Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 01 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Lapseki'de Şeftali Bereketi
 
Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde üreticiler, yetiştirdikleri şeftalinin üretiminden de satışından da memnun.
 
Lapseki ve köylerinde yetiştirilen şeftali hem yurt içinde, hem de yurt dışı pazarlarda alıcı buluyor. Üreticiler, İran, Rusya, Romanya, Bulgaristan, Ukrayna ve Ortadoğu gibi ülkelere ürünlerini ihraç ederken, yurt içinde de bütün bölgelere şeftali gönderiyor. 
 
Lapseki'de, firmalar adına meyve toplayan Mustafa Başer, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl ilk defa Ankara ve Antalya'ya Lapseki'den şeftali gönderildiğini söyledi. 
 
Bunun üreticiler adına sevindirici bir durum olduğunu ifade eden Bayer, Türkiye'nin çeşitli yerlerinde büyük marketlerle anlaşması olan 2 firma için cumartesi günleri hariç, her gün 3-4 bin kasa şeftali topladığını bildirdi. 
 
Bunun ekim ayına kadar devam edeceğini belirten Başer, şöyle dedi: 
 
"Şeftali piyasasının kalbi artık bundan böyle Lapseki'de atacak. Çünkü bu yıl ilçeden ilk defa Ankara ve Antalya'ya da şeftali gidiyor. Bu demektir ki önümüzdeki yıl belki başka bölgelerden ilçemize ürün almaya gelecekler olacaktır. Ayrıca şu an ilçeden şeftali alan 7 firma var. Bunların 4'ü ihracatçı firma, 3'ü de iç piyasaya şeftali alıyor. 
 
İhracatçı firmalar ağırlıklı olarak Rusya ve Ukrayna'nın yanı sıra İran, Romanya ve Bulgaristan gibi ülkelere şeftali gönderiyor. Şu an 4 kilogram gelen şeftali sandığını, 4, 5 ve 6 lira arasında değişin fiyatla alıyoruz. Zaman zaman kısa süreli fiyatlarda düşme olabiliyor, ancak kaliteli ürün her zaman değerinde satılıyor. " 
 
İlçenin önde gelen üreticilerinden Mehmet Gündoğdu (45) ise 14 yaşından bu yana meyvecilik işi yaptığını belirterek, her yıl ortalama 40 ton şeftali yetiştirdiğini söyledi. 
 
Her geçen yıl kendilerini yenilemeye çalıştıklarını, yeni meyve cinslerini araştırdığını belirten Gündoğdu, yurt içi ve yurt dışında düzenlenen fuarlara katıldıklarını bildirdi. 
 
Her zaman iyi şeftalinin iyi para ettiğini ifade eden Gündoğdu, şeftali ağacının gıdasını topraktan aldığını kaydetti. 
Gündoğdu, şöyle konuştu: 
 
"Meyve ağaçlarına çocuk gibi bakıyoruz. İlaçlama, budama, meyve seyreltme, sulama, gübreleme gibi her konuda titizlikle çalışıyoruz. Her yapılan işin günü ve süresi var. Mesela sulama çok önemli. Örneğin siz, bir bardak su içtiniz, ikinci bardakta zorlanırsınız. Aynı şey meyve ağacı için de geçerli. Çalışmalarımızı titizlikle yapıyoruz. Bu yıl meyve satış fiyatlarından çok olmasa da memnun sayılırız. Geçtiğimiz yıl biraz daha pahalıydı ama ürün azdı, bu yıl ürün oldukça fazla. Şu an ilçeden şeftalinin kilosu 1 ila 2 lira arasında değişen fiyatlarla alıcı buluyor. " 
 
Lapseki İlçe Tarım Müdürü Galip Yılmaz da, şeftali ürecisinin gün geçtikçe daha da bilinçlendiğini bildirdi. 
 
Müdürlük olarak şeftali üretimi konusunda çok ciddi çalışmalarının bulunduğunu belirten Yılmaz, "Özellikle ihracat kalitesinde şeftali üretmek için kurumumuzun çiftçi eğitimi çalışmaları yoğun olarak devam ediyor. Ekiplerimiz sürekli meyve bahçelerini geziyor ve inceliyorlar. Meyve ağaçlarında her hangi bir olumsuzluk görüldüğünde bahçe sahiplerine bildiriyor, yapılacak çalışma konusunda da yardımcı oluyoruz" şeklinde konuştu. 

Ekleme Tarihi
31.08.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Lapseki'de Şeftali Bereketi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız