Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
 
 
 
ÇANAKKALE'DE ALTIN ÇİLEK ÜRETİMİ -VALİ TUNA: ''İLİMİZ MEYVE YÖNÜNDEN OLDUKÇA ZENGİN BİR POTANSİYELE SAHİP. BU YÖNDEN MARKA OLMUŞ MEYVELERİMİZ VAR. HEDEFİMİZ ALTIN ÇİLEKTE DE MARKA OLMAK'' 

ÇANAKKALE (A.A) - Umut Özgan - Türkiye'nin önemli meyve ve sebze üretim merkezlerinden biri olan Çanakkale'de altın çilek (yer kirazı) üretimine ilgi giderek artıyor.

     Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, merkeze bağlı Gökçalı köyünde altın çilek üretimi yapan Mustafa Coşkun'un tarlasını ziyaret etti.

     Türkiye'de altın çilek üretiminin son yıllarda yaygınlaşmaya başladığını ve Çanakkale'de sınırlı sayıda üretim yapıldığını dile getiren Tuna, bu meyvenin büyükşehirlerde kilogramının 50-60 liradan satıldığını ve çok kıymetli bir ürün olduğunu bildirdi. Tuna şunları kaydetti:
     ''2011 yılına kadar tarımsal araştırma enstitülerimiz bununla ilgili araştırmalar yaptı. Bu ürünü çiftçimize tavsiye edip, önerilerde bulundu. Ekonomik yönden üreticiyi fazlasıyla memnun edecek bir ürün. İlimiz meyve yönünden oldukça zengin bir potansiyele sahip. Bu yönden marka olmuş meyvelerimiz var. Hedefimiz altın çilekte de marka olmak.''
     Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Yrd. Doç. Dr. Canan Öztokat Kuzucu ise, altın çileğin insan sağlığı açısından son derece faydalı, bazı hastalıkların tedavisinde kullanılabilecek özelliğe sahip olduğunu ifade etti.
     Altın çilek üretiminin yaygınlaştırılması ve üretiminin artırılması gerektiğine işaret eden Kuzucu, şu bilgileri verdi:
     ''Üniversite olarak 2 yıldır çalışmalarımızı yapıyoruz. Bu ürünün kuraklık karşısında gösterdiği etki ve tepkiler nedir? Bu ürün hangi gübreleme şartlarında, hangi toprak koşullarında daha iyi yetiştirilir? Bunlarla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Bunlar 2 yılda sonuç alınabilecek çalışmalar değil. Şu ana kadar elde ettiğimiz sonuçlar çok olumlu. Zaten altın çilek, domatesin yetiştirildiği yerlerde yetişme özelliğine sahip. Bu nedenle Çanakkale'ye uygun bir ürün. Üreticilerimizin buna yönelmesi istenen bir durum. Ancak pazarlamayla ilgili sıkıntıların çözülmesi halinde ürün kıymetli olacaktır.''
     Köyde uzun yıllardır çiftçilik yapan Coşkun, 2 yıldır altın çilek üretmeye başladığını dile getirdi. Coşkun, Antalya'nın Kumluca ilçesinden temin ettiği tohumları köydeki 1.5 dönümlük arazisine ektiğini belirterek, ''Geçen yıl deneme amaçlı 35 kök ektim ve iyi bir verim aldım. Bunun üzerine kapasiteyi artırarak bu yıl 1000 kök ektim. Altın çileğin 100 gramını 5 liradan satıyoruz. Kilogramı 50 liraya geliyor'' diye konuştu.

Ekleme Tarihi
07.09.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Çanakkale'de Altın Çilek Üretimi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız