Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 08 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Organik Gıdalara  

ORGANİK GIDALARA ''İZLEME VE SORGULAMA'' SİSTEMİ -ERZURUM'DA ORGANİK TAHIL ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ TARAFINDAN HAZIRLANAN ''ORGANİK TARIMDA RASTLANTISAL HATALAR İÇİN ALGORİTMA STRATEJİLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ PROJESİ''NDE GIDA İZLEME VE GIDA SORGULAMA GİBİ HİZMETLER SUNULACAK -EOTÜB BAŞKANI ILICALI: ''YAZILIM AŞAMASINDA OLAN PROJEMİZDE, GIDA İZLEME VE SORGULAMA SİSTEMLERİ GİBİ İLKLER YER ALIYOR''

ERZURUM (A.A) - Muharrem Aksakallı - Erzurum Organik Tahıl Üreticileri Birliği (EOTÜB) tarafından hazırlanan ''Organik Tarımda Rastlantısal Hatalar için Algoritma Stratejilerinin Geliştirilmesi Projesi''nde gıda izleme ve gıda sorgulama gibi hizmetler sunulacak.
 
     EOTÜB Başkanı Nazmi Ilıcalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de organik gıda üretiminin 5262 sayılı ''Organik Tarım Kanunu'' ve bu kanuna dayanılarak hazırlanan yönetmeliklerle yürütüldüğünü belirterek, yasa ve ilgili yönetmeliklerde belirlenen hususlara aykırı olmamak koşuluyla, organik gıdaların üretimi, tüketime hazırlanması ve tüketiciye ulaştırılması aşamalarındaki uygulamalar için özel kriterlerin belirlenmesi ve bunlara uyulmasının sağlanmasının mümkün olduğunu ifade etti.
     Bu doğrultuda, ''Organik Tarımda Rastlantısal Hatalar için Algoritma Stratejilerinin Geliştirilmesi Projesi''ni hazırladıklarını bildiren Ilıcalı, proje kapsamında gerekli kriterlerin konulması, koyulan kriterlere üreticilerin uyması ve kriterlere uygunluğun izlenmesi, belgelenmesinin sağlanacağını söyledi.
     Ilıcalı, projelerinde Organik Tarım Türk Yönetmeliğine bağlı, ülke ve bölge koşullarına uygun olmak koşuluyla söz konusu kuruluşların özel kriterlerinin örnek alındığını bildirerek, özel kriterlerinin ise proje gereği oluşturulan komite tarafından belirleneceğini kaydetti.
    
     -PROJENİN AMAÇLARI-
    
     Ilıcalı, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen 60 bin TL bütçeli projenin genel amaçlarının çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen tarımsal üretimin yapılması, doğal kaynakların korunması, tarımda sürdürülebilirlik, izlenebilirlik ve gıda güvenliğinin sağlanmasına yönelik organik üretimin gerçekleştirilmesine katkı sağlamak olduğunu ifade etti.
     Organik tarımın gelişimi ile organik gıda üretimi ve yaygınlaştırılmasına katkı sağlamayı da amaçladıklarının altını çizen Ilıcalı, sözlerini şöyle sürdürdü:
     ''Projemizde ayrıca, organik tarım yasa ve yönetmeliklerine muhalefeti önlemek, organik gıda tüketiminin artması için Türk organik gıda üretimi yönetmeliğine uygun olmak koşuluyla uluslararası kuruluşların uyguladığı özel kriterleri örnek alarak özel kriterler belirlemeyi hedefliyoruz. Bunların yanında organik tarım prensiplerinin ve özel kriterlerin uygulanması için üreticileri eğiterek, üreticilerin bilinçlenmelerini sağlamak ve bu konuda üretimden tüketime kadar tüm çevrelerde bilinç geliştirerek, farkındalık yaratmaya çalışacağız.''
     Ilıcalı, projenin kapsamının ise üretim, tüketime hazırlanma ve tüketiciye ulaştırılma aşamalarında organik gıdalara uygulanacak özel koşulları belirleyip, bunlara ilişkin uygulamanın izlenmesi ve ürünlerin belgelendirilmesini sağlayarak, üyelerinin ürettiği organik gıdaların piyasadaki diğer gıdalardan farkını ortaya koyacak iş ve uygulamalara yönelik esasların, Türkiye'de organik ürünler üretimini düzenleyen yasa ve yönetmeliklere aykırılık taşımayacak şekilde, belirlenmesi olduğunu bildirdi.
    
     -GIDA İZLEME VE SORGULAMA-
    
     Ilıcalı proje kapsamında özel kriter sistemi ile üretilen ürün miktarı kadar kriter logolu etiketler verileceğini belirterek, etiketlerin seri numaralarının sisteme işleneceğini ve kolilerin barkot numaraları ile izlenmesinin de sağlanabileceğini ifade etti.
     Organik gıda tüketicilerinin tüketecekleri organik gıdaların tohumundan tüketimine kadar olan tüm aşamalarını bilmelerinin doğal olduğunu anlatan Ilıcalı, şunları kaydetti:
     ''Yazılım aşamasında olan projemizde, gıda izleme ve sorgulama sistemleri gibi ilkler yer alıyor. Proje kapsamında, üretilen gıdaların üretiminden tüketime kadar, tüketici tarafından internet üzerinden izlenmesi sağlanacaktır. Özel kriterlerle üretilecek gıdaların ambalajları üzerinde bulunan 12 haneli izleme numarasının web sitesindeki gıda izleme linkinde bulunan tabloya yazılması ile gıdanın üretim aşamaları görülecektir.
     İnsan sağlığını etkileyen besin kaynaklarının sağlıklı olarak üretilmesi gerekmektedir. Sağlıksız olarak üretilen besin kaynakları sağlığımızı bozar. Bu nedenle tükettiğimiz gıdaları sorgulayabiliriz. Ürünün cinsi, markası, üretici firması özel kriterlerle üretilmiş ürünler için web sitesindeki sorgulama sisteminde bulunacaktır.''
     Ilıcalı son olarak, söz konusu uygulamanın internet sitelerindeki yazılımın tamamlanmasının ardından faaliyete geçirileceğini sözlerine ekledi.
 

Ekleme Tarihi
01.09.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Organik Gıdalara ''İzleme Ve Sorgulama'' Sistemi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız