Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
6 liralık fiyat, fındık üreticisini tatmin etmedi

Karadenizli fındık üreticileri rekoltenin düşük olmasından dolayı 6 lira olan fındık fiyatına sevinemedi.
 
Giresunlu üreticiler fındıkta yüzde 50-60 oranında düşüş olduğunu, giderlerde ise artış olduğunu söyledi. Fındık yevmiyesinin 50 tl’ye çıktığını söyleyen fındık üreticileri, ürün azda olsa çok da olsa her dalın tek tek eğildiğini söyledi. Üreticiler gübre ve patoz fiyatlarının da geçen yıla oranla daha yüksek olduğunu dile getiriyor. 
 
    Görele'de fındık üreticisi ve tüccarı Olgun Aycı, "Fındığınız çok ve ırgat almak zorunda iseniz bu sene 6 lira olan fındığın size maliyeti 5 lira olacaktır. 50 lira verilen işçi size kaç kilogram fındık toplayacak, bahçeden bu fındığı taşımak için ayrı ücret, patoz için ayrı ücret ödeyeceksiniz. Fındık üreticisi için güzel olanı hem ürün olacak hem fiyatı yüksek olacak. Böyle giderse insanlar fındığı dalında bırakacak. Bu sene bile bir çok insan bahçesine girmedi. Olmayan fındık 6 TL olsa ne olur 7 TL olsa ne olur.” dedi.
 
    Giresun Ticaret Borsası Meclis Başkanı Fındık İhracatçısı Mustafa Demirci bu yılki fındık rekoltesinin düşük olmasının fiyatları önemli ölçüde etkilemeyeceğini ileri sürdü. Türkiye’de rekolte düşük olsa da dünya genelinde geçen yılki miktara yakın fındık olduğunu ifade eden Giresun Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mustafa Demirci şunları söyledi:
 
    “Türkiye’deki rekolte beklentisi 450 bin ton. Toprak Mahsulleri Ofisi ise piyasaya 70 bin ton fındık sürdü. Hala Toprak Mahsulleri Ofisi’nin elinde fındık bulunuyor. Dolayısıyla bu yıl Türkiye’de 600 bin tona yakın bir fındık olacak. Geçen yıl ise Türkiye’de 630 bin ton civarında fındık vardı. Bu verilerden yola çıkacak olursak fiyatları önemli ölçüde etkileyecek bir rekolte durumu söz konusu değil. Bu verileri göz önüne alacak olursak rekoltenin Türkiye’de düşük olması fiyatları anormal derecede etkilemeyecektir. Bir tahmin yapmak gerekirse fındık fiyatı 5 - 7 TL arasında oynar.”
 
    Erken hasat uyarısı da yapan Demirci, “Rekolte düşük ama kaliteli fındık bekliyoruz. Erken hasat yapılması halinde düşük olan rekolteye bir de kalitesiz fındık eklenmiş olacaktır. En azından az rekolte, yüksek kalite ürün elde etmeliyiz.” şeklinde konuştu.
    Giresun Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı da rekoltenin düşük olması nedeniyle üreticilerin zor ve sancılı bir sezon geçireceğini söyledi.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
28.08.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: 6 liralık fiyat, fındık üreticisini tatmin etmedi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız