Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Balıkçılar  

Balıkçılar 'Vira Bismillah' demek için 1 Eylül'ü bekliyor
 
Denizlerde avlanma yasağının 1 Eylül'de kalkmasına sayılı günler kala hazırlıklarını tamamlayan Samsunlu balıkçılar, bereketli bir sezon bekliyor.
 
Özellikle Karadeniz'in geçen yıla oranla bol yağış almasının balık miktarındaki bolluğun göstergesi olduğunu ifade eden balıkçılar, gelin gibi süsledikleri teknelerinde çifte bayram yapmaya hazırlanıyor. 
 
15 Nisan'da başlayan avlanma yasağının kalmasına sayılı günler kaldı. Yasağın kalkması ile birlikle ülke genelinde yaklaşık 150 bin balıkçı avlanmaya çıkacak. Av heyecanının giderek arttığı şu günlerde balıkçılarda tatlı bir telaş yaşanıyor. Balıkçılar, ekmek teknelerini denize indirmeden önce eksikliklerini gidermeye çalışıyor. Motorlar tamir ediliyor, kayıklar zımparalanıyor, macunlanıyor, boyanıyor. Kimileri ise ağlarını onarmaya çalışıyor. 
 
Yumurtlama dönemini tamamlayan palamut, istavrit ve hamsi, sahillerde kendini göstermeye başlarken, bu durum hem balıkçıların hem de vatandaşların bereketli bir sezon geçireceği ve yüzünün güleceği şeklinde yorumlanıyor. Bol yağışın bereketi getireceğine inanan balıkçılar, ucuz ve taze olması nedeniyle balıkların sofraları süsleyeceğini belirtiyor. Geçen yıl 750 bin tonu kayıtlı 1 milyon 800 bin balık avlanmıştı. Sezon süresince yapılacak avlanmada ise bu rakamın üzerine çıkılması hedefleniyor. 
 
    PALAMUT VE HAMSİ BOL OLACAK
 
Samsun Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Ahmet Topal, su sene iklimin yağışlı ve serin geçmesi sebebiyle palamut ve hamside olumlu sinyaller aldıklarını kaydetti. Sezonun açılması ile bereket yaşanacağını bildiren Topal, balıkların hem tezgâhlara hem de bayram sofralarına renk katacağını vurguladı. 
 
    Şu an denizde 100 ila 500 grama kadar balık görüldüğüne işaret eden Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, sezondan umutlu olduklarını dile getirdi. 
 
    Mutlu, ''Görüntü fena değil. Yeni sezondan bereket bekliyoruz. Hamsi soğuk suları seviyor.. Eylül ayında da havalar mevsim normallerinde seyrederse, 15 Ekim'den sonra havalarında soğumasıyla hamsi görülmeye başlar. Ancak balıkçılığın gelecek vaat etmesi için balıkçılarımız avlanma kurallarına harfiyen riayet etmelidir." açıklamasında bulundu. 
 
    İstanbul Balık Müstahsilleri Derneği Başkanı Ahmet Menekşe, 1 Eylül itibariyle denizlerde bereket yaşanacağını kaydetti. Menekşe, "Bu seneki av döneminde iki mutluluğu birden yaşayacağız. Herkesin bildiği gibi Ramazan ayı ve bayramı bereketiyle geliyor. Bu yıl ise aldığımız numunelere göre sezon bol bereketli geçecek. Devlet desteğinin olmaması, mazot fiyatlarında ve KDV'lerdeki artış sebebiyle belki fazla para kazamayacağız ama çok dua alacağız. İnsanımızın alım gücü belli. Fakir vatandaşlarımızın proteine ihtiyacı var. Maddi durumu iyi olmayan vatandaşlarımız, proteinini palamuttan karşılayacak. " şeklinde konuştu. 
 
    YAĞIŞLAR BOL OLDU BALIK DA BOL OLABİLİR
 
    Sinop Üniversitesi (SÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent Bat ve Su Ürünleri Temel Bilimleri Araştırma Görevlisi Yard. Doç. Dr. Murat Sezgin ise yağmur sularının balıklar için besleyici mineraller taşıdığına değindi. Prof. Dr. Bat, ''Yağmur sularında bol miktarda besin olduğu için denizdeki biyolojik üretimi arttırır. Dolayısıyla bu da hamsi için bol besin demektir. Küçük balıkların nesillerini çoğalmasına katkıda bulunur. Ortamın ekolojik yapısının da etkisiyle balık artışı mümkün olabilir. Normal mevsim koşullarında yağmur sularının faydalı mineraller taşıması bu hipotezi doğrular.'' ifadelerini kullandı. 
 
    Avlanma mevsiminde balıkçılar, belirlenen kurallara riayet edecek. Şamandıralarla çevrilmiş sahilden itibaren uzaklığı 100 metreyi geçmeyen yüzme alanları içerisinde su ürünleri avcılığı yine yasak olacak. Dereler ve çaylarda ticari amaçlı su ürünleri avcılığı yapılamayacak, kiraya verilmiş alanlarda, kiralama süresi boyunca kiralama şartları doğrultusunda avcılık serbest olacak. İç sularda, ruhsatlandırılmış balıkçı gemileri, ruhsatlandırıldığı istihsal sahası dışında avlanmaya çıkamayacak. Ağırlığı bin gramdan az ahtapot, 8 kilogramdan az orkinos, boyu 9 cm`den küçük hamsi, 13 cm`den küçük barbunya, 15 cm`den küçük çipura, 40 cm`den küçük kalkan 18 cm`den küçük levrek ve 13 cm`den küçük mezgit avlanamayacak. Ayrıca taşıdıkları toksin nedeni ile insan tüketiminde sakınca bulunan balon balıkları karaya çıkarılamayacak ve satılamayacak.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
28.08.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Balıkçılar 'Vira Bismillah' demek için 1 Eylül'ü bekliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız