Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
 
 
TZOB'DAN BALIKÇILARA ''RASTGELE'' -TZOB GENEL BAŞKANI BAYRAKTAR: ''1 EYLÜLDE BAŞLAYACAK SU ÜRÜNLERİ AV MEVSİMİNİN EKMEĞİNİ DENİZDEN ÇIKARAN BALIKÇILAR İÇİN BOL VE KAZANÇLI OLMASINI DİLİYORUM'' -''BAZI TÜRLER YOK OLMAKLA KARŞI KARŞIYA, YASAKLARA VE KURALLARA MUTLAKA UYULMALI'' -''ÜRÜN MİKTARINI ARTIRMAK İÇİN AÇIK DENİZ BALIKÇILIĞINA GEÇİLEREK ULUSLARARASI SULARDA DA AVLANMA ALANLARI YARATILMALI VE ÜLKEMİZ KAYNAKLARINA YÖNELİK AV BASKISI AZALTILMALIDIR''

ANKARA (A.A) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 1 Eylülde başlayacak su ürünleri av mevsiminin ekmeğini denizden çıkaran balıkçılar için bol ve kazançlı olmasını diledi.
 
     Bayraktar, yazılı açıklamasında, sağlıklı beslenme açısından büyük önem taşıyan deniz ürünlerini sofralara ulaştıran balıkçıların sorunlarının çözülmesinde, Bakanlıklardan kooperatiflere, birliklerden balıkçılara kadar sektörün bütün aktörlerine görev ve sorumluluklar düştüğünü bildirdi.
     Dünyada toplam 133 milyon ton olan su ürünleri üretiminin yüzde 70'inin av yoluyla elde edildiğini ifade eden Bayraktar, su ürünleri yetiştiriciliğinde gelişmeler yaşansa da avcılığın Türkiye açısından öneminin büyük olduğunu vurguladı. 1986 yılında yaklaşık 580 bin ton olan su ürünleri üretiminin 2009'da yüzde 20 azalarak 465 bin ton civarına gerilediğini anımsatan Bayraktar, şunları kaydetti:
     ''Özellikle avcılıkla elde edilen bazı balık türlerinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu düşünüldüğünde, avlanma konusunda yasaklara ve kurallara uymanın, balıkların yumurtalarını bıraktıktan sonra avlanmasının ve böylece stokların korunmasının önemi çok daha net görülecektir.
     Dünyada yıllık ortalama kişi başına su ürünleri tüketimi 16 kilogramdır. Bu rakam Avrupa Birliği'nde (AB) 24, Japonya'da 69, ABD ve Kanada'da 24, İspanya'da 40 kilogram iken ülkemizde 8 kilogramdır. Görüldüğü gibi, kişi başına su ürünleri tüketimimiz, gelişmiş ülkelerdekinden 2-3 kat daha az. Su ürünlerinin hem ekonomik değeri hem de insan sağlığı yönünden önemi göz önüne alındığında balık üretimimizi ve tüketimimizi artırmamız gerektiği ortaya çıkmaktadır.''
     Türkiye sularında 100'den fazla türün avcılığının yapıldığını, balık üretiminin yüzde 80-90'ının göçmen (pelajik) türlerden oluştuğuna dikkati çeken Bayraktar, Karadeniz'de hamsi, istavrit, kefal, palamut, torik ve lüfer, Akdeniz'de sardalye ve kefal, Ege'de sardalye, Marmara'da hamsi, istavrit ve kefalin önemli göçmen türler olduğunu belirtti.
     Bayraktar, dip türler (demersal) açısından da Karadeniz'de kalkan ve mezgit, Ege ve Akdeniz'de çipura, barbunya, berlam ve ıstakozun ekonomik öneme sahip olduğunu bildirdi.
     Son yıllarda, komşu ülkelerle ortak kullanılan Karadeniz'deki kirlilik nedeniyle balık stoklarında azalma görüldüğünü belirten Bayraktar, kirliliği önlemek için ulusal ve uluslararası çözüm arayışlarına ağırlık verilmesini istedi.
     Bayraktar, balıkçılık açısından büyük öneme sahip Karadeniz'in korunup kollanması, balık türlerinin devamlılığı için kurallara tüm ülkelerin titizlikle uymasının sağlanmasının hayati önem taşıdığını kaydetti.
    
     -AÇIK DENİZ BALIKÇILIĞINA GEÇİLMELİ-
    
     Bayraktar, Türkiye'de denizlerden avcılıkla yapılan üretimin kıyı balıkçılığına dayandığının da altını çizerek, yeterli altyapı oluşturulamadığı için açık deniz balıkçılığı yapılamadığını, bu nedenle av baskısının kıyı sularda yoğun olarak görüldüğünü belirtti.
     Avcılıkla elde edilen ürün miktarının artırılabilmesi için açık deniz balıkçılığına geçilerek, uluslararası sularda avlanma alanları yaratılması ve ülke kaynaklarına yönelik av baskısının azaltılması yoluna gidilmesi gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, şunları bildirdi:
     ''Ülkemizde avcılık yoluyla elde edilen üretim miktarının, avlanabilir stok büyüklüğünün sınırına eriştiği kabul edilmektedir. Bu nedenle ülkemizde avlanma miktarının artırılması yerine sürdürülebilir avcılığın sağlanabilmesi için önlemler alınmalıdır. Bu amaçla stokları koruyucu ve geliştirici yönde araştırmalar yapılmalı ve koruma-kontrol faaliyetlerinin artırılmasına öncelik verilmelidir.
     Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde, 'ülkemiz kaynaklarına yönelik av baskısının azaltılması, sürdürülebilir avcılığın sağlanabilmesi, ülke stoklarını korumak, geliştirmek' için Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünün kurulmuş olmasını çok önemsiyoruz. Bu, ülke balıkçılığı için önemli bir adımdır.''
     Bayraktar, gelecek nesillerin de yeterli balık tüketebilmeleri için denetimlerin sık ve zamanında yapılması gerektiğini belirterek, balıkçılardan beklenenlerin yanı sıra balıkçıların beklentilerinin karşılanması durumunda sektörün çok daha verimli ve gelecek nesillere de bütün av türlerini taşıyacak bir noktaya ulaşacağını kaydetti.
     Tüm zorlukları göğüsleyerek ekmeğini denizden çıkaran bütün balıkçıların Ramazan Bayramını kutlayan Bayraktar, av mevsiminin bol kazançlı ve bereketli geçmesini diledi.
 

Ekleme Tarihi
31.08.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: TZOB'dan Balıkçılara ''Rastgele




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız