlerini sigorta yaptırmaları gerekmektedir."(CİHAN)

Ekleme Tarihi
26.08.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Güven: Çiftçiler mağdur olmamaları için ürün sigortası yaptırsın




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız