Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

YALANCI TAVUK VEBASINA KARŞI KORUNMA VE MÜCADELE YÖNETMELİĞİ -BİR İŞLETMEDE YALANCI TAVUK VEBASI HASTALIĞININ VARLIĞININ RESMİ OLARAK TEYİT EDİLMESİ HALİNDE, İŞLETMEDEKİ BÜTÜN KÜMES HAYVANLARI GECİKTİRİLMEDEN MAHALLİNDE İTLAF EDİLECEK -GEMİLER, KARA ARAÇLARI YA DA HAVA ARAÇLARI GİBİ ULUSLARARASI NAKLİYE BİÇİMLERİNDEN KAYNAKLANAN YİYECEK ATIKLARI, KÜMES HAYVANLARININ BESLENMESİNDE KULLANILMAYACAK

ANKARA (A.A) - Bir işletmede yalancı tavuk vebası hastalığının varlığının resmi olarak teyit edilmesi halinde, işletmedeki bütün kümes hayvanları geciktirilmeden mahallinde itlaf edilecek.
 
     Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, Yalancı Tavuk Vebası Hastalığına Karşı Korunma ve Mücadele Yönetmeliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
     Yönetmeliğin amacı, kümes hayvanlarında, yarış güvercinlerinde ve diğer kapalı beslenen kuşlarda yalancı tavuk vebası (Newcastle) hastalığına karşı hazırlıklı olunması, hastalıktan korunulması ve hastalıkla mücadele edilmesine yönelik alınması gereken tedbirlere ilişkin usul ve esasları düzenlemek olarak belirlendi.
     Yönetmelik; yalancı tavuk vebası hastalığından şüphe duyulması durumunda hastalığın bildirimi, şüphe duyulan ve hastalık teyidi yapılan işletmelerde hastalığın kontrolü, teşhisi ve hastalıktan korunmak için alınması gereken önlemleri kapsıyor.
     Buna göre, yalancı tavuk vebası hastalığından şüphe eden veya bu hastalığın varlığından haberdar olan hayvan sahipleri ve bakıcıları, bu durumu veteriner hekimler ile muhtarlar, köy korucuları, celepler, çobanlar, gemi kaptanları, istasyon ya da gümrük memur veya idarecileri gibi ilgililere bildirecek.
     Bir işletmedeki kümes hayvanlarının yalancı tavuk vebası hastalığıyla enfekte ya da bulaşık olmasından şüphe duyuluyorsa, resmi veteriner hekim, hastalığın varlığını teyit etmek ya da olmadığını saptamak amacıyla laboratuvar incelemesi için gereken örnekleri alacak. Enfeksiyon şüphesi bildirildiğinde, resmi veteriner hekim tarafından işletme derhal resmi gözetim altına alınacak. Bu durumda işletmedeki tüm kümes hayvanları yaş gruplarına göre kayıt edilecek, her yaş grubunda ölen ve hastalık belirtileri gösteren hayvan sayısı belirlenecek. İşletmedeki tüm kümes hayvanları kendi yaşama bölümlerinde ya da aynı işletme içerisinde diğer kümes hayvanlarıyla temas etmeksizin izolasyon altında olabilecekleri bir başka yerde tutulacak. Hiçbir kümes hayvanı işletmeye giremeyecek ya da işletmeden çıkarılmayacak.
     Yumurta ürünlerinin imal edildiği ve/veya işlendiği, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından onaylanmış bir işletmeye doğrudan gönderilen yumurtalar dışında, işletmeden dışarı yumurta çıkarılmayacak.
    
     -HASTALIK TEYİT EDİLİRSE-
    
     Bir işletmede yalancı tavuk vebası hastalığının varlığının resmi olarak teyit edilmesi halinde, işletmedeki bütün kümes hayvanları geciktirilmeden mahallinde itlaf edilecek. Ölen veya itlaf edilen tüm kümes hayvanları ile tüm yumurtalar imha edilecek. İtlaf ve imha işlemleri uygun yöntemlerle ve hastalığın yayılma riskini en aza indirecek biçimde yapılacak. Bulaşmaya açık hayvan yemi, dışkı ya da atık gibi maddeler imha edilecek. Resmi veteriner hekimin talimatları doğrultusunda yürütülen bu işlemler, hastalık virüsünün yok edilmesine kadar devam edecek.
     Bakanlık tarafından yetkilendirilen veteriner hekimi, herhangi bir işletmede kişilerin, hayvanların ya da araçların hareketiyle ya da başka bir nedenle kümes hayvanlarının durumundan şüphe ederse, bu işletmeler resmi kontrol altına alınacak.
     Bakanlık yetkilileri, hastalığın tanısı kümes hayvanlarında resmi olarak teyit edildikten sonra, bölgenin etrafında yarıçapı en az 3 kilometre olacak şekilde bir koruma alanı, koruma alanını da içerecek şekilde yine bu bölgenin etrafında yarıçapı en az 10 kilometre olacak şekilde bir gözetim alanı oluşturacak.
     Kapalı beslenen kuşların ya da posta güvercinlerinin yalancı tavuk vebası hastalığı ile enfekte olmasından şüphelenildiği durumlarda, resmi veteriner hekim, hastalık varlığının teyit edilmesine ya da bildirilmesine ilişkin resmi araştırma prosedürlerini derhal başlatacak.
     Gemiler, kara araçları ya da hava araçları gibi uluslararası nakliye biçimlerinden kaynaklanan yiyecek atıkları, kümes hayvanlarının beslenmesinde kullanılmayacak.
     Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, hastalığın ortaya çıkması durumunda uygulanacak ulusal önlemleri belirleyen bir acil durum planı hazırlayacak.
     Bu yönetmeliğin yayımlanmasıyla birlikte 4 Şubat 2009 tarihli ve 27131 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yalancı Tavuk Vebası Hastalığına Karşı Korunma ve Mücadele Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı.
     

Ekleme Tarihi
05.09.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Yalancı Tavuk Vebasına Karşı Korunma Ve Mücadele Yönetmeliği




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız