Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Bayram şekerlerine dikkat
 
Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala diş hekimlerinden ağız sağlığı için uyarılar geldi. Bayram ziyaretlerinde ikram edilen tatlı, şeker ve çikolataya karşı koyamayanlar diş çürüklerine davetiye çıkarıyor. Hekimler, bayram ziyaretlerinde tatlıdan hemen sonra havuç ve salatalık yenmesinin, şekersiz sakız çiğnenmesinin faydalı olabileceğini belirtiyor.
 
    Dicle-Fırat Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Diş Hekimi Said Mirza Kızmaz, Ramazan Bayramı’nda şekerli yiyecek tüketiminin arttığını hatırlatarak, "Şekerli gıdalar, dişlerin yüzeyine yapışarak, bakteriler tarafından kolaylıkla asite dönüştürülebilir. Bu yüzden sık aralıklarla tüketilen şeker ağızdaki ortamı asitleştirir ve diş çürüklerine yol açar." dedi.
 
    Diş Hekimi Said Mirza Kızmaz, bayramda ağız ve diş sağlığını koruyarak, özellikle şeker tüketiminden sonra mutlaka dişlerin fırçalanması gerektiğini ifade etti. Kızmaz, "Hatta hemen hemen her bir tatlı tüketiminden sonra dişlerimizi fırçalamalı, bunun çok büyük yararı olacaktır. Bununla beraber bazı küçük önlemlerle ağız ve diş sağlığımızı koruya biliriz. Diş çürüklerinin önüne geçmek için diş fırçalama imkanı olmadığı zamanlarda tatlıdan hemen sonra havuç ve salatalık yemek, şekersiz sakız çiğnemek faydalıdır. Havuç, az şekerli olması ve fazla çiğneme gerektirmesi nedeniyle ağızdaki şeker kalıntılarının temizlenmesinde önemli rol oynar.” diye konuştu 
 
“PEYNİR DİŞ ÇÜRÜMELERİNE ENGEL OLUYOR” 
 
Doktor Kızmaz, yapılan araştırmalarda peynirin diş ve diş sağlığı üzerinde ciddi olumlu bir etkisi olduğunu gösterdiğini söyledi. 
 
    Doktor Kızmaz, "Çünkü peynirde çürük engelleyici bir özellik vardır. Örneğin ağıza alınacak bir parça peynirin dişlerin çürümesine ciddi engel olacağı kanıtlanmıştır. Araştırmalarda, ağız ve diş sağlığımızı koruyabileceğimiz diğer bir yol da sakız çiğnemesidir. Özellikle şekersiz sakızlar ve dişleri koruyan sakızlar ağız ve diş sağlığının korunmasında bayram süresince ciddi etkileri olacaktır.” şeklinde konuştu.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
27.08.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Bayram şekerlerine dikkat




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız