Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Fındık Hasadına Bayram Molası Üreticiye Yarayacak 

FINDIK HASADINA BAYRAM MOLASI ÜRETİCİYE YARAYACAK -GİRESUN'DA BİR SÜRE ÖNCE SAHİL VE ORTA KESİMDE BAŞLAYAN FINDIK HASADINA RAMAZAN BAYRAMI DOLAYISIYLA VERİLEN ARANIN HEM KALİTEYİ HEM DE FİYATI OLUMLU ETKİLEYECEĞİ BİLDİRİLDİ -ÜRETİCİLER REKOLTENİN BEKLENENİN ALTINDA OLACAĞINI BELİRTİYOR

GİRESUN (A.A) - Mehmet Ekizoğlu - Giresun'da bir süre önce sahil ve orta kesimde başlayan fındık hasadına Ramazan Bayramı nedeniyle verilen aranın kalite ile fiyatı olumlu yönde etkileyeceği bildirildi.
 
     Piraziz ilçesi Ziraat Odası Başkanı Ünal Aşık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üreticilerin bugüne kadar hasat ettikleri fındıkta istedikleri rekolteye ulaşamadıklarını ifade etti.
     Aşık, fiyat konusundaki belirsizliğin devam ettiğini, rekoltenin tahmin edilenden de az olması nedeniyle fiyatın yükseleceğini düşündüklerini belirterek, ''Biz fındığın 7,5 liradan az olmasını istemiyoruz. Şu anda fındık 6 liradan satılıyor. Fındık hasadında üreticilerimiz aceleci davranmamalıdır. Fındıkta kalitenin yakalanması için yerden toplanmalıdır. Okulların 19 Eylül'de açılması gibi faktörler de göz önüne alındığında, kaliteli bir ürün elde etmek için yeterli zaman var'' diye konuştu.
     Üreticilerin fiyatların düşmemesi için fındığı pazara erken indirmemesi gerektiğine dikkati çeken Aşık, şunları söyledi:
     ''Bayram nedeniyle bazı üreticilerimiz hasada ara verdi. Verilen bu arayla fındık daha da olgunlaşacak ve kalitesi artacak, ayrıca pazara da bir nevi geç inmiş olacağı için fiyatlarda artış olabilecektir. Bu arada üreticilerimizin fındığını pazara erken indirmemesi için devletin de bazı önlemler alması gerekmekte. Bunun için üreticilerimizin bankalara olan kredi borçları ertelenmelidir. Böylelikle üretici kredi borcunu ödemek için fındığını hemen satmayacaktır. Çiftçilerimiz ürününü hasattan 1-2 ay sonra pazara indirmelidir ve asla fındığını tüccara emanet olarak bırakmamalıdır. Çiftçilerimiz fındığı emanete bırakmak yerine kendi evlerinde, depolarında saklamalıdırlar. Fındık emanete bırakıldığı zaman daha düşük fiyata satılacaktır.''
    
     -FINDIKTA AÇIKLANAN RAKAMIN ALTINDA DÜŞÜK REKOLTE BEKLENTİSİ-

    
     Aşık, fındık rekoltesini Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin 410 bin ton, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ise 450 bin ton olarak belirlediğini, ancak hasat sonrası tahmin edilen rakamlara ulaşılamayacağını söyledi.
     Devam eden fındık hasadı sonrası Türkiye genelindeki rekoltenin yaklaşık 350 bin ton civarında olacağını düşündüklerini ifade eden Aşık, ''Rekolte düşecek ama kalitede düşüklük söz konusu değil. Fındığın az olmasına rağmen dolgun ve randımanlı olduğu gözleniyor. Giresun'da ise rekolte 50 bin ton olarak tahmin edildi. Ancak bu rakam hasat sonrası 40 bin ton civarına düşecektir. Piraziz'de de fındık rekoltesi 5 bin ton olarak tahmin edildi. Bu rakam diğer ilçelerin alanda yetiştirdiği fındık miktarına göre en yükseğidir'' dedi.
     Fındık üreticisi Osman Akkaya ise, bu yıl fındık hasadında istedikleri rekolteye ulaşamadıklarını ve henüz belirli olmayan fındık fiyatlarının üreticinin mağdur olmayacağı şekilde oluşması için devletin gerekli çalışmayı yapması gerektiğini dile getirdi.
     Bu yıl rekoltenin tahmin edilenden daha düşük olduğu için fiyatların geçen yıllara göre daha yüksek olma ihtimalinin olduğunu anlatan Akkaya, ''Bugün maliyetine ve maliyetin biraz üzerinde sattığımız fındığı yarınlarda zararına da satabiliriz. Eskiden beklentilerimiz fındıkta rekoltenin yüksek olması yönündeydi, şimdi ise beklentilerimiz fındık rekoltesinin düşük olması yönünde. Çünkü fındıkta rekolte az olduğu zaman fiyatlar yükseliyor. 2003-2004 yılında fındığı 7 liraya sattığımız yıl gübrenin çuvalı 9 lira, işçi yevmiyesi 12,5 liraydı. Şimdi ise gübrenin çuvalı 32 lira, yevmiye 45 lira. Fındığın fiyatının düşük olmasına neden olanların ellerini vicdanına koyup düşünmeleri lazım''diye konuştu.
  

Ekleme Tarihi
04.09.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Fındık Hasadına Bayram Molası Üreticiye Yarayacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız