Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş 

Yeni Av Sezonu İçin ''VİRA BİSMİLLAH'' (3)
 
İTO YÖNETİM KURULU BAŞKANI MURAT YALÇINTAŞ: -''BU YILIN İLK 6 AYINDA (SU ÜRÜNLERİ) İHRACAT YÜZDE 25 ARTTI, YIL SONU İÇİN DE 450 MİLYON DOLAR HEDEFLİYORUZ'' -''ÇOK KISA SÜRE İÇİNDE 1 MİLYAR DOLARI YAKALAMAK İŞTEN BİLE DEĞİL. YETER Kİ TÜRK BALIKÇISININ REKABETTE GERİ KALMAMASI İÇİN TEDBİR ALINSIN''

İSTANBUL (A.A) - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, yılın ilk 6 ayında, su ürünleri ihracatının yüzde 25 arttığını, yıl sonu için de 450 milyon dolar hedeflendiğini belirterek, çok kısa süre içinde 1 milyar doları yakalamanın işten bile olmadığını bildirdi.
     Yalçıntaş, yarın başlayacak balık av sezonuna ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Marmara'da çapari ile palamut avının başlamasının bereketli bir sezona işaret ettiğini kaydetti ve ''bol ve bereketli bir sezon'' diledi.
     8 bin 500 kilometre deniz kıyısına sahip Türkiye'nin, balıkçılık konusunda daha ileri gitmesi için Hükümetin yaptığı çalışmaları takdirle karşıladıklarını ifade eden Yalçıntaş, mazot fiyatlarının sektöre özel olarak düşürülmesinin, ''balıkçılara nefes aldırdığını'' belirtti.
 
     Murat Yalçıntaş, balıkçıların ve balıkçılık sektörünün özellikle finansman açısından sıkıntı içinde bulunduğuna işaret ederek, şu değerlendirmelere yer verdi:
     ''Balıkçılık sektöründe maalesef yıllar içinde bir sermaye yetersizliği ve borç sorunu oluşmuştur. Bu da, deniz üzerinde büyük bir av baskısı ortaya çıkarmaktadır. Bu sorunları sektördeki verimliliği artırarak çözebiliriz. Sürdürülebilir balıkçılığı temin edebilmek için her şeyden evvel ülke sınırlarımız içinde, bilimsel bir stok çalışması yapılmalıdır. 3-5 yıllık planlar çerçevesinde, gerçekçi planlamalarla soruna kalıcı çözümler bulunacaktır.''
     Balığın bir sanayi ürünü haline getirilmesi gerektiğine işaret eden Yalçıntaş, Türkiye'nin 2010 yılında 360 milyon dolarlık su ürünü ihraç ettiğini, bu yılın ilk 6 ayında ihracatın yüzde 25 arttığını, yıl sonu için 450 milyon dolar hedeflendiğini kaydetti. Yalçıntaş, açıklamasında ''Bana göre, bu ihracat, Türkiye'nin potansiyeline göre çok küçük. Çok kısa süre içinde 1 milyar doları yakalamak işten bile değil. Yeter ki Türk balıkçısının rekabette dünyadan geri kalmaması için tedbir alınsın'' ifadelerine yer verdi.
     Yalçıntaş, uluslararası balık avı konusunda Türkiye'nin alacağı önemli mesafe olduğunun altını çizerek, uluslararası sularda avlanmak için gerekli teknoloji ve altyapının bulunduğunu, ancak iç mevzuatın açık deniz avcılığına uyumlu hale getirilmesi gerektiğini belirtti.
     Türkiye'de yılda kişi başı balık tüketiminin sadece 8 kilogram olduğuna değinerek, ''Avrupa Birliği ülkelerinde bu rakam 25 kilogram. Japonya'da ise 80 kilogramı buluyor. Yani bizim 10 katımız kadar balık yiyorlar. Bu veriler, sektörün iç pazar anlamında da sahip olduğu büyüme potansiyelini ortaya koyuyor'' değerlendirmesinde bulundu.

Ekleme Tarihi
01.09.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Yeni Av Sezonu İçin ''VİRA BİSMİLLAH'' (3)




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız