Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan 

Mısır fiyatları üreticiyi sevindirdi
 
Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, bu yılın çiftçi için bereketli geçtiğini belirterek, özellikle mısırda dönüme bin 200-bin 400 kilo hasat gerçekleştirildiğini aktardı. Çalışkan, fiyatların da kötü olmadığını belirterek, 60 kuruşun iyi bir rakam olduğunu kaydetti.
 
    Bu yıl gerek buğdayda gerekse mısır ve ayçiçeğinde verimin çok iyi olduğunu aktaran Çalışkan, Türkiye’de üretilen mısırın yüzde 40’ının Çukurova’da yetiştiğini hatırlattı. Hasadı yapılan mısırda dönüme bin 200 ila bin 400 kilo alındığını ifade eden Çalışkan, verim yanında fiyatların da çiftçinin emeğini karşılayacak oranda olduğunu vurguladı. 
 
    Fiyatların, mısırda destekleme hariç 60 kuruş civarında olduğunu kaydeden Çalışkan, “Dünya fiyatları mısırda ve buğdayda yüksek. Önceden yüzde 30-50 arasında iç piyasada daha fazla olurdu. Şimdi başa baş gelmiş durumda. 350 dolara alınıyor. Gümrüksüz bile ithal etse bu fiyatlara gelir. Mısırda fiyatlarını yukarı doğru çıkacağını düşünüyoruz. Destekleme mısırda ve buğdayda tona 50 lira. Bu fiyatlar kötü değil ama daha iyi olmasını arzu ederiz.” dedi. 
 
    Çiftçinin bu yıl pamuğa kayması nedeniyle mısır ekim alanlarının biraz azaldığını dile getiren Çalışkan, “Ama rekolte iyi olduğu işin bu açığı kapatacaktır. Çukurova’da 1.5-2 milyon ton civarında rekolte bekliyoruz. Türkiye genelinde 4 milyon ton olacaktır.” açıklamasında bulundu. Mısır fiyatlarının Çukurova’da belirlendiğini aktaran Çalışkan, “En fazla mısır alımı yapılan 5 nişasta fabrikasından 3’ünün Adana’da olması da burayı mısır konusunda ticaretin merkezi konumuna getiriyor.” diye konuştu. 
 
"MİRAS YOLUYLA ARAZİLERİN BÖLÜNMESİNİN ENGELLENMESİ GEREK"
 
Türkiye ile birlikte Çukurova’nın en büyük sorununun, miras yoluyla arazinin bölünmesi olarak gördüklerini anlatan Çalışkan, dünyanın çeşitli yerlerinden örnekler alınarak gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini aktardı. 
 
    Çukurova’da da her yıl arazilerin biraz daha küçüldüğünü ifade eden Çalışkan, “Burada diğer bölgeler kadar araziler küçük olmasa da yine de iyi bir tarım için en az 250 dönüm olması gerek. Onun altındaki arazide üretim yapan çiftçi zarar eder. Bunun bölünmesi önlenmeli. Anadolu’da bir köyde 2 bin dönüm ancak vardı. Ama Çukurova’da farklı. Arazilerin toplanması her bölge için ayrı yapılmalı. Karadeniz’de uygulanan projenin bu Çukurova’da gerçekleştirilmesi mümkün değil.“ şeklinde konuştu. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
02.09.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Mısır fiyatları üreticiyi sevindirdi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız