Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
 
 
Üreticiler soğanın ihraç edilmesini istiyor

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat’ta soğan hasadına başlanmasının ardından üreticiler soğanın ihraç edilmesini istiyor.
 
    Yozgat’ın en fazla soğan üretiminin yapıldığı Aydıncık ilçesinde, geçimini soğan üreterek sağlayan çiftçiler, soğan alım satımında fiyat oluşmamasından yakınıyor. Üreticiler, buğday, fındık, tütün gibi ürünlere uygulanan taban ve başfiyat uygulamasının soğan için de uygulanmasını ve yurt dışına ihraç edilmesi gerektiğini belirtiyor.
 
    İlçeye bağlı Büyük Toraman Köyü'nde soğan üretimi yapan İbrahim Özkaya, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, soğan hasadına başlandığını, geçen yıl soğan fiyatlarının bu yılki fiyatlardan daha yüksek olduğunu söyledi. Özkaya, "Soğan üretimi çok zahmetli bir iştir. Nasıl ki bir çocuğu yetiştirip büyütüyorsak soğanın da ekiminden hasadına kadar aynı ilgi ve uğraşla yetiştiriyoruz. Şu an kilosu 30 ile 60 kuruş arasında satılıyor. Bu fiyat çok düşük bir rakamdır. Çünkü hasada kadar bakımı, sulaması bizim maliyetimizi karşılamıyor. Biz ürünümüzün değerinde satılmasını istiyoruz. Ama tüccar da ucuza almak istiyor, hal böyle olunca bizler de zarar ediyoruz. Devlet yetkililerimiz, bizlere bu konuda yardımcı olmasını istiyoruz." dedi.
    Bir başka soğan üreticisi Yasin Şahin ise soğan fiyatının geçen yıl daha yüksek olduğunu ifade ederek, ''Soğanı üretiyoruz ve en geç 4. aya kadar biz bu ürünümüzü satıyoruz. Kışlık soğan olduğu için uzun süre dayanıklıdır. Buna rağmen satamadığımızdan dolayı döktüğümüz de oluyor. Çünkü o kadar çok masraf ediyoruz. Bir de bu masrafımızın yarısını dahi karşılamayınca ister istemez götürüp ırmağa döküyoruz. Soğanın üretiminden hasadına varıncaya kadar hep bizlerin cebinden çıkıyor. Şu anda güneydoğu bölgesinden gelen tarım işçilerimizle birlikte bizler de soğan sökümü yapıyoruz. İnşallah önceki yaşadığımız sıkıntıları bu yıl yaşamayız. Tarım Bakanlığı'ndan soğan üreticilerine bu konuda yardımcı olmasını istiyoruz." diye konuştu.
    Hasan Tomruk isimli çiftçi ise tarlayı kiralama yolu ile soğan ekimi yaptıklarını belirterek, "Ülkemizde ve bölgemizde bu sezon soğan ekimi fazla oldu. Fakat yine de fiyatların biraz yükselmesi halinde zarar etmeyeceğiz ya da devletimiz yurt dışına soğan ihracatı yapması halinde bizlerin ürünleri değerlenmiş olacaktır. Soğan üretimi oldukça zahmetli bir iştir. Bizler burada ailecek çalışıp şu an hasadını yaptığımız bu soğanları sulayıp, otunu temizleyerek yetiştirdik. Şimdi de teker teker söküp, temizleyip, çuvallara doldurmak suretiyle depolara kaldıracağız. Tabi tüccarlardan uygun fiyat veren olursa hemen satacağız. Aksi takdirde depoya kaldırıp nisan ayına kadar bekleteceğiz." şeklinde konuştu.
Aydıncık Ziraat Odası Başkanı H.Bekir Bostancı da ilçe genelinde yaklaşık 5 bin dönüm arazi üzerinde soğan üretimi yapıldığını ifade etti. Bostancı, şunları kaydetti: "Çiftçilerimiz büyük bir beklenti içerisinde ekimini yaptığı soğanın hasadını yapıyor. Ancak çiftçimiz, soğan için tüccar ve satıcılar arasında bir fiyat oluşturulamadı. Tüccar, soğanı ucuza almak istiyor, çiftçi ucuza satınca zarar ediyor. Devletimizin bazı ürünlere uyguladığı taban ve başfiyat uygulamasının soğana da uygulanması gerekir. Soğan alım satımında fiyat oluşmazsa çiftçimiz ürününü ucuza satarak zarar edecek ya da elinde kalıp çürüyecek veya dökecektir. Çiftçi, soğanı 50-60 kuruşa mal ederken pazarda yarı fiyatına satıyor. Bu nedenle çiftçi toptan satışların başlamasını beklemektedir. Aksi halde kilo veya çuval çuval satışla soğanın Yozgat genelinde tüketilmesi mümkün değildir. Biran önce dış bağlantıların kurularak soğanın yurt dışına ihraç edilmesi gerekir."(CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
07.09.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Üreticiler soğanın ihraç edilmesini istiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız