Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
ALTIN ÇİLEKTE FİYAT SPEKÜLASYONU İDDİASI -SON DÖNEMDE TÜKETİMİ HIZLA ARTAN ALTIN ÇİLEĞİN ÜRETİCİDEN KİLOGRAMI 5-7 LİRADAN ALINARAK 50 LİRADAN SATILDIĞI İDDİA EDİLDİ -DENİZLİ MEYVE VE SEBZE KOMİSYONCULARI DERNEĞİ BAŞKANI ÖZTÜRK: ''FİYAT SPEKÜLASYONU TÜKETİCİYİ ALTIN ÇİLEKTEN UZAKLAŞTIRIYOR''

DENİZLİ (A.A) - İbrahim Süzer - Denizli Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği (DEMESKO) Başkanı Halil Öztürk, son dönemde tüketimi hızla artan altın çilek ''fiyat spekülasyonu'' olduğunu iddia etti.

     AA muhabirine açıklamalarda bulunan Öztürk, Denizli'nin yıllık 500 ton altın çilek hasadıyla Türkiye'de bu ürünün merkezi konumunda olduğunu, meyvenin son dönemde tüketiminin artmasının sevindirici olmasına rağmen üreticinin bunun faydasını göremediğini ileri sürdü.

     ''Yer kirazı'' olarak da bilinen altın çilekte talebin artması nedeniyle spekülatörlerin devreye girdiğini öne süren Öztürk, şöyle konuştu:
     ''Yer kirazının kilogramı, Denizli toptancı halinde 5-7 liradan değer buluyor. Perakendeci de bu meyveyi 10 liraya satarsa güzel para kazanmış oluyor. Ancak meyvenin büyük şehirlerde market raflarında kilogramı 40-60 lira arasında satıldığını görüyoruz. Büyük alışveriş marketlerinde küçük paketler halinde 100 gramlıkları 5 liraya satılmakta. Bunu da kilogram bazında hesap ettiğimiz zaman 50 liraya gelmektedir. Bu rakamlarda fahiş bir fiyat farkı ortaya çıkıyor. Fiyatın yüksek tutulması bu ürüne olan talebi de azaltmaktadır. Fiyat spekülasyonu bir pahalı ürün algısı yaratmakta ve tüketiciyi altın çilekten uzaklaştırmaktadır. Buna bir önlem alınmasını istiyoruz.
     Eğer yer kirazında birileri spekülasyon yapıyorsa, fiyatları yüksek tutuyorsa, bu kişilere yasa gereği bir yaptırım uygulamak zorundadır. Bazılara para kazanacak diye, üreticinin ekmeği ile oynanmasın.''
    
     -''DENİZLİ ALTIN ÇİLEKLE MARKA OLMALI''-
    
     Öztürk, Denizli'de altın çileğin üretiminin teşvik edilmesi amacıyla 500 bin adet fide dağıtımının yapıldığını belirterek, üretimin artmasına rağmen pazar çeşitlendirmesinde sıkıntı yaşandığına da dikkat çekti.
     Satış ve dağıtım kanalı oluşturma anlamında da destek beklendiğini ifade eden Öztürk, ''Türkiye'de en çok altın çilek üreten bir ilin hali olarak, Finike nasıl portakalıyla, Adana nasıl karpuzuyla markaysa yer kirazının da Denizli'yle marka olmasını istiyoruz. Bu meyveyi önce Türkiye'ye daha sonra dünyaya tanıtmak istiyoruz. Fiyat spekülasyonunun önlemek için bu meyveye bir borsa oluşturulması gerekiyor'' dedi.
     Altın çilekten yapılan bazı ilaçların, sağlığı olumsuz etkilediği yönündeki iddiaların da meyvenin tüketiminin düşmesine yol açtığını kaydeden Öztürk, meyvenin kendisinin hiçbir zararının bulunmadığını dile getirdi.
     Özellikle, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kuruyemişçiden satın almasının ardından rağbet görmeye başlayan altın çilek meyvesi antioksidan özelliği ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkisiyle biliniyor.

Ekleme Tarihi
06.09.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Altın Çilekte Fiyat Spekülasyonu İddiası




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız