Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Kuraklığa ümit verici çözüm: Lazerle yağmur yağdırmak 

Kuraklığa ümit verici çözüm: Lazerle yağmur yağdırmak

İSTANBUL (CİHAN)- Bilim insanları, birkaç yıldır test ettikleri ‘lazer ışınlarıyla yağmur yağdırma’ tekniğinin başarılı sonuçlar verdiğini bildirdi. Yöntem, dünyanın su sıkıntısı çeken bölgeleri için yeni bir umut oldu.
 
İsviçre’deki Cenevre Üniversitesi’nden fizikçi Jerome Kasparian’ın önderliğindeki araştırma ekibi, lazerle nemi kontrol edebilen bir teknik geliştirdi. Cenevre’deki Rhone Nehri bölgesinde kızılötesi lazerlerle deneyler yapan ekip, değişik sıcaklıklarda, farklı nem oranlarında ve çeşitli atmosferik durumlarda, ışınların mikron (milimetrenin binde biri) boyutunda su damlacıkları oluşturduğunu keşfetti. Lazer, yüzde 70 oranında nem oluşturabilirken, gerçek bir yağmur yağması için gerekli yüzde 100 oranına henüz ulaşabilmiş değil.
 
Araştırmada önemli ilerlemeler kaydettiklerini belirten Jerome Kasparian, “Ancak halen gerçek bir yağmur yağdırmayı başaramadık. Lazer, bulut içerisinde su partiküllerinin oluşmasını ve hatta onların büyümesini sağlıyor. Ancak yağmurun yağabilmesi için bu zerreler 10 ila 100 kat daha büyük olmalı” dedi. Kasparian, lazerlerin hava araçlarına yerleştirilmesine gerek olmadığını, yerden gökyüzüne yansıtılan ışınların kilometrelerce yükseklikte etkili olabildiğini kaydetti.
 
Cenevre Üniversitesi’nin bilim insanları, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde, üzerinde çalıştıkları tekniğin zayıf yönlerini geliştirip lazerle gerçek bir yağmur elde edeceklerini belirtiyor. Araştırma sonuçları, dün bilim dergisi Nature Communications'ta yayınlandı.

Ekleme Tarihi
01.09.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Kuraklığa ümit verici çözüm: Lazerle yağmur yağdırmak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız