Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 07 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

İSTANBUL HUBUBAT BAKLİYAT YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ BAŞKANI ZEKERİYA METE: -''DİĞER ÜLKELERİNİN ALDIĞI FİYATLARA HAMMADDE TEMİNİ YAPAMIYORUZ'' -''EN BÜYÜK GİRDİĞİMİZ ŞEKER OLMASINA RAĞMEN, YILLAR İTİBARİYLE, DÜNYA PİYASALARINDAN YÜZDE 10 İLE YÜZDE 17'YE VARAN ORANLARDA PAHALI FİYATLA ŞEKER ALIYORUZ'' -''BU ORANLARDAKİ PAHALI FİYAT ALIMI NEDENİYLE DÜNYA İLE REKABET ETMEK ÇOK ZOR''

İSTANBUL (A.A) - İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, diğer ülkelerinin aldığı fiyatlara hammadde temini yapamadıklarını belirterek, ''En büyük girdiğimiz şeker olmasına rağmen, yıllar itibariyle, piyasalardan yüzde 10 ile yüzde 17'ye varan oranlarda pahalı fiyatla şeker alıyoruz. Bu oranlardaki pahalı fiyat alımı nedeniyle dünya ile rekabet etmek çok zor'' dedi.

     Mete, AA muhabirin sorularını yanıtlarken, ANUGA Fuarı'nın Türkiye'de düzenlenmesine ilişkin çalışmaların sürdüğünü, fuarın tarihini de içeren pek çok konuda mutabık kalındığını ancak isim konusunda belirsizlik olduğunu söyledi.

     Fuarın Türkiye'de düzenlenmesinin ülkeye çeşitli faydaları olacağına değinen Mete, ''Bu fidanları, tohumları ekmemiz gerekiyor çünkü yüz binlerce insan geliyor. Gittiğimiz ülkelerde bir yenilik gördüğümüzde, bunu ülkemize nasıl taşıyabiliriz diye düşünüyor, projeler geliştiriyoruz. Yabancılar da buraya geldiğinde Türkiye'yi görme tanıma olanağı buluyor'' diye konuştu.
     Mete, sektör ihracatında düşme olmadığını kaydederek, şu değerlendirmelere yer verdi:
     ''Türkiye'deki ihracatçı, lojistik anlamda coğrafi konumunu çok etkili kullanamıyor. Türkiye'nin lojistik bir üs olması için adımların çok hızlı atılması lazım. Türkiye'nin yaklaşık 130 milyar dolar ihracatı, 160-170 milyar dolar da ithalatı var. Bu da ortalama 300 milyar dolar ediyor. Biz malı alırken Türk brokerleri kullanabilirsek en az yüzde 5 nakliyeden katma değer ülkemizde kalır. Bu da, yıllık 15 milyar dolara tekabül eder.''
     Türkiye ihracatının yüzde 35-40'ını İstanbul'un yaptığına işaret ederek, ''Lojistiğimizin yeniden yapılandırılması lazım. Sağlık sertifikalarından da ayda 1-2 gün kaybediyoruz. Bu konunun izinleri bize verilmiş ancak biz ikinci kez izin almak zorunda kalıyoruz. İkinci kez izin alınması yerine sadece kontrol yapılsa ayda 2 gün kaybetmeyiz. Ayda 2 gün yılda 24 güne tekabül ediyor. Yani, biz 1 yılda neredeyse 1 ay eksik ihracat yapmış oluyoruz'' dedi.
    
     -''SON DÖNEMDE 5-6 ÜLKEYE YOĞUNLAŞTIK''-
    
     Zekeriya Mete, birliğin çalışmalarında rotayı yönetim kurulunun çizdiğini ve aktivitelerin yönetim kurulu kararı ile gerçekleştiğini, bu kapsamda Almanya'da ISM Çikolata-Şekerleme Fuarı, Chicago Şekerleme Fuarı, Rusya Genel Gıda Fuarı ve Endonezya'da Türk İhraç Ürünleri Fuarı'nı her yıl düzenlediklerini anlattı.
     Bunların yanı sıra yurtdışı ticari heyetlerin, belirlenen ülkelere yoğunlaşarak çalışma yaptığını dile getiren Mete, son dönemde Kenya dahil belirledikleri 5-6 ülkeye yoğunlaştıklarını belirtti.
     Mete, sektörün 220 ülkeye ihracat yaptığını ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) içinde en fazla ülkeye ihracat yapan sektör konumunda bulunduğunu dile getirerek, ''Bu durumun bize kazandırdığı çok ciddi bir vizyon ve bilgi birikim var'' dedi.
     Ayçiçek yağları, katı-bitkisel yağlar, mercimek, fasulye, nohut gibi bilinen bakliyat çeşitleri, çikolata şekerleme kategorisinde sakız, şekerleme, bisküvi, pastacılık ürünleri ihraç edildiğini kaydeden Mete, şunları söyledi:
     ''1998 yılında yaklaşık 250 milyon dolar seviyelerinde olan ihracatımız, bugün 1,3 milyar dolar seviyelerine gelmiş durumda. Dünya ile rekabet ediyoruz ancak diğer ülkelerdeki firmalar hangi haklardan istifade ediyorsa bizim de onlardan istifade etmemiz gerekir ki, bu mücadelede ön plana çıkabilelim. Teknolojimizi, deneyimimizi, yaptığımız ürünü, tadını, kalitesini ve en önemlisi markamızı ön plana çıkartabilirsek mücadelede ön saflarda olabiliriz.
     Burada devlete düşen görevler var. Ucuz enerji, hammadde temininde yaşanan sorunlar... Diğer ülkelerinin aldığı fiyatlara hammadde temini yapamıyoruz. En büyük girdiğimiz şeker olmasına rağmen, yıllar itibariyle, dünya piyasalarından yüzde 10 ile yüzde 17'ye varan oranlarda pahalı fiyatla şeker alıyoruz. İhracat yaptığımız aylardaki ton fiyatları baz alınarak teşvik uygulanıyor. Dolayısıyla bu oranlardaki pahalı fiyat alımı nedeniyle dünya ile rekabet etmek çok zor.''

Ekleme Tarihi
30.08.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Dünya Piyasalarından Pahalı Şeker Alıyoruz..




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız