Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
 
 
RUSYA'DAN GELEN ''ROMANOV KOYUNLARI''NA ÖZEL KORUMA -''KUZU MAKİNESİ'' OLARAK TANIMLANAN VE RUSYA'DAN DEVLET BAŞKANININ İZNİYLE GETİRİLEN RUS ROMANOV KOYUNLARI, ANKARA'NIN KAZAN İLÇESİNDE İNSANSIZ HAVA ARACI, KAMERALAR VE SİLAHLI ÇOBANLARLA KORUNUYOR -ÇİMKENT ROMANOV ÇİFTLİĞİ SAHİBİ GÜNAY: ''BU KOYUN IRKININ TAMAMEN SAF HALİ DÜNYADA SADECE RUSYA'DA VE BİZDE VAR''

ANKARA (A.A) - Mehmet Kaman - Azalan et üretimine çare bulmak amacıyla araştırma yapan Osman Nuri Günay, ''kuzu makinesi'' olarak da adlandırılan Rus Romanov koyunlarını 5 yıllık bir çalışma sonrasında Türkiye'ye getirdi.
 
 
     AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in özel izni ile 175 Romanov koyununu 7 ay önce Rusya'dan Türkiye'ye getiren Günay, Ankara'nın Kazan İlçesi'nde Çimkent Romanov Çiftliği'nde üretime geçti. Yareım saat havada kalabilme özelliği olan insansız hava aracı, gece-gündüz görüşlü kameralar ve silahlı çobanlarla 24 saat gözetim altında tutulan çiftlikte, 24 saat veteriner hizmeti veriliyor.
 
     Analık kabiliyetinin yüksekliği ve iklim değişikliklerine hızlı adaptasyonu ile isim yapan Romanov koyunları, yılda 2 doğum yapıyor ve ortalama bire beş veriyor. Çiftlikte 7 ayda 80 kuzu üretmeyi başaran Günay, çok kısa sürede kilo alarak et verimini artıran Romanov koyunlarının, doğum yaptıktan sonra, en geç 35-40 gün içinde tekrar gebe kalabildiklerini aktarıyor.
    
     -''KUZU MAKİNESİ'' ROMANOV KOYUNU-
    
     Son yıllarda yavrularda yüksek yaşama gücü, değişik bölgelere adaptasyon kabiliyeti ile sürü koyunculuğu bakımından üstün özellikler sergileyen Romanov koyununa dayalı melezleme çalışmaları dünyada bir çok ülkede yapılıyor. Doğuran 100 koyundan 200-250, iyi bakım ve besleme koşullarında dördüz beşiz hatta altız kuzu alınıyor. Bu özelliği nedeniyle dünyanın birçok ülkesinde melezleme çalışmalarında kullanılan ve başarılı sonuçlar alınan Romanov koyunu, ''kuzu makinesi'' olarak da tanımlanıyor.
     Doğduğunda tüyleri koyu siyah olan, 3 aylıkken yünleri ağarmaya başlayarak kirli beyaza dönüşen Romanovlar, yaşına ulaştığında tam beyaza dönüşüyor.
    
     -''SAF ROMANOV IRKI SADECE RUSYA'DA VE TÜRKİYE'DE VAR''-
    
     Çimkent Romanov Çiftliği sahibi ve yöneticisi Osman Nuri Günay, ''Bu koyun ırkının tamamen saf hali dünyada sadece Rusya'da ve bizde var'' dedi.
     Azalan et üretimine tek çare olarak Romanov koyunlarını gördüğünü ifade eden Günay, koyun etinin kokma nedenini temizliğe dikkat edilmemesine bağlayarak,haftada en az iki kere banyo yaptırılması ve günde en az bir tutam kekik otu yemesi halinde etin kesinlikle koyunsu kokmayacağını söyledi.

Ekleme Tarihi
06.09.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Rusya'dan Gelen ''Romanov Koyunları''na Özel Koruma




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız