Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

''Fıstık Gibi'' Fiyat Artışı

İL GENELİNDE 110 BİN DEKAR ALANDA ÜRETİMİ YAPILAN YER FISTIĞININ FİYATININ ARTMASI, ÜRETİCİYİ SEVİNDİRDİ -ZİRAAT ODASI BAŞKANI SEZGİN: ''EKİM ALANI AYNI KALAN ÜRÜNE BEKLENENİN ÜZERİNDE TALEP OLUNCA, FİYATI YÜZDE 100'ÜN ÜZERİNDE ARTTI''

OSMANİYE (A.A) - İsrafil Avcı - Osmaniye'de il genelinde 110 bin dekar alanda ekimi yapılan yer fıstığının fiyatı talep artışı nedeniyle ikiye katlanınca, gelecek ekim döneminde daha geniş alanda üretim yapılmasının beklendiği bildirildi.
 
     Osmaniye Ziraat Odası Başkanı Bahadır Sezgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmaniye genelinde Türkiye'nin toplam yer fıstığı üretiminin yüzde 46'sının karşılandığını söyledi.

     Yörede 110 bin dekar alanda ekimi yapılan yer fıstığı hasadına bugünlerde başlanacağını ve talebin artması nedeniyle geçen yıl 1 lira 60 kuruştan satışı yapılan ürünün bu yıl 3 lira 30 kuruştan alıcı bulduğunu belirten Sezgin, üreticinin iştahını kabartan fiyatların, seneye ekim alanının artmasına katkıda bulunacağını kaydetti.

     Sezgin, geçen yıl 106 bin dekar alanda yetiştirilen ürünün, bu yıl birinci ürün olarak 30, ikinci ürün olarak 80 bin dekar alana ekimi yapıldığını, dekar başına birinci üründen 400, ikinci üründen de 350 kilogram rekolte beklediklerini belirtti.

     Üreticinin bu yıl mutlu olduğunu vurgulayan Sezgin, ''Ekim alanı aynı kalan ürüne beklenenin üzerinde talep olunca, fiyatı yüzde 100'ün üzerinde artış gösterdi'' dedi.
    
     -ÜRÜN KALİTELİ, ÜRETİCİ BİLİNÇLİ-
    
     Türkiye'de en kaliteli yer fıstığının Osmaniye'de yetiştiğini iddia eden Sezgin, şöyle konuştu:

     ''Türkiye genelinde 300 bin dönüm yer fıstığı ekim alanı var. Üretimin yarısına yakınını Osmaniye karşılıyor. Türkiye'nin toplam üretiminin yüzde 85'i de burada işlenip pazara sunuluyor. Yer fıstığı ekimi konusunda kentteki üretici hayli bilinçli. Örneğin aynı tarlaya hastalıklar göz önünde bulundurularak iki yıl üst üste ekim yapmıyorlar.''

     Sezgin, kentte, teknolojik makineleriyle dikkati çeken yer fıstığı işleme tesislerinin de yaygınlaştığını söyledi.

     Ürünün sadece kuru yemiş olarak tüketime sunulmadığını, çikolata ve cezerye gibi şekerleme sektörü başta olmak üzere her alanda kullanıldığını anlatan Sezgin, şunları kaydetti:

     ''Aynı zamanda bu ürünle yağ da elde ediliyor. Yüzde 46-56 oranında yağlık bir ürün olan yer fıstığı yağ oranı en yüksek bitkiler arasında. Bu özelliği nedeniyle de dünyada kullanılan bitkisel ham yağın yüzde 20'sini yer fıstığı yağı oluşturuyor. Protein oranının yüksek olmasından dolayı son dönemlerde çikolata, şekerleme üretimi yapan büyük markaların da tercihi oldu. Fıstığın kabuğu, dolgu maddesinde, sunta ve katı yakıt yapımında kullanılıyor. Yaprağı, kurutularak yumurtacı tavuklara yem olarak veriliyor. Bu bitkiyle beslenen tavuğun yumurtasının sarısı da daha koyu renkte oluyor.''

     Sezgin, kentte, 150'si küçük, 150'si orta, 50'si de büyük ölçekli olmak üzere toplam 350 fıstık fabrikasının bulunduğu, bu fabrikalarda birlikte sektörden toplam 30 bin kişinin geçimini sağladığı bildirildi.


Ekleme Tarihi
27.08.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: ''Fıstık Gibi'' Fiyat Artışı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız